x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Noul presedinte, acuzat de terorism

Noul presedinte, acuzat de terorism

de Irina Cristea    |    01 Iul 2005   •   00:00
Noul presedinte, acuzat de terorism

Semnalele potrivit carora noul presedinte al Iranului este o amenintare pentru Occident se inmultesc. Mahmud Ahmadinejad pare sa fi fost implicat intr-o celebra luare de ostatici si n-ar fi strain nici de cercetarile privind activitatea nucleara.

Presedintele ales al Iranului este un terorist in toata regula. Asta sustin mai multi cetateni americani luati ostatici in 1970 la Ambasada Statelor Unite din Teheran. Potrivit cotidianului Washington Times, cateva dintre victimele celebrei luari de ostatici spun ca noul presedinte iranian, Mahmud Ahmadinejad, a jucat un rol central in evenimentele de atunci. Ahmadinejad s-ar fi ocupat personal de interogarea mai multor americani tinuti prizonieri in ambasada si tot lui i-ar fi apartinut ideile privind aplicarea unor tratamente mai dure ostaticilor.

"Cum i-am vazut imaginea in ziare, am stiut ca el este nemernicul", a declarat colonelul in rezerva Charles Scott, in varsta de 73 de ani, unul dintre ostaticii din 1979. "Era unul dintre principalii doi sau trei lideri", a afirmat fostul militar intr-un interviu telefonic, adaugand ca "noul presedinte al Iranului este un terorist". Afirmatiile lui Scott sunt sustinute de un alt fost ostatic, Donald Sharer. Capitan in rezerva, fost coleg de celula cu Charles Scott la inchisoarea Evin din nordul Teheranului, Sharer spune ca a fost anchetat personal de Mahmud Ahmadinejad, care ar fi condus mai multe interogatorii.

DEZMINTIRI. Dezvaluirile publicate de presa din SUA nu pot decat sa complice si mai mult relatiile dintre Iran, pe de o parte, si SUA si Europa, pe de alta parte. Cabinetul lui Mahmud Ahmadinejad neaga insa informatiile aparute. Dupa ce Agentia de stiri Iran Focus a dat publicitatii o fotografie din noiembrie 1979, in care sustine ca apare actualul presedinte iranian langa un ostatic american legat la ochi, Administratia a negat ca acesta ar fi oferit vreun ajutor in luarea cu asalt a ambasadei si a precizat ca barbatul din fotografie nu este Ahmadinejad.

SEMNE DE INTREBARE
In legatura cu trecutul lui Mahmud Ahmadinejad exista numeroase semne de intrebare. Liderul in varsta de 49 de ani a avut o tinerete si o studentie marcate de avant revolutionar. Exista informatii potrivit carora ar fi servit in cadrul unor operatiuni sub acoperire in Irakul vecin. Cele mai ingrijoratoare par a fi insa zvonurile care il plaseaza printre "parintii" arsenalului nuclear al Iranului. Informatia aceasta ar putea fi sustinuta de cunoscutele studii ale noului presedinte la Universitatea de Stiinta si Tehnologie.
×