x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Noaptea dintre ani

Noaptea dintre ani

28 Dec 2005   •   00:00
CALENDAR GASTRONOMIC
Inainte vreme, de Anul Nou, cerul se deschidea de trei ori. Totul se intampla atat de repede, incat trebuia sa fii cu bagare de seama. Dar chiar si asa, numai cei credinciosi si cu sufletul bun puteau sa-l vada pe Dumnezeu stand la masa alaturi de sfinti. Din noaptea de Anul Nou se stie cine va fi fericit, cine va avea spor in casa, unde vor fi razboaie si boli sau cum va fi timpul pentru recolte. Si alte lucruri neobisnuite au loc noaptea. Animalele incep sa vorbeasca, iar cel care sta sa le asculte poate afla lucruri folositoare. Apa izvoarelor se transforma in vin si, poate din aceasta cauza, se spune ca este bine sa bei vin de Anul Nou pentru a fi bucuros si sanatos tot anul. De altfel, se crede ca asa cum este omul de Anul Nou asa va fi tot anul. Gandeste-te doar la ceea ce iti multumeste inima.

Si, pentru ca toate isi au inceputul in ziua de 1 ianuarie (atunci cand este sarbatorit Sfantul Vasile, cel care a facut cele mai mari minuni), este bine s-o pornesti cu dreptul. Toate ritualurile magice din aceasta perioada au rolul de a ne pregati pentru ce este mai bine. De Anul Nou, inainte de a manca, fiecare om ia in mana unealta pe care o foloseste in timpul anului si o da de trei ori de pamant. Odata acest ritual indeplinit, anul se anunta cu spor si bunastare. In grajdurile animalelor se pun bani de argint sau chiar de aur, pentru a le proteja de boli. Si pentru ca toate lucrurile sa mearga bine in casa, la 1 ianuarie se mananca doar carne de porc, si in nici un caz cea de gaina. Asa cum porcul rama inainte, asa sa le mearga si oamenilor.

Trebuie sa lasi norocul sa-ti intre in casa, asa ca nu stinge lumina si nici nu lasa usa inchisa in dimineata primei zile din an. Cine stranuta in seara de Sfantul Vasile va avea noroc. Dar cel care nu stranuta nu va mai apuca sfarsitul anului urmator. Cine se scoala devreme la 1 ianuarie va fi harnic si vrednic, iar cel care va lenevi in pat pana tarziu va fi lenes si toate ii vor merge greu. Daca vrei sa-ti gasesti perechea in anul ce vine nu trebuie decat sa cosi, chiar de dimineata.

Este semn de bunastare sa-i primesti in casa pe cei care vin sa te colinde cu plugusorul sau cu sorcova. In alte zone se crede ca nu vei mai avea mult de trait daca nu le deschizi colindatorilor.

SEMNELE VREMII
Se spune ca asa cum va fi vremea de Anul Nou asa va fi tot anul. Cel mai bine este ca zapada sa acopere satele ca intr-o plapumioara, deoarece, pe langa un an cu belsug, vor fi si multe nunti. Daca va ninge, vor fi bucate pe masa din belsug, iar daca va ploua va fi vant in iunie. Noaptea cu ger de crapa pietrele, dar cu un cer senin ii va face pe oameni sanatosi. Cand cerul se inroseste spre est vor cadea multe ploi. De Anul Nou se rup crengute de mar si se pun in apa. Daca infloresc pana la Boboteaza, urmeaza o primavara frumoasa.

28 DECEMBRIE - 3 IANUARIE
  • 28 M Sfintii 20.000 de Mucenici arsi in Nicomidia
  • 29 J Sfintii 14.000 de prunci ucisi din porunca lui Irod
  • 30 V Sf. Mc. Anisia; Cuvioasa Teodora din Cezareea
  • 31 S Cuvioasa Melania Romana; Sf. Mucenic Hermes. Odovania Praznicului Nasterii Domnului
  • 1 D (〠) Taierea imprejur cea dupa trup a Domnului; Sfantul Vasile cel Mare
  • 2 L Inaintepraznuirea Botezului Domnului; Sf. Silvestru, Episcopul Romei; Sf. Serafim de Sarov
  • 3 M Sf. Prooroc Maleahi; Sf. Mucenic Gordie
  • ×
    Subiecte în articol: arhiva jurnalul anul anul nou