x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Medicamentele in sarcina

Medicamentele in sarcina

21 Apr 2006   •   00:00

Medicul care supravegheaza femeia gravida are o dubla responsabilitate, pentru ca se ocupa simultan de doua fiinte umane: mama si viitorul ei prunc. Uneori, starea lor de sanatate depinde de administrarea unor medicamente.

Medicul care supravegheaza femeia gravida are o dubla responsabilitate, pentru ca se ocupa simultan de doua fiinte umane: mama si viitorul ei prunc. Uneori, starea lor de sanatate depinde de administrarea unor medicamente. Problema este daca medicamentele administrate mamei in cursul sarcinii reprezinta un factor de risc pentru copilul ce urmeaza sa se nasca. Lamureste aceasta situatie conferentiar doctor Gheorghe Bacalbasa, medic primar obstetrica-ginecologie la Spitalul Clinic de Urgenta "Sf. Pantelimon". "Unele medicamente sunt de mare ajutor pentru mentinerea si evolutia sarcinii, altele pot fi administrate mamei pentru problemele ei de sanatate, fara nici un risc pentru viitorul nou-nascut. Dar exista si medicamente care pot provoca leziuni importante produsului de conceptie, ducand la moartea acestuia si pierderea sarcinii sau la nasterea unui copil cu handicap. Riscul aparitiei unor malformatii congenitale in urma administrarii unor medicamente la mama este de un caz la 500 de nasteri. Deci acest risc exista, iar urmarile sunt cateodata dezastruoase", insista conf. dr. Gheorghe Bacalbasa.

Clasificare. La ora actuala se stie care dintre medicamente prezinta riscuri si nu trebuie administrate in cursul sarcinii. Administratia Americana pentru Controlul Alimentelor si Medicamentelor (Food and Drug Administration) a impartit medicamentele in cinci categorii privind siguranta evolutiei fatului. In categoria A intra medicamentele ale caror rezultate ale cercetarilor pe subiecti umani demonstreaza ca nu au nici un efect asupra evolutiei fatului. Din categoria B fac parte medicamentele care au fost testate numai pe animale, iar rezultatele nu remarca o afectare fetala. In categoria C sunt incluse medicamentele despre care nu exista cercetari. In categoria D, cercetarile demonstreaza impactul riscant al utilizarii medicamentelor asupra dezvoltarii fetale. Aceste medicamente sunt permise doar in interes vital, cand beneficiile contrabalanseaza riscurile fetale. Ultima este categoria X, in care medicatia are consecinte negative asupra fatului si nu este justificat a fi recomandata indiferent de beneficii.
Dupa cum se vede, lucrurile sunt clare in ceea ce priveste categoria A, in cadrul careia medicamentele pot fi administrate fara nici un fel de retinere, dar si in categoria X, din care fac parte medicamentele interzise in cursul sarcinii. Intre ele se afla o zona intinsa – categoriile B, C si D – in care se gasesc medicamente cu un grad oarecare de risc. Conf. dr. Gheorghe Bacalbasa este de parere ca si vaccinul antigripal se incadreaza in aceasta zona in care se gasesc medicamente cu un anumit grad de risc pentru fat.

Malformatii. Care sunt perioadele de evolutie a sarcinii cu cel mai mare risc de inducere a unei patologii la fat in conditiile administrarii de medicamente? Medicul Gheorghe Bacalbasa spune ca, fara indoiala, in perioada de organogeneza a produsului de conceptie, cu precadere intre 11 si 40 de zile de la conceptie, se produc majoritatea malformatiilor. Insa malformatii congenitale privind zona oro-maxilo-faciala, sistemul genito-urinar sau leziuni ale sistemului nervos pot sa apara pana la varsta gestationala de 12 saptamani. De asemenea, o actiune nociva asupra altor aparate si sisteme ale fatului se poate produce pe tot parcursul sarcinii. De exemplu, tetraciclina administrata in a doua jumatate a sarcinii poate determina malformatii dentare si colorarea ireversibila a dintilor viitorului nou-nascut. Dupa cum streptomicina si kanamicina, care sunt strict interzise in sarcina, pot produce leziuni la nivelul nervilor auditivi, care duc la nasterea unui copil surd. Vestea buna este ca pana in ziua a 11-a dupa conceptie actioneaza legea naturii "tot sau nimic". Cu alte cuvinte, factorii de agresiune asupra produsului de conceptie, inclusiv medicamentele, duc fie la moartea embrionului, fie la dezvoltarea normala a acestuia si la nasterea unui copil fara nici un handicap. Acesta este un lucru deosebit de important de stiut, dat fiind ca multe femei nu stiu ca sunt gravide si primesc medicatie in aceasta perioada.

Nu automedicatiei!. Important este ca imediat ce afla ca sunt gravide, femeile sa evite automedicatia. Pentru orice problema de sanatate, de la simple dureri de cap sau de dinti, greturi, guturai pana la boli mai grave, precum infectiile, hipertensiunea de sarcina, diabetul, viitoarea mama trebuie sa consulte medicul. Spre binele ei si al viitorului bebelus, medicul este singurul in masura sa prescrie tratamentul. In plus, orice medicament este insotit de un prospect, care trebuie citit intotdeauna pentru a vedea daca poate fi folosit in timpul sarcinii, cu ce riscuri si in ce conditii.
Sfatul medicului
Majoritatea gravidelor au greata si varsaturi matinale in primele luni de sarcina. Intrebat daca medicamentele contra vomei (antiemetice) au sau nu influente negative asupra viitorului copil, dr. Bacalbasa raspunde categoric: "Nu. Medicamentul de electie in aceste cazuri – metoclopramidul – se poate administra fara nici o retinere pe toata durata sarcinii". Cum ne aflam in plin sezon al virozelor respiratorii, doctorul Bacalbasa lamureste si administrarea paracetamolului in sarcina. "Si paracetamolul este lipsit de riscuri pentru fat. Asadar, viitoarele mamici cu viroze pot folosi paracetamolul indiferent de varsta gestationala."
DESCOPERIRE
Faptul ca administrarea de medicamente gravidei poate influenta negativ produsul de conceptie s-a aflat relativ recent. In anii ’60 se administra femeilor gravide un sedativ minor – thalidomida. Ca urmare s-au nascut peste 10.000 de copii care prezentau lipsa membrelor (amielie) sau deformari majore la nivelul membrelor. Lentz si Knapp au definit in 1962 leziunea de "embriopatie thalidomidica". De subliniat ca, inainte de a fi folosit la om, acest medicament a fost testat pe animale gestante si nu a avut nici un fel de influente negative asupra produsului de conceptie.
"Exista o serie de antibiotice care se pot administra in sarcina: penicilina, cefalosporinele, ampicilina, oxacilina, carbenicilina, dar si altele absolut interzise: streptomicina, kanamicina, gentamicina, tetraciclina, cloranfenicolul, acidul nalidixic, negramul, sulfamidele. Oricum, utilizarea unui antibiotic in cursul sarcinii trebuie decisa numai de medic"
  • conf. dr. Gheorghe Bacalbasa
  • ×