x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Meniuri cu timbru

Meniuri cu timbru

08 Oct 2009   •   00:00

"Pururea foamea-i tovarăşa omului leneş" Hesiod -poet antic



LAVINIA PUŞCAŞ, TÂRGUL FRUMOS. Pentru a prepara zarzavat pentru ciorbe şi mâncăruri aveţi nevoie de următoarele ingrediente: 10 kg roşii (bune prunişoarele), 2 kg ardei gras, 5 legături mărar, 5 legături pătrunjel, sare grunjoasă. Preparare: Spălaţi roşiile, le curăţaţi şi le tăiaţi în felii. Spălaţi ardeii şi-i curăţaţi de cotoare şi seminţe apoi îi tăiaţi în bucăţele. Verdeaţa trebuie spălată şi tocată. Amestecaţi totul uşor, fără a le strivi şi adăugaţi câte o lingură de sare grunjoasă, de kilogram, adică 12 linguri de sare. Lăsaţi o jumătate de oră să-şi tragă sare, apoi le introduceţi în sticle cu gura largă sau borcane înalte (de un kilogram). Zeama care a rămas în vasul unde au fost amestecate trebuie turnată câte puţin în fiecare sticlă, până aproape de umplere. Puneţi în fiecare sticlă câte o pastilă sfărâmată de aspirină (simplă). Legaţi sticlele cu celofan şi puneţi-le în cămară. Nu se fierb.

ALEXANDRA MARINESCU, COSTINEŞTI. Dulceaţa de gutui se prepară din ingredintele: O farfurie adâncă plină cu gutuie rasă, 1 kg zahăr, 3 pahare de apă, zeama de la o lămâie, vanilie. Preparare: Curăţaţi de coajă şi daţi pe răzătoarea mare gutuile. Puneţi miezul ras într-un vas cu apă rece. Puneţi într-un vas zahărul cu apa şi fierbeţi până se leagă bine siropul. Adăugaţi miezul de gutuie bine scurs şi jumătate din cantitatea de zeamă de lămâie. Lăsaţi la fiert la foc potrivit, luaţi spuma, adăugaţi zeamă de lămâie după gust şi amestecaţi cu o spumieră până când este bine legată dulceaţa. Dacă s-a legat o lăsaţi să se răcească în cratiţă şi apoi o puneţi în borcane legate cu celofan sau cu capace noi. (Veronica Bectaş)

×
Subiecte în articol: agenda