x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Mitsubishi i-MiEV, noua generaţie electrică

Mitsubishi i-MiEV, noua generaţie electrică

de Dragos Stoica    |    10 Oct 2010   •   00:00
Mitsubishi  i-MiEV, noua generaţie electrică

Mitsubishi a prezentat la Salonul Auto de la Paris noua generaţie de vehicul electric, i-MiEV, care este propulsat de un motor ce foloseşte baterii litiu-ion de înaltă densitate energetică.



Startul producţiei de serie la fabrica MMC Mizushima este prevăzut pentru octombrie, iar livrările către clienţii europeni vor începe în decembrie. Maşina este dotată cu un motor electric de 64 CP, ce oferă cuplu maxim de la cele mai joase turaţii (180 Nm - 0 la 2.000 rpm). Când maşina încetineşte, sistemul de frânare regenerativă dă motorului funcţia de generator, energia recuperată fiind stocată în acumulatori.

i-MiEV foloseşte o transmisie uşoară şi compactă cu o singură treaptă de reducţie, exploatând cuplul disponibil încă de la turaţii joase, tipic unui propulsor electric, şi eliminând astfel necesitatea complexelor mecanisme de schimbare a treptelor care sunt folosite în cazul maşinilor cu motoare cu combustie. Acumulatorii pot fi reîncărcaţi prin sistemul casnic, de la o priză normală. Dacă se utilizează prize europene, cu curent monofazic de 230 V (16A), i-MiEV este reîncărcat în circa şapte ore, timpul de încărcare depinzând de factori externi precum temperatura exterioară sau tensiunea la sursa de alimentare. În regim de încărcare rapidă (care se poate folosi în locurile în care companiile de energie, municipalităţile sau corporaţiile au instalat sistemele de alimentare speciale), i-MiEV se poate conecta la mufa Quick Charger situată pe partea stângă a vehiculului, utilizând curent trifazic 200V 50 KW. De la zero la 80%, maşina este încărcată în circa 30 de minute.

Preţul versiunii europene a lui i-MiEV, care va avea o garanţie pe cinci ani sau 100.000 km, se va situa în jurul a 33.000-35.000 de euro.

×
Subiecte în articol: auto