x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul O alimentatie echilibrata

O alimentatie echilibrata

08 Feb 2006   •   00:00
RETETE SANATOASE
Iarna... Anotimpul celor mai multe dileme si probleme alimentare. Asta, deoarece temperaturile scazute duc la limitarea activitatii fizice, adica la evitarea interminabilelor plimbari in aer liber, peste care nu saream niciodata in celelalte sezoane.
Intrucat muschii reprezinta principalul consumator de energie, scaderea activitatii fizice si, implicit, micsorarea arderilor in organism vor duce la depunerea principiilor nutritive sub forma de tesut adipos (acesta reprezinta o forma eficienta a organismului de stocare energetica, intrucat arderea unui gram de grasime duce la eliberarea a noua calorii). Pentru a face o comparatie, trebuie mentionat ca un gram de glucide furnizeaza prin ardere patru calorii, proteinele ofera tot patru calorii, iar un gram de alcool aduce un aport de sapte calorii. Pentru persoanele care pe timp de iarna efectueaza efort fizic intens este indicat consumul de glucide si lipide. In schimb, cei cu tendinta de ingrasare trebuie sa fie foarte atenti la continutul in calorii al alimentelor. De obicei, in aceasta perioada a anului se consuma multe calorii si pentru ca organismul nostru sa-si pastreze, in ciuda frigului, o anumita temperatura. Fapt care, instinctiv, ne impinge catre alegerea unor mancaruri satioase si grele (carnea grasa, mezelurile, costita, icrele, untura, slanina, smantana, maioneza, alunele, arahidele, branzeturile fermentate grase, produsele de cofetarie si patiserie).

CONTROL. In cautarea unui loc care sa imbine confortul personal cu cel gastronomic, recurgem de cele mai multe ori la mesele in oras (la restaurant sau fast-food), unde consumul necontrolat al unor cantitati mari de alimente favorizeaza obezitatea. Cresterea consecutiva a glicemiei dupa o masa bogata stimuleaza secretia de insulina, principalul hormon de stocare al organismului, astfel incat tot ceea ce am consumat se va depune. De aceea, sunt recomandate mesele mici si dese.

"Persoanele supraponderale sunt sfatuite sa introduca in meniul lor gustari pe baza de fructe (portocale, grepfrut, mere) sau legume. In lipsa acestora, se pot alege muraturile, care merg de minune langa o bucata de carne slaba", ne precizeaza doamna doctor Elena Mircea, medic primar diabet, nutritie si boli metabolice, careia ne-am adresat pentru cateva precizari privind alimentatia in perioada de iarna. Extrem de benefic pentru organism este si consumul de peste slab (stiuca, salau, cod), proaspat sau congelat, pentru aportul de acizi grasi polinesaturati, care ne protejeaza de ateroscleroza si cancer. Nu trebuie neglijat nici consumul de lactate, bogate in calciu si vitamina D (iaurt slab, lapte cu 1,8% grasime, cas, branza de vaci). Pe timpul iernii, alimentele calde sunt mai mult decat binevenite. Ceaiurile, supele si ciorbele (limpezite si fara paste fainoase) asigura aportul hidric, destind stomacul, creand in acelasi timp senzatia de satietate. In plus, un aliment cald determina organismul sa consume o cantitate mai mare de energie pentru digerarea lui.

PREPARARE. Pe langa atentia care trebuie acordata alimentelor, la fel de important este si modul in care acestea sunt pregatite. Astfel, vom opta pentru metode de preparare simple, care sa pastreze calitatile alimentelor si continutul lor in vitamine. Prajirea trebuie evitata si din alimentatia unui om sanatos, deoarece grasimea incinsa duce la aparitia unor produsi toxici. Indiferent de sezon, alegeti mancaruri cat mai usoare, tolerate usor de organismul dumneavoastra. Si, pentru a va ajuta sa va respectati mai mult corpul, va vom oferi un caiet de retete dietetice, benefice atat pentru sanatatea corpului, cat si a mintii.

MENIU
Antreuri:
  • oua romanesti si branza hiposodata
    Felul 1:
  • Supa-crema de legume
    Felul 2:
  • Friptura dietetica inabusita/ sau sufleu de peste alb in aburi/ sau chiftelute din branza cu sos de rosii
    Desert:
  • Sufleu din branza de vaci/ sau piure de morcovi
  • OCHIURI ROMANESTI

  • INGREDIENTE: doua oua, 200 ml apa, 5 ml otet.
  • PREPARARE: Apa se pune la fiert cu putina sare si otet. Se sparg ouale si se coaguleaza. Dupa ce sunt gata se scot cu paleta de spuma.

