x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Muzeul Satului, un loc pentru suflet

Muzeul Satului, un loc pentru suflet

de Daniela Cârlea Şontică    |    29 Oct 2005   •   00:00
Muzeul Satului, un loc pentru suflet

Muzeul National al Satului "Dimitrie Gusti" comemoreaza 125 de ani de la nasterea si 50 de la moartea lui Dimitrie Gusti, fondatorul sau, prilej cu care si-a luat ca patron spiritual pe Sfantul Mare Mucenic Dimitrie. Timp de o luna, puteti vedea fotografii rare in expozitia dedicata carturarului.

La Muzeul National al Satului "Dimitrie Gusti" au loc zilele acestea manifestari care il evoca pe fondatorul sau, profesorul Dimitrie Gusti, la 125 de ani de la nastere si 50 de ani de la moarte: deschiderea expozitiei "In memoriam Dimitrie Gusti" si alegerea ca patron spiritual a Sfantului Mare Mucenic Dimitrie. Astazi se oficiaza o slujba de sfintire a muzeului la care participa Prea Fericitul Patriarh Teoctist impreuna cu un sobor de preoti.

RECUPERARE. "Dimitrie Gusti a fost tinut oarecum in umbra, nu prea aveam voie sa discutam despre el si despre opera sa si iata ca acum noi am recuperat nu numai un fondator al acestei institutii, ci si un mare carturar, care in perioada interbelica adusese sociologia romaneasca la nivelul Europei, daca nu cumva un pic mai sus, avand in vedere ca infiinteaza Scoala Sociologica. Dimitrie Gusti ramane, ca sa zic asa, al doilea patron spiritual al muzeului nostru si ii dedicam o expozitie in care vorbim despre viata lui si mai ales despre legatura dintre el si Muzeul Satului, despre cercetarile facute inaintea infiintarii institutiei", a spus doamna Paulina Popoiu, directorul general al Muzeului Satului.

Asezate in mod simbolic imediat dupa zilele celor doi sfinti Dimitrie, ocrotitorii Bucurestilor, actiunile ce sunt in plina desfasurare la Muzeul National al Satului completeaza in mod fericit sarbatorile orasului. Putem spune de fapt ca sunt sarbatorile satului romanesc, avand in vedere ca tot ce este legat de acest muzeu are tangenta cu lumea pe care marele carturar Dimitrie Gusti (1880-1955) a dorit sa o faca nemuritoare prin infiintarea muzeului de pe Soseaua Kiseleff. Muzeul Satului este rodul unor indelungi cercetari, atat teoretice, cat si pe teren, al unor experimente muzeografice de peste un deceniu, coordonate de profesorul Dimitrie Gusti, care este si intemeietorul Scolii Sociologice din Bucuresti, nu doar al muzeului amintit.

VECHIME. Gospodaria din Fundu Moldovei, Suceava, face parte din piesele aduse de Dimitrie Gusti in 1936

CAMPANIILE. Intre 1925 si 1935, Dimitrie Gusti era seful catedrei de sociologie de la Universitatea Bucuresti si, impreuna cu mai multi specialisti din sociologie, etnografie, folclor, geografie, statistica si chiar medicina, a organizat campanii de cercetare monografica in mai multe sate din tara. S-au facut atunci cercetari la Fundu Moldovei (Suceava), Nereju (Vrancea), Dragus (Brasov), Dragomiresti (Maramures), Clopotiva (Hunedoara), Runcu (Gorj), Rusetu (Buzau) etc. Colaboratorii lui Dimitrie Gusti cei mai importanti au fost H.H. Stahl, Mihai Pop, Traian Herseni, Anton Golopentia, Mircea Vulcanescu, Gheorghe Focsa.

Prefigurand viitorul muzeu al satului, s-au organizat la inceput expozitii in aer liber cu obiectele aduse din teren: la sediul Fundatiei Regale "Principele Carol" in 1934 si in cadrul Pavilionului Regal din Parcul Carol in 1935.

