x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Muguri pentru reumatism

Muguri pentru reumatism

16 Mai 2005   •   00:00

  • de ANDRADA FLORIA
  • TERAPII ALTERNATIVE
  • Daca suferiti de afectiuni respiratorii (catar bronsic, bronsite acute, laringite, traheite), reumatism sau nevralgii, doctorul Larisa Ionescu-Calinesti va recomanda sa incepeti o cura cu muguri de brad. Iar anotimpul cel mai indicat pentru o astfel de cura este primavara, in lunile mai-iunie, atunci cand crengutele de brad au culoarea verde deschis.

    Din mugurii de brad se pot obtine sirop si infuzie. Clasicul sirop racoritor si bun la gust se face dintr-un kilogram de muguri la doi litri de apa. Se lasa sa dea in clocot 20 de minute. Se raceste si apoi se adauga 900 grame de zahar la litrul de solutie rezultata. Se fierbe din nou pana da intr-un clocot. Pentru pastrarea proprietatilor, este bine sa puneti siropul in sticle bine astupate.

    Infuzia de muguri de brad se face din doua linguri cu muguri la 250 ml de apa clocotita. In cazul afectiunilor respiratorii: bronsite acute, laringo-traheite, laringite, faringite, este indicata o cura de 500-750 ml de infuzie indulcita cu miere in fiecare zi.

    Datorita continutului de ulei volatil, rasina si vitamina C din ramurile tinere de brad, dr. Larisa Ionescu-Calinesti mai recomanda baile in care se toarna 5 litri de decoct. Cu ajutorul acestor bai, durerile reumatice scad.

    Pentru toate varstele

    In gemoterapie se folosesc mugurii si ramurile tinere de brad, care se macereaza in apa, glicerina si alcool. Maceratul hidro-glicero-alcoolic are proprietati balsamice, excretoare, stimulante si sudorifere. Este foarte indicat pentru reumatici, avand activitate diuretica, antireumatica si antiseptica asupra tegumentelor. Mugurii de brad sunt benefici in afectiunile aparatului osteoarticular al adultului, in problemele maduvei osoase si ale dentitiei. Ei sunt utilizati cu succes in decalcifierile osoase si carii dentare. De asemenea, mugurii sunt utilizati si in pediatrie, in rahitism, boala Scheuermann si faciliteaza cresterea activitatii de formare a tesutului osos la copii si adolescenti. In urma aplicatiilor s-a dovedit ca mugurii de brad pot fi utilizati in cazul anemiei, datorita actiunii de stimulare a eritroblastilor (celule precursoare ale celulelor rosii din sange).

    Maceratul hidro-glicero-alcoolic se prescrie sub forma de 30 de picaturi de 3 ori pe zi dizolvate intr-un sfert de pahar cu apa. "El nu se foloseste in cantitati mari si pe perioade foarte lungi, deoarece continutul de hidrocarburi aromate poate fi toxic asupra organismului", precizeaza dr. Larisa Ionescu-Calinesti. De aceea, este indicat ca tratamentul cu muguri de brad sa nu dureze mai mult de 2-3 saptamani.
    ×
    Subiecte în articol: arhiva jurnalul brad muguri