    BRANZA HIPOSODATA

  • INGREDIENTE: un litru lapte, o lingura cu otet de 9 grade.
  • PREPARARE: Laptele se fierbe si, cat este fierbinte, se picura cu lingura otetul. Laptele se coaguleaza si se aduna in cocoloase. Separat, se asaza o strecuratoare smaltuita, acoperita cu un tifon, peste un castron. Se rastoarna laptele in tifon, se innoada tifonul, iar legatura se asaza sub un jet de apa sau intr-un vas cu apa, care trebuie schimbata de cinci-sase ori. Astfel, cheagul spalat cu apa este complet lipsit de sare.

    SUPA-CREMA DE LEGUME

  • INGREDIENTE: 400 g varza proaspata, 500 g cartofi, 350 g morcovi, 150 g mazare conservata, 100 g faina de grau, 75 g unt, un litru lapte, 3 oua.
  • PREPARARE: Legumele se curata, se taie in cuburi si se pun la fiert. Cand au fiert pe jumatate, se adauga untul si faina dizolvata in apa calduta. Se lasa oala in continuare pe foc. Dupa ce au fiert, legumele se paseaza si se mai dau in clocot impreuna cu mazarea. Amestecul de ou si lapte fierbinte se adauga cand se ia oala de pe foc.

    FRIPTURA DIETETICA INABUSITA

  • INGREDIENTE: 200 g carne, 100 g morcovi, cimbru, 25 g pastarnac, 100 g cartofi, 100 ml supa de zarzavat, 10 ml ulei, usturoi.
  • PREPARARE: Morcovii si cartofii se curata si se taie felii. Carnea se spala si se impaneaza cu feliile de morcovi si de cartofi. Se pune friptura si restul zarzavaturilor sa fiarba inabusit intr-o cratita cu capac. Cand carnea poate fi usor strapunsa cu furculita, legumele fierte bine se dau prin sita. Peste pasta obtinuta se adauga uleiul, usturoiul si cimbrul. Se mai da un clocot. Carnea inabusita se serveste alaturi de piureul de legume.

    SUFLEU DE PESTE ALB IN ABURI

  • INGREDIENTE: 1,6 kg salau, 300 ml lapte, doua oua, 50 g faina, 50 g unt.
  • PREPARARE: Pestele se pune la fiert in apa rece. Se lasa apoi sa se raceasca in propria supa, se curata de piele si de oase si se trece prin masina de tocat cu sita deasa. Faina se dilueaza in lapte, se adauga galbenusurile, apoi se amesteca bine cu piureul de peste. Separat, se bat albusurile si se incorporeaza in piureul de peste Se pune in forma unsa cu unt si se fierbe la bain-marie. Se serveste cu unt topit si deasupra cu o felie de lamaie.

    CHIFTELUTE DE BRANZA CU SOS DE ROSII

  • INGREDIENTE: un kg branza dulce de vaca, 150 g gris, 100 g faina, 5 oua, un kg sos de rosii, sare.
  • PREPARARE: Branza se amesteca cu grisul, faina si albusurile batute spuma. Se modeleaza chiftelutele, care se dau prin faina si se fierb in apa clocotita cu putina sare. Se scot si se pun in sosul de rosii. In sos se mai pot adauga: o foaie de dafin, cimbru, putin usturoi si verdeata proaspata.

    SUFLEU DIN BRANZA DE VACI

  • INGREDIENTE: 120 g branza de vaci, un ou, 10 g unt, sare.
  • PREPARARE: Branza de vaci se trece prin sita si se amesteca cu 5 g de unt, sare si cu albusul batut spuma. Se toarna intr-o forma unsa cu restul untului, se unge suprafata sufleului si se pune la fiert la bain-marie. Se lasa la fiert 30 de minute.

    PIURE DE MORCOVI

  • INGREDIENTE: doua kg de morcovi, 300 g smantana, 100 g zahar.
  • PREPARARE: Morcovii se taie felii si se pun la inabusit in putina apa clocotita cu zahar. Cand sunt fierti, se paseaza si se mai dau in fiert, adaugand supa. Piureul se serveste cald sau rece, cu smantana.
  • ×