x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul "Nu e totul perfect, dar nici total in negru"

"Nu e totul perfect, dar nici total in negru"

02 Mar 2005   •   00:00

INTEGRARE
RAPORTORUL PENTRU ROMANIA - Pierre Moscovici ne recomdanda "calm si determinare" Raportorul pentru Romania al Parlamentului European, Pierre Moscovici, explica, pentru Jurnalul National, cum trebuie privite declaratiile negative la adresa Romaniei si cum trebuie sa arate viitorii trimisi ai legislativului Roman la Parlamentul European.
IRINA CRISTEA

POZITIE. Pierre Moscovici crede ca romanii trebuie sa traduca eficient mesajele europarlamentarilor

Jurnalul National: Care ar trebui sa fie, in Romania, reactia fireasca fata de declaratii negative in Parlamentul European, cum au fost recentele afirmatii ale germanului Markus Ferber, care a pomenit de amanarea semnarii Tratatului de Aderare?
Pierre Moscovici: Domnul Ferber este un parlamentar european care isi spune parerea in legatura cu o anumita tema. Eu, unul, respect aceasta parere, dar ea nu este nici opinia comuna a "familiei" sale politice germane, Partidul Crestin Democrat, nici a "familiei" lui politice europene, Partidul Popular European, si, cu atat mai putin nu este opinia Parlamentului European. Cred ca trebuie sa reactionati, la aceasta declaratie, cat si la altele de acelasi fel, cu mult calm si cu determinare. Cu calm pentru ca trebuie sa va asteptati, pana in aprilie, si la alte declaratii negative. Aveti sustinerea a aproape doua treimi din Parlamentul European. Din partea treimei care ramane, pot aparea oricand parlamentari care sa spuna ca nu sunt de acord cu una sau cu alta. Trebuie deci sa ramaneti calmi. Trebuie si sa actionati cu determinare pentru ca trebuie avut mereu in vedere ca drumul Romaniei spre Uniunea Europeana nu s-a incheiat. Trebuie sa faceti, in continuare, progrese seminficative si sa raspundeti la exigentele perfect legitime ale Uniunii Europene. In calitate de raportor pentru Romania al Parlamentului European, avizul meu este favorabil semnarii Tratatului de aderare in 25 aprilie 2005, aceasta este recomandarea mea catre Parlamentul European. Cunosc Romania, ii cunosc problemele si vorbesc deschis despre ele. Sa nu credeti ca totul e perfect dar sa nu credeti nici ca totul se vede in negru.

Care ar fi "profilul" parlamentarilor pe care Romania ii va trimite la Parlamentul European incepand din acest an?
Este important ca din toamna Romania sa fie reprezentata la Bruxelles de oameni de calitate. Sa fie dedicati tarii lor, sa fie dedicati ideii europene, sa fie capabili sa puna acesti factori, cauza Romaniei si cea a Europei, in relatie directa. Trebuie sa fie barbati si femei suficient de familiarizati cu temele europene si care, mai tarziu, ar pute deveni chiar europarlamentari, in conditiile in care vor fi alesi de electoratul roman, pentru ca trebuie reamintit ca, pentru inceput, Romania va avea 35 de reprezentanti la Strasbourg si Bruxelles, dar cu statut de observatori. Vor exista, de asemenea, circa 100 de functionari romani la Parlamentul European, care se vor pregati si care vor pregati structurile si grupurile politice parlamentare romanesti de mai tarziu. Deci acesti oameni trebuie alesi in functie de calitatea de romani si de europeni.

CALCULE
"Aveti sustinerea a aproape doua treimi din Parlamentul European. Din partea treimei care ramane, pot aparea oricand parlamentari care sa spuna ca nu sunt de acord cu una sau cu alta"

SFAT
"Este important ca Romania sa fie reprezentata la Bruxelles de oameni de calitate. Sa fie dedicati tarii lor, sa fie dedicati ideii europene, sa fie capabili sa puna acesti factori in relatie directa"
×