Pe baza celor doua experimente si cu sprijinul material al Fundatiei Regale "Principele Carol", printr-o munca asidua, in numai doua luni, in 1936, a fost cladit Muzeul Satului. Specialistii si studentii implicati in campaniile de cercetare, condusi de Dimitrie Gusti si de Henri Stahl, au achizitionat constructii taranesti si obiecte de interior reprezentative pentru zonele cercetate, si astfel s-a putut realiza ceea ce a constituit atunci un muzeu de genul celor existente doar in Suedia si in Norvegia.

MAJESTATE. Regele Carol al II-lea, la deschiderea oficiala a Muzeului Satului, la 10 mai 1936

INAUGURAREA. Deschiderea oficiala a Muzeului Satului s-a facut la 10 mai 1936, in prezenta Regelui Carol al II-lea, iar deschiderea pentru public, la 17 mai. La inaugurare, Dimitrie Gusti a spus, printre altele, ca acest muzeu "trebuie sa placa nu numai ochiului, ci sa infatiseze lucruri adevarate" si ca trebuie sa fie "sinteza tuturor satelor din Romania".

Doamna Lia Cosma, directorul de programe culturale si de marketing al muzeului, ne-a citat din memorie o fraza foarte frumoasa pe care Gusti a rostit-o despre muzeu in momentul deschiderii: "Ce este Muzeul Satului? O viata de sute sau poate de mii de ani ne patrunde trecand pe ulitele acestui sat ciudat, facut din mai toate satele Romaniei. Tot ce este mai al nostru vorbeste din el cu un glas care nu poate sa nu zguduie si pe cel mai nepasator, pentru ca este glasul trecutului nostru anonim si al neamului romanesc".

Dimitrie Gusti a dorit ca Muzeul Satului sa fie unul viu, adica mai mult sociologic decat etnologic, a adus aici si cativa tarani care traiau efectiv in gospodariile cladite pe spatiul dedicat muzeului, dar taranii nu au rezistat vietii din Bucuresti, desi la vremea aceea, in 1936, ritmul era altul... S-a renuntat la idee o data cu razboiul, Muzeul Satului ramanand doar unul etnografic.

Portile muzeului va sunt deschise, asteptandu-va in special expozitia care il evoca pe Dimitrie Gusti, fondatorul acestuia.

SFINTIRE
"La sfarsitul lui octombrie, cand avem zilele dedicate Sfantului Mare Mucenic Dimitrie si Sfantului Dimitrie Basarabov, Muzeul Satului s-a gandit sa-si aleaga un patron spiritual. Avand in vedere ca ne numim Muzeul National al Satului «Dimitrie Gusti», am ales ca patron spiritual pe Sfantul Dimitrie, care este in acelasi timp si ocrotitorul Bucurestilor. Sa speram ca din acest moment muzeului ii va merge mult mai bine si ca nu vor mai avea loc incendii in primul rand" - conf. dr. Paulina Popoiu, director general al Muzeului National al Satului "Dimitrie Gusti"

IMAGINI
In cadrul expozitiei "In memoriam Dimitrie Gusti", care va fi deschisa pana la 1 decembrie, se proiecteaza si pelicule vechi inregistrate in diferite sate romanesti sau reprezentand momente importante din viata muzeului si a personalitatilor care i-au trecut pragul. Peliculele, ingloband 180 de minute, au urmatoarele titluri: "Sant", film facut in 1936, in localitatea cu acelasi nume din judetul Nasaud, "Dragus, viata unui sat romanesc", realizat in 1929, la Dragus, judetul Brasov, "Romania la expozitia internationala de la New York", facut in 1939, "Locuinta taraneasca in Romania", pelicula din 1938-1939, "Obiceiuri din Bucovina", datand din 1939, "A cincea campanie a echipelor regale", film realizat in 1928, "Cornova", film facut in Basarabia, in 1931, "Muzeul Satului in anul 1936" si "Bucati de cinecronica - Vizita Marelui Voievod Mihai la Muzeul Satului", 1936. Filmele au fost puse la dispozitie de Arhiva Nationala de Filme.
×