x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Nu-i bateti pe copii! - Pedepsele nu duc la disciplina

Nu-i bateti pe copii! - Pedepsele nu duc la disciplina

de Roxana Ioana Ancuta    |    14 Ian 2007   •   00:00
Nu-i bateti pe copii! - Pedepsele nu duc la disciplina

Disciplina este inteleasa de fiecare in parte intr-un fel sau altul. Unii considera ca o aduc prin forta, agresivitate, altii, dimpotriva, prin vorba buna.

Bataia e rupta din Rai. Asta spuneau bunicii sau parintii nostri. Chiar asa este? Bataia e cea mai buna metoda pentru a disciplina un copil? Este adevarat ca stresul pe care-l acumuleaza un parinte de-a lungul zilei poate fi ca o bomba cu ceas in fata unui copil pus pe sotii. Totusi, violenta verbala si cea fizica nu sunt metodele potrivite pentru a linisti un copil. Nu lasati propriile frustrari sa se intoarca impotriva copilului; opriti-va si luati o pauza (va puteti controla, inainte de a fi prea tarziu); gasiti imediat altceva de facut care sa va ajute sa va calmati. (UNICEF Romania, ghidul "Vreti sa aveti un copil disciplinat?"). Concret, pentru a iesi din zona "fierbinte", propice unei discutii aprinse, mai bine mergeti si faceti un dus, sunati un prieten/o prietena, dati drumul la radio sau la televizor, faceti o scurta plimbare pe-afara.

Folosirea violentei poate avea efecte grave asupra psihicului micutilor. Pe copil il va macina sentimentul de vinovatie, considerand ca raul porneste de la el insusi, atunci cand se confrunta cu atitudini abuzive ale parintilor; poate alege izolarea fata de ceilalti sau poate simti anxietate, teama, deprimare, pot aparea tulburari de somn, lipsa increderii in sine si cel mai important efect asupra comportamentului va fi agresivitatea sau violenta copilului fata de cei din jur.

In concluzie - Nimeni nu este perfect!

Este adevarat ca violenta si agresivitatea sunt invatate de copii chiar din mediul in care traiesc: de la parinti, prieteni, colegi etc., atunci cand se comit abuzuri impotriva lor.

Si toate aceste abuzuri afecteaza comportamentul viitor al copilului, incurajandu-l sa planuiasca fuga de acasa sau alte activitati ce pot fi indreptate mai tarziu impotriva societatii. Un copil disciplinat este mandru de sine, iubit de cei din preajma, sigur pe sine, bine dezvoltat fizic si psihic, iar un copil abuzat este plin de manie, ostil celorlalti, ranit in adancul fiintei lui (se considera inferior), iritabil, stapanit de sentimente de razbunare, predispus la un comportament social neadecvat, cu intarzieri de crestere etc.

×
Subiecte în articol: copil lumea copiilor