Florenţa Alexandru, Bucureşti: Colţunaşii din cartofi cu carne se obţin din: pentru aluat: un kg cartofi, 4 linguri de făină, sare şi piper; pentru umplutură: 300 g carne de porc tocată, două cepe potrivite, 3 ouă, sare, piper şi unt.
Florenţa Alexandru, Bucureşti: Colţunaşii din cartofi cu carne se obţin din: pentru aluat: un kg cartofi, 4 linguri de făină, sare şi piper; pentru umplutură: 300 g carne de porc tocată, două cepe potrivite, 3 ouă, sare, piper şi unt.
Preparare: Spălaţi şi puneţi la fiert cartofii în coajă cu puţină sare. Curăţaţi ceapa şi tocaţi-o mărunt. Treceţi prin maşina de tocat cartofii fierţi şi răciţi. Pasta de cartofi o amestecaţi cu făina, ouăle, sarea şi piperul. Frămîntaţi pe o planşetă acoperită cu făină pînă se întăreşte puţin aluatul. Întindeţi o foaie de 1 cm grosime, din care decupaţi cu un pahar, mai larg la gură, rondele. Într-o oală puneţi apă la fiert cu puţină sare. Carnea tocată o amestecaţi bine cu ceapă, sare şi piper şi o căliţi cu puţin ulei şi o jumătate de cană de apă. Pe fiecare rondea montaţi în mijloc o linguriţă de tocătură, pliaţi aluatul şi apăsaţi marginile ca să se lipească. Dacă le-aţi făcut pe toate, puneţi la fiert, la foc potrivit, în oala cu apă, o parte din colţunaşi. Cînd ies la suprafaţă îi puteţi scoate într-un vas. Adăugaţi aşchii de unt. Pe rînd îi fierbeţi pe toţi. Se servesc simpli, cu smîntînă, ornaţi cu verdeaţă tocată fin, cu legume, cu sos de roşii.
Nuţica Ciobănescu, Bucureşti: Pentru ciupercile à la grec, de post, aveţi nevoie de: 500 g ciuperci, două cepe, o jumătate de pahar de vin alb, 5 linguri de ulei, mărar, pătrunjel, o lămîie, sare şi piper.
Preparare: Curăţaţi şi spălaţi ciupercile, apoi tăiaţi-le în lamele. Curăţaţi ceapa, tăiaţi-o mărunt, îngălbeniţi-o într-o cratiţă cu ulei încins, apoi adăugaţi ciupercile pentru cîteva minute, stingeţi cu vinul şi zeama de lămîie. Adăugaţi verdeaţa tocată fin, potriviţi de sare şi piper, amestecaţi şi adăugaţi apă cît e cantitatea de ciuperci, apoi lăsaţi să fiarbă la foc mic. Se servesc reci, cu verdeaţă. (V.B.)