x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Noutăţi remarcabile în domeniul uşilor montate la interior

Noutăţi remarcabile în domeniul uşilor montate la interior

de Adela Parvu    |    15 Aug 2009   •   00:00
Noutăţi remarcabile în domeniul uşilor montate la interior
Sursa foto: /dana

Uşile de interior au caracteristici specifice, parametri constructivi care le diferenţiază de toate celelalte tipuri de uşi. Ne-am propus să vă informăm despre noutăţile în domeniu, unele dintre ele remarcabile prin ingeniozitate tehnică şi design.



Aşa cum este firesc, uşile de interior se produc într-o gamă foarte largă de modele, culori, materiale sau tehnici de montaj. Şi asta pentru că ele trebuie să răspundă nu numai cerinţelor strict funcţionale, dar mai cu seamă multitudinii de opţiuni privind designul interior al casei sau apartamentului. Cea dintâi opţiune este aceea de a alege uşile de interior în aceeaşi notă stilistică sau în contrast cu cele care fac accesul în casă. Apoi, ele pot fi diferenţiate atât din punct de vedere strict tehnic, dar şi al aspectului, în funcţie de zona unde urmează a fi montate. Există variante distincte, spre exemplu, între uşile de la living, cele de la dormitor şi cele de la baie sau bucătărie. În sfârşit, va trebui să decidem între uşile pline, compacte şi cele în care sunt inserate elemente translucide (sticlă, plastic sau orice alt material care lasă lumina să treacă).

UN SINGUR PLAN

Interesantă, chiar atractivă ni se pare soluţia de a monta uşile de interior, cu toc cu tot, în acelaşi plan cu peretele. Pe lângă impactul vizual, estetic al acestei variante nu este de neglijat nici câştigul de spaţiu la dispunerea mobilierului în economia generală a camerei. Tocurile acestui tip de uşi dispun de un sistem special de încastrare în perete, delimitarea de zid făcându-se discret, cu un complex de chedere (profile) speciale. Unele firme livrează, şi pentru interior, rama, uşa şi un dispozitiv de securitate special. De asemenea, se livrează uşi simple sau duble şi, bineînţeles, cu o gamă complexă de clanţe şi balamale. O notă specială pentru tipurile de balamale mascate şi pentru un model ingenios de stopuri care împiedică uşa să se trântească de perete.

PÂNĂ ÎN TAVAN
O altă soluţie nouă şi surprinzătoare sunt uşile de interior de înălţimea camerei, din podea până la plafon. Prima observaţie este aceea că acest tip de uşi dau o eleganţă deosebită mai ales în apartamente, lăsând senzaţia că plafonul este mai sus de 2,50 m, care este înălţimea standard. Evident, prinderile sunt numai laterale, eliminându-se buiandrugul tradiţional de deasupra uşii. Atenţie însă, acest tip de uşi sunt recomandate pentru construcţiile noi, fiind incluse în proiectul original. Anumite case şi apartamente nu permit demolarea grinzii ori desfiinţarea tocului superior al uşilor existente.

Pentru uşile fabricate din lemn masiv, din lemn laminat sau din lemn compresat, atât tocurile, cât şi uşile propriu-zise sunt supuse în procesul de fabricaţie unor tratamente speciale care le conferă rezistenţă la foc, la atacul agenţilor chimici şi la umezeală. De asemenea, uşile de tip fagure sunt umplute cu materiale fonoizolante de ultimă generaţie separarea fonică perfectă între spaţiile interioare ale apartamentului. Ca observaţie generală, indicele de calitate la uşile de interior a crescut sensibil în ultimele decenii sporind semnificativ gradul de confort şi de siguranţă.

NATURAL-PREFABRICAT
Alegerea decisivă este între uşa din lemn masiv, natural şi orice tip de uşă din material prefabricat. Tehnologiile moderne au apropiat, din punct de vedere al performanţelor tehnice, aceste două opţiuni, diferenţa fiind numai de ordin estetic şi decorativ. Fiecare dintre soluţii are avantaje şi dezavantaje ce se echilibrează reciproc, de multe ori diferenţa fiind făcută de preţul de achiziţionare pus în relaţie directă cu performanţa tehnică dorită de beneficiar. Toate firmele producătoare şi distribuitoare oferă consiliere şi asistenţă la montaj.

×