x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Micul mofturos

Micul mofturos

01 Feb 2005   •   00:00

BUCATARIA COPIILOR

MONICA ANDRONESCU

A fost odata ca niciodata un baietel foarte dragut, dar tare mofturos. Nimeni nu reusea sa-i intre in voie, iar mama lui isi batea capul in fiecare zi cum sa-l faca sa manance. Nu-i placea nimic altceva decat ciocolata.

Intr-o zi, baietelul i-a marturisit mamei ca are o prietena foarte buna. Intr-o dimineata, cand se uita in oglinda, in locul imaginii lui a vazut o fetita care infuleca de mama focului. Cand a auzit mama lucrul asta, si-a pus in minte sa stea si ea de vorba cu copila. Zis si facut. S-a dus chiar atunci, a ciocanit in oglinda si fetita a aparut imediat. Auzind cat de mofturos era domnisorul pe care il cunoscuse, s-a intristat si i-a promis mamei lui ca va incerca s-o ajute. Ceva mai tarziu, cand a venit baiatul, ea musca pofticios dintr-o tartina cu branza. Baiatul s-a uitat cu dispret si a intrebat-o cum poate sa manance asa ceva. "Nimic nu e mai bun ca ciocolata", i-a spus el. "Degeaba imi spune mama ca strica dintii si ca ingrasa, eu vad ca la mine n-a avut efecte din astea. Eu nu pot sa suport branza aia alba. N-are nici un gust. Nu e dulce si aromata ca ciocolata mea. Nu vrei sa gusti si tu putin ? O sa vezi ca pe urma nici n-o sa te mai uiti la branza." Fata a acceptat bucuroasa si i-a propus sa deschida usa oglinzii pentru ca el sa poata intra in lumea ei. L-a avertizat insa ca acest lucru nu se va putea face decat daca si el va accepta sa guste din branzica. Cu chiu cu vai, baiatul a fost de acord. Mare i-a fost uimirea insa cand, odata ajuns dincolo, a gustat din branza vrajita si a inteles ca fetita din oglinda era o zana puternica si ca n-a vrut decat sa-i dea o lectie. In lumea oglinzii mai exista un baietel care semana perfect cu el, numai ca acela nu era deloc mofturos. Asa ca a fost luat prizonier, iar celuilalt i s-a deschis usa si el a putut vedea cu lacrimi in ochi cum mama il imbratisaza crezand ca e el. Si ce rau i-a parut cand a vazut ca ii cere mamei tocmai sandvisuri cu branza! Dupa ce a petrecut cateva zile de unul singur, vazand cum mama e din ce in ce mai fericita cu baiatul din oglinda, si-a pus in minte sa fuga de-acolo si sa n-o mai supere niciodata. Atunci s-a trezit din somn si si-a dat seama ca totul fusese un vis. Dar din acea zi nu s-a mai spus niciodata despre el ca e mofturos.

SPUNETI-I POVESTI!
Copilului nu trebuie sa i se interzica sa manance ciocolata, prajituri sau sa bea sucuri acidulate, dar cel mai bine este sa-i spuneti povesti din care sa inteleaga faptul ca exista alimente care-l ajuta sa creasca mare si alimente care ii pot dauna. Daca ii veti interzice, nu veti reusi decat sa-l faceti si mai curios si va manca pe furis.

CREMA DE BRANZA
  • INGREDIENTE: o jumatate de kg de branza de vaci, 100 gr de smantana, 100 gr de iaurt, 20 gr de unt, doua linguri de lapte, o jumatate de ceapa, doua lingurite de marar uscat, sare

  • PREPARARE:
  • Se amesteca bine de tot branza de vaci cu smantana, pana cand se face o pasta omogena, si apoi se adauga untul, care se scoate cu o jumatate de ora inainte de la frigider, ca sa se amestece usor, si cele doua linguri de lapte. La sfarsit se pune si iaurtul. Ceapa trebuie taiata extrem de fin si se adauga si ea impreuna cu mararul uscat si cu sarea.

    POFTA MARE!
    Doriti sa-l faceti pe copilul dvs. sa manance crema de branza?

    FARFURIA. Preparati cateva tartine cu paine prajita si asezati-le pe o farfurie cat mai colorata. Legume. Feliile de paine trebuie sa fie cat mai mici si mai atragatoare si de aceea e bine sa le ornati cu diverse legume care de care mai colorate.

    DESENE. Puneti-va imaginatia la treaba si incercati sa faceti ca fiecare tartina sa arate diferit, pe una desenati o floricica, pe alta un maimutoi etc.

    CULOARE. Puteti obtine si o crema de branza colorata daca picurati putina zeama de morcov sau de sfecla rosie. Copilul va fi cu atat mai incantat.
    ×
    Subiecte în articol: arhiva jurnalul brănză