x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Mozaic din lemn, piatră şi sticlă

Mozaic din lemn, piatră şi sticlă

de Otilia Vintilă-Bolchiş    |    04 Mar 2010   •   00:00
Mozaic din lemn, piatră şi sticlă
Sursa foto: Fabio Luciani /Comunicazione d’Impresa

Finisajele mozaicate reprezintă fără îndoială un punct de atracţie într-o amenajare. Mai ales atunci când micile bucăţele de piatră, sticlă, oglindă, metal, gresie porţelanată sunt puse cap la cap într-un design original şi unic.



Parcă nu te poţi abţine să te apropii de suprafaţa astfel decorată pentru a înţelege cum anume a fost creat modelul cu pricina, din sute de fărâmiţe colorate asamblate ca într-un joc de puzzle. Începuturile artei mozaicului se pierd în trecutul îndepărtat al Egiptului, Persiei, Greciei sau Romei. Ea nu s-a stins în decursul timpului, ba, dimpotrivă, a fost întreţinută, ajungându-se ca astăzi practic să poţi îmbrăca orice formă în mozaic, oricât de alambicată şi complicată ar fi ea. În plus, poţi să reproduci orice imagine, graţie tehnologiei specifice avansate.

O nouă născocire a producătorilor de finisaje din categoria celor obţinute prin procedee tehnologice complexe a fost lansată pe piaţa de profil. Este vorba despre colecţia Dialoghi, creată de reputatul designer italian de produs Francesco Luchesse pentru compania italiană Mosaic+. Caracterul original al colecţiei este dat de alăturarea neobişnuită de materiale propuse pentru foile de mozaic, respectiv lemn, piatră, sticlă şi metal.

Lemnul este materialul cel mai neaşteptat într-o astfel de combinaţie, însă efectul folosirii lui este deosebit. Când te gândeşti la lemn, aplicat ca acoperire a peretelui, îţi imaginezi cu siguranţă lambriurile din lemn.

Noua invenţie demonstrează că lemnului "îi stă bine" pe perete şi în combinaţia piatră+sticlă+metal, toate aceste materiale fiind tăiate în bucăţele de forme diferite şi alăturate în modele geometrice care mai de care mai ingenioase, limita fiind instituită doar de creativitatea cu care sunt puse în practică.

Selecţia de esenţe lemnoase prezentă în cadrul colecţiei este constituită din stejar, doussie (un lemn cu toate caracteristicile unui lemn de şes, provenind din Africa, de culoare roşu-auriu, care devine roşu mai intens în lumină) şi lemn de nuc negru.

×
Subiecte în articol: mozaicul afla ce e nou