"Purceii vegetali ai cartofilor au tabarat cate o suta pe ugerii scroafei pamantului cald. Cu harletul dezvelesti un cuib si-i gasesti gramaditi pe o singura tata, apucata pe intuneric de sugacii orbi ai taranei"
Tudor Arghezi
|
"Purceii vegetali ai cartofilor au tabarat cate o suta pe ugerii scroafei pamantului cald. Cu harletul dezvelesti un cuib si-i gasesti gramaditi pe o singura tata, apucata pe intuneric de sugacii orbi ai taranei"
Tudor Arghezi |
Zarva printre gospodinele din oras. Mare concurs culinar, eveniment de prestigiu in urbea de la o margine de tara. Fiecare gospodina va dori cu siguranta sa-si etaleze cunostintele in materie. Si cum domeniul este bogat si variat, surprizele nu se vor lasa asteptate. Isi vor pune desigur mintea la contributie, pentru ca bucataria, ca orice arta, cere , pe langa pricepere si efort, si multa minte. Sa inceapa intrecerea! Sala este pregatita, fetele de masa sclipesc de curatenie, vasele asteapta sa fie folosite, iar participantele, atente ca nu cumva cineva sa le fure secretele, isi aranjeaza "materialele de lucru". Undeva, intr-un colt, un grup de barbati si femei, mai sobri decat ceilalti, asteapta aparitia primelor mancaruri concurente. Ati ghicit, este vorba de membrii juriului.
Mai intai, luati 400 g de cartofi noi, ii curatati si ii spalati. Ii taiati rondele, apoi ii rumeniti in grasime incinsa. Alegeti o ceapa rosie frumoasa, o curatati si o taiati rondele. Tot rondele veti taia si 50 g de masline negre, dar numai dupa ce le-ati scos samburii.
Acelasi tratament il veti aplica si catorva ridichi de luna, cel mult cinci-sase la numar. Doi-trei castraveti, dupa ce-i veti curata de coaja, ii veti taia betisoare. Doua-trei rosii frumoase le veti taia felii.
Si pentru ca tot este vremea cartofilor noi, ar fi bine sa ne amintim si cateva dintre calitatile acestei legume, o adevarata binecuvantare culinara. Cartoful, folosit singur sau in tot felul de combinatii, hranitor si gustos, usor digerabil, intra si in hrana celor sanatosi, dar si a celor suferinzi. Leguma aceasta, descoperita in Peru de catre spanioli, cam pe la 1530, introdusa apoi in Spania si Italia, n-a mai parasit mesele noastre nici pana astazi. Ar fi bine sa amintim si componentele cartofului. 75% apa, 2% proteine, 19,5% hidrati de carbon si altele, dar si vitaminele A, B si C. Sunt destul de hranitori, astfel incat 100 g de cartofi fierti ofera 96 de calorii.
Atentie! Coaja de cartof contine in jurul ochiurilor de cartof o substanta numita solanina, care ingerata in cantitati mari poate provoca intoxicatii grave. De aceea, este bine sa se inlature cu grija coaja, mai ales la cartofii incoltiti.
|
||||||
|
RETETE GEMENE
| ||||||
|