x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Moneda euro - Entuziasm in scadere

Moneda euro - Entuziasm in scadere

de Maria Toader    |    20 Iun 2005   •   00:00

Bancherii din cele zece state care au aderat la Uniunea Europeana la 1 mai 2004 sunt din ce in ce mai decisi sa puna la pastrare planurile privind intrarea in zona euro si implicita renuntare la monedele nationale. Cei mai neincrezatori in avantajele pe care le-ar aduce trecerea la moneda unica sunt cehii, care sunt convinsi ca adoptarea euro ar afecta cresterea economica interna. Astfel, Robert Holman, un important reprezentant al Bancii Nationale din Cehia, semnaleaza o schimbare de atitudine la nivelul Cehiei si al altor state nou-intrate in UE, remarcand faptul ca initiala dorinta de a intra cat mai repede in zona euro s-a transformat in scepticism fatis. "Zona euro a inregistrat o crestere foarte slaba in ultimii cinci ani, care ar fi putut sa fie influentata de moneda comuna. De aceea, eu, unul, nu m-as grabi sa adopt moneda euro", a declarat Holman, intr-un interviu pentru Bloomberg News.

Analistii europeni considera ca atitudinea lui Robert Holman este tot mai des intalnita printre bancherii est-europeni. Printre lucrurile remarcate de experti se numara si faptul ca bancherii din noile state si-au indreptat atentia de la reforma pe pietele interne sau disciplina fiscala spre performanta economica a statelor care au adoptat moneda euro.

PRO SI CONTRA EURO. Neadoptarea monedei unice ar aduce mai multe beneficii, au mai declarat analistii. Astfel, bancile centrale ar pastra controlul asupra ratelor de interes si a fluctuatiilor pe care le au, ajutand in acest fel cresterea exporturilor. Guvernele, pe de alta parte, ar putea incheia procesul reformelor fiscale destul de delicate sau al celor legate de pensii sau asigurarile de sanatate. Cu toate acestea, neadoptarea monedei euro poate produce diluarea monedei nationale si ar putea avea efect si asupra investitorilor, care s-ar teme de riscurile prea mari de a aduce capital in state din afara zonei euro.

×
Subiecte în articol: arhiva jurnalul