x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Neascultatorii Uniunii

Neascultatorii Uniunii

de Maria Toader    |    20 Iul 2005   •   00:00
Neascultatorii Uniunii

Tot mai multe tari devin adevarati "copii-problema" ai constructiei comunitare. Daca statele vor continua sa nu respecte deciziile autoritatilor de la Bruxelles, in curand Curtea de Justitie a UE nu va mai prididi cu procesele celor 25. Europa se confrunta cu o serie intreaga de incalcari ale legislatiei comunitare. Partea cu adevarat interesanta a acestei situatii este faptul ca cei mai multi "invinuiti" sunt chiar statele membre, care in mod normal s-ar presupune ca trebuie sa respecte in totalitate regulile pe care, pana la urma, tot ele le-au creat. Sau pentru care au dat cu subsemnatul.

CORIGENTI. Printre tarile care creeaza probleme in Uniune se afla chiar unul dintre membrii sai fondatori, Franta. Cel mai recent au fost prinsi cu mata-n sac francezii, totul culminand cu o amenda de milioane de euro, cauzata de pescuitul excesiv al pestilor de talie mica. Nici state precum Italia, Grecia sau Spania nu s-au ferit sa creeze alte dificultati autoritatilor europene. Italienii se pot "mandri" cu un deficit bugetar care incalca pana si cea mai "flexibila" forma a Pactului de Stabilitate al UE, in timp ce spaniolii vor fi obligati sa scoata o mare suma de euro din buzunar pentru amenzi in ceea ce priveste nerespectarea standardelor de calitate a apei de imbaiat din rauri si lacuri.
Astfel, actiunile statelor au ajuns sa dea peste cap statisticile, care indica intre anii 2000 si 2003 o crestere cu aproape un sfert a cazurilor instrumentate de Curtea Europeana de Justitie (CEJ), si cu 15% a masurilor pe care Executivul european le-a luat impotriva statelor membre. Chiar daca au fost informate de aceasta marire progresiva a numarului actiunilor pe care Comisia Europeana le ia impotriva lor si chiar daca se confrunta cu amenzi foarte mari, statele membre prefera ori sa adopte comportamentul strutului, ori, mai degraba, sa se uite in ograda celorlalti colegi si sa le arate cu degetul problemele cu care se confrunta numai pentru a-si demonstra nevinovatia.

"BARNA" CELORLALTI. Tehnica de a arata cu degetul alte state o aplica, spre exemplu, francezii, care sunt consternati ca autoritatile de la Bruxelles nu iau masuri si impotriva Spaniei sau a Portugaliei. Tone peste tone de peste mic sunt pescuite si in Portugalia, si in Spania. Se pescuieste cu mult peste cotele impuse si in Marea Britanie, si in alte state, dar in cazul lor nu a facut nimeni absolut nimic, considera specialistii

INTARZIERI
Comisia a precizat ca amenzile acordate Frantei sunt rezultatul lipsei unei implementari complete a directivelor pentru pescuit, situatie care a fost tergiversata de peste 9 ani de autoritatile de la Paris. In schimb, celelalte state care se confrunta cu probleme similare au reusit sa adopte si sa puna in aplicare macar o parte din legislatia comunitara pentru acest domeniu. "Franta a tergiversat lucrurile mult timp. Interesele nationale au ingreunat actiunea Frantei, care trebuia sa raspunda intr-un alt mod", a declarat Richard Whitman, reprezentant al Institutului Regal pentru Relatii Internationale din Marea Britanie.

×
Subiecte în articol: arhiva jurnalul