x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Model - Taticii nordici, platiti regeste

Model - Taticii nordici, platiti regeste

de Radu Croitoru    |    30 Iun 2005   •   00:00
Model - Taticii nordici, platiti regeste

Manifestand o atentie deosebita pentru viitorul copiilor, statele din nordul Europei se situeaza in topul tarilor cu cea mai crescuta natalitate si cu cele mai generoase concedii de paternitate din lume.

Mamele si tatii scandinavi isi impart cu greu concediul pentru cresterea bebelusilor. Manifestand o atentie deosebita pentru viitorul copiilor, statele din nordul Europei, dar nu numai ele, se situeaza in topul tarilor cu cea mai crescuta natalitate.

In Danemarca si in Islanda, concediul de paternitate este unul dintre cele mai generoase din lume, iar taticii din cele doua tari nu stau pe ganduri atunci cand se pune problema sa ia o pauza de lucru pentru a-si creste odraslele. In plus, specialistii aduc argumente in favoarea unui asa-zis beneficiu asupra societatii pe care il aduce concediul de paternitate bine remunerat.

CIFRE. Anul trecut, aproape totii taticii din Islanda au stat acasa timp de trei luni, fiind platiti cu 80% din salariu, dupa cum prevede ultima forma a Legii paternitatii, elaborata si intrata in vigoare in anul 2002. De mentionat faptul ca Islanda ocupa acum un fruntas loc 2 in privinta natalitatii in Europa, fiind devansata doar de Turcia.

Si in Danemarca, tot mai multi barbati isi iau concediu pentru a-si creste bebelusii, numarul acestora ajungand la impresionanta cifra de 46.000 in 2004. Aici, legea le permite parintilor sa imparta concediul de un an, care este foarte bine remunerat. Statisticile arata ca, anul trecut, tatii danezi au petrecut in medie 3,6 saptamani de concediu, comparativ cu o medie a mamelor de 42,3 saptamani.

PRIORITATI. Conditia de parinte i-a responsabilizat foarte mult pe danezi, care prefera sa stea aproape de copii decat sa se ocupe de cariera. Specialistii Spitalului Universitar din Copenhaga au constatat ca parintii ajung sa isi faca agenda in functie de timpul pe care isi permit sa-l piarda in afara programului cu bebelusii. Consecintele apropierii dintre tatici si bebelusi pot fi citite si printre randurile statisticilor, care arata ca tarile nordice inregistreaza o rata a divorturilor tot mai scazuta. Foarte multi dintre parinti descriu timpul petrecut in concediu de paternitate ca pe cea mai buna perioada a vietii lor.

INEDIT. Mentalitatea familistilor se rasfrange si asupra directorilor de companii. Unul dintre sefii celei mai mari firme de telecomunicatii le-a recomandat taticilor sa-si ia concediu de paternitate timp de 10 saptamani, fiind convins ca societatea va avea de castigat pe termen lung de pe urma acestor gesturi. In Islanda, imaginile cu tatii tineri la piscinele termale cu bebelusii lor au devenit obisnuite, in conditiile in care aici parintii isi pot lua noua luni de concediu platit pentru cresterea copilului: trei luni, mama, 3 luni tatal, iar restul, in functie de decizia cuplului. Sociologii sustin ca mamele ale caror parteneri joaca un rol important in cresterea copilului sunt mult mai dispuse sa aiba mai multi copii.

Si autoritatile norvegiene fac eforturi pentru a imbunatati conditiile de viata ale familiilor cu copii mici, atentia fiind indreptata asupra persoanelor care vor sa imbine cariera cu viata de familie. Asa se face ca programul alocatiilor pentru parinti le permite acestora sa stea fara grija acasa cu bebelusul in primul sau an de viata. Si parintii care adopta un copil in varsta de pana la 15 ani beneficiaza de aceleasi facilitati care se acorda la nasterea unui copil. Datele tehnice arata ca, pentru a primi alocatie, mama si tata trebuie sa fi fost angajati timp de cel putin sase luni din cele 10 imediat anterioare inceputului perioadei in care primeste alocatia. In Norvegia, venitul impozabil obtinut in timpul perioadei de calificare pentru alocatie trebuie sa fie egal cu cel putin jumatate din suma de baza anuala a Sistemului National de Asigurari, adica in valoare de cel putin 29.390 de coroane (aproximativ 3.740 de euro), pentru anul 2004.

80% DIN SALARIU. Durata concediului de maternitate sau de paternitate a fost prelungita treptat. Parintii primesc in prezent alocatii echivalente cu 80% din salariu timp de 52 de saptamani sau un salariu intreg, timp de 42 de saptamani. Mama si tata pot opta pentru impartirea concediului platit de stat. Regulile sunt extrem de bine clarificate. Mama trebuie sa isi ia trei saptamani de concediu platit inainte de nastere, urmatoarele sase de dupa nastere fiind, de asemenea, rezervate mamei. Cota de paternitate a tatalui este de doar patru saptamani din perioada totala pentru care se acorda alocatia. In ceea ce priveste restul timpului, parintii pot decide singuri daca doar unul dintre ei va ramane acasa cu copilul pe intreaga durata a concediului sau daca vor imparti concediul intre ei.

CUM SE PROCEDEAZA IN ALTE STATE
In majoritatea statelor membre ale Uniunii Europene, alocatiile pentru concediul de maternitate sunt destul de bine platite. In Luxemburg, spre exemplu, alocatia pentru concediul de maternitate este de aproape 100 de euro pe saptamana si este platita numai pe o perioada de maximum 16 saptamani pentru cazurile de maternitate si pentru doar opt saptamani in cazurile de adoptie. La suedezi, situatia este cu totul alta, caci 450 de zile din concediul parental sunt platite, dintre care un an cu aproximativ 80% din salariu, ceea ce inseamna cam 2.591 de euro pe luna, iar restul de 90 de zile de concediu sunt platite la zi, cu aproape 7 euro. In Polonia, stat al UE de un an, alocatia pentru maternitate este echivalenta in proportie de 100% cu salariul lunar al mamei, cu conditia ca aceasta sa fie asigurata. Durata concediului este de 16 saptamani, ca si cea a mamelor din Luxemburg, in cazul in care mama a nascut doar un copil. Mamicile poloneze primesc si o alocatie pentru nastere, care reprezinta o suma unica, de 103 euro. (Maria Toader)

SCOP
Cota de paternitate de patru saptamani a fost introdusa in 1993 pentru a consolida relatia dintre tata si copil si pentru a semnala nevoia implicarii tatalui in ingrijirea bebelusului. Saptamanile rezervate concediului de paternitate nu sunt transferabile si se pierd daca nu sunt utilizate de tata. Alocatiile pentru parinti se calculeaza pe baza venitului celui care apeleaza la concediu. Aceste alocatii sunt valabile pentru venituri reprezentand de maximum sase ori suma de baza a Sistemului National de Asigurari, de 352.668 coroane norvegiene (aproximativ 44.086 de euro) pentru anul 2004. Femeile care nu sunt eligibile pentru alocatia destinata parintilor sau parintilor adoptivi primesc o suma forfetara in valoare de 33.584 de coroane norvegiene (aproximativ 4.198 euro), pentru anul 2004. Astfel, toate femeile beneficiaza de o forma de alocatie acordata de Sistemul National de Asigurari.
×