x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Memoriile unui criminalist

Memoriile unui criminalist

de Eliza Dumitrescu    |    21 Mar 2010   •   00:00
Memoriile unui criminalist

La Editura Themis Cart a apărut volumul "Viaţa ca o descoperire" a lui Ioan Sântea, unul dintre cei mai apreciaţi specialişti în criminalistica din România.



5613-116509-img_5885.jpgAcum colonel în rezervă, Ioan Sântea a mai publicat volumul "Nopţi sângerânde - Asasinatele comise de Râmaru" în două ediţii şi cărţi de specialitate în colaborare. Printre acestea enumerăm: "Comportamentul uman în Procesul Judiciar", "Analiza psiho-socială a victimei. Rolul ei în procesul judiciar", "Din experienţa (miliţiei) poliţiei judiciare în combaterea infracţiunilor comise prin violenţă".

Racolat de Miliţie în 1955, după absolvirea Facultăţii de Filozofie, Sântea a lucrat, în perioada de formare profesională, în subordinea celebrului Dumitru Ceacanica, şef la Omoruri, poliţist cu un fler deosebit şi calităţi excepţionale de care se temeau nu numai infractorii, ci şi colaboratorii direcţi. Implicat în rezolvarea unor cazuri răsunătoare şi rezolvând cu succes teribilul caz Râmaru, Sântea i-a urmat lui Ceacanica la conducerea serviciului.

După spusele autorului preocupat de sufletul omenesc, volumul de faţă este "despre omul ca suporter şi făuritor al propriului destin" sau, altfel spus, despre "omul singur care păşeşte (... ) într-o viaţă cu suişuri şi coborâşuri, cu vămi plătite unor situaţii de cumpănă ori de pierdere a speranţei".

Ca o concluzie a unei vieţi dedicate descoperirii adevărurilor ascunse în cotloanele cele mai întunecate ale umanului, viaţa emoţională este factorul decisiv care poate schimba în bine sau în rău destinul: "Viaţa emoţională poate fi un izvor bogat de energie, care să ajute paşii omului în necunoscut, dar poate fi şi un factor de slăbiciune care să-i toarne plumb în picioare. Negocierea cu acest factor pervers poate fi foarte delicată, dacă n-ai exersat anterior lecţia unui autocontrol minimal".

Chiar şi iubirea şi sensibilitatea pot naşte monştri, pare să fie concluzia lui Sântea, după istorisirea mai multor cazuri de crime pasionale.

Cartea, autobiografică, rezervă primele pagini copilăriei autorului şi perioadei de formare a tânărului şcolar la Sibiu, unde a făcut şi liceul, "Liceul comercial" de băieţi. Sunt evocate în acest capitol, cu deosebită sensibilitate şi alegere a detaliului semnificativ, portretele tatălui şi al mamei, atmosfera luminoasă din casa plină de copii a cojocarului din Sibiu, familia modestă, dar cu repere morale solide.

În anii facultăţii, procesul de formare intelectuală şi de maturizare este dublat de descoperirea unor realităţi politice neliniştitoare, vitrege, specifice anilor de instalare şi fixare a comunismului românesc.

"Aventura" vieţii lui Ioan Sântea începe în anul 1955, când este racolat de Miliţie alături de alţi cinci colegi. După dificila adaptare la regulile stricte ale vieţii de poliţist, urmează şi proba de foc, contribuţia sa decisivă la rezolvarea cazului "Zimmerman Carol", un dosar de corupţie. Implicarea i-a atras premierea, invidii colegiale şi începutul conturării sale ca o personalitate aparte în criminalistica română.

×
Subiecte în articol: spectator