x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Misterul verde

Misterul verde

03 Mai 2005   •   00:00

  • de MARA RADUCANU
  • EXOTISM CULINAR
  • Cuprul din kiwi este vital pentru intarirea oaselor, potasiul are rol in controlarea presiunii sangelui, iar magneziul este important pentru relaxarea musculara si functionarea centrilor nervosi.
    Vise. Dorinte de a explora alte lumi, de a infrunta si a descoperi necunoscutul. Suntem oameni si suntem de cele mai multe ori "apasati" de o dorinta imensa de cunoastere si de schimbare. Nimeni si nimic nu ne poate opri atunci cand dorim sa aflam ceva. Dar, ceva va pot spune cu siguranta: orice lucru, oricat de neinsemnat, are o poveste a lui. Va veti intreba de ce spun asta! Ei bine, stateam aseara acasa cu cativa prieteni si mancam din fructele pe care mama le cumparase si le lasase intr-o fructiera. Mere, pere, banane, mandarine, kiwi... sanatate curata! Inca de mica am avut o "slabiciune" pentru fructe, asta poate si pentru ca parintii mi-au explicat importanta lor pentru sanatatea organismului. Asa ca, am hotarat sa ne alegem fiecare cate un fruct si sa aflam care este povestea lui. Eu am ales prima. Si, m-am repezit la... kiwi. Muream de curiozitate sa aflu ce poveste ascunde. Planta colorata, zemoasa, dar mai ales... exotica. Am luat cutitul si am inceput cu miscari repezi sa-l curat de coaja. Era ca si cum l-as fi curatat de secrete. Si, cat ai clipi, m-am trezit plina de verva si curiozitate pe taramurile insorite si enigmatice ale Asiei, acolo unde cu siguranta a inceput totul. Ce istorie ascunde aceasta planta? De unde provine? Ce proprietati are? Haideti sa descoperim impreuna!

    ISTORIE. Denumirea stiintifica a plantei de kiwi este "Actinidia chinesis" si este originara din regiunile tropicale ale Asiei. Fructul acestei plante are forma ovala, greutate de circa 80-100 gr si o coaja de culoare verde-maronie, acoperita cu perisori fini. Pulpa fructului este carnoasa, de culoare verde, cu seminte mici dispuse circular catre interiorul fructului. Planta de kiwi este foarte sensibila la ger si la vant, preferand solurile umede, umbroase si putin calcaroase.

    FRUCTUL DE AUR. Fructul de kiwi, stapan in lumea fructelor! Iar acest lucru nu este spus la intamplare, ci in urma unui clasament al celor mai sanatoase fructe, alcatuit de cercetatorii americanii. Pe primul loc este kiwi, dupa care pepenele galben, lamaia si portocala. Fructul de kiwi se recomanda mai ales iarna, deoarece protejeaza impotriva infectiilor. Pentru cei care tin dieta, acest fruct este esential. Sarac in glucide, are putine calorii. Este bogat in fibre, contine multe vitamine si minerale, dar mai ales o enzima speciala, actinidina, care ajuta la asimilarea proteinelor.

    SANATATE SI SAVOARE. Consumati un numar cat mai mare de fructe de kiwi! Principalul castigator va fi organismul dumneavoastra! Datorita componentelor sale nutritive acesta reduce riscul producerii cancerului si a bolilor de inima. Combinarea celor trei vitamine, vitamina E (kiwi), vitamina C (portocale, kiwi) si vitamina A (papaye, mango) asigura protectia pielii si incetineste imbatranirea. Ce placere mai mare poate exista decat sa gusti dintr-o exotica prajitura de kiwi sau o salata de fructe care iti va incanta papilele gustative? Romantic, exotic, dar in acelasi timp sanatos.

    Si, spunand aceste ultime cuvinte, m-am trezit brusc din gandurile mele. Dintr-un simplu joc, plecasem intr-o scurta calatorie imaginara? Spre marea mea dezamagire eram tot in camera mea, iar prietenii mei strigau la mine, intrebandu-se ce am patit. In timp ce ei erau atat de nedumeriti, eu eram extrem de fericita. Nerabdatoare sa le spun ce aflasem...

    In aceste momente, kiwi nu mai era doar fructul pe care il cumparam de la piata, insemna sanatate, prospetime si tinerete.

    PASIUNEA FRUCTELOR
  • INGREDIENTE:
  • o banana, doua kiwi, un mango,trei piersici, o cana cu suc de portocale, 5 cuburi de gheata.
  • PREPARARE:
  • Banana, kiwi, mango,piersicile se curata si se taie felii. Se adauga cana cu suc de portocale, se amesteca si se serveste cu gheata.

    STIATI CA...
  • Pentru a pastra prospetimea carnii se pun cateva rondele de kiwi deasupra, cu 10 minute inainte de a a o prepara?
  • Pentru ca fructul de kiwi sa fie bun, invelisul sau trebuie sa fie brun, iar extremitatile sale sa fie tari? Daca acest fruct devine moale, la limita fermentarii, el devine necomestibil?
  • O plantatie de kiwi poate produce 50 de ani si ca aceste plante pot fi distribuite pe sexe: florile barbatesti au culoarea crem, iar cele femeiesti sunt albe?
  • ×
    Subiecte în articol: arhiva jurnalul kiwi