x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul O alta Marie, cu aceeasi palarie

O alta Marie, cu aceeasi palarie

de Radu Croitoru    |    16 Aug 2005   •   00:00
O alta Marie, cu aceeasi palarie

Respingerea franco-olandeza a Constitutiei Europene si esecul politicienilor de a imparti bugetul comunitar reprezinta doar o piedica de moment in procesul de largire a Europei. Analistii vad imposibila abandonarea proiectului si avanseaza ipoteze privind viitorul UE.

Intrucat acceptarea unor tari ca Ucraina, Turcia si Republica Moldova ar slabi Uniunea din punct de vedere economic, analistii citati de saptamanalul britanic The Economist vad ca probabila oferta unei aderari limitate.

Astfel, Turcia, care peste 25 de ani va avea mai multi cetateni decat Germania, ar putea intra in UE cu conditia sa nu aiba drept de veto atunci cand se iau decizii in privinta spatiului comunitar. O aderare limitata ar mai putea fi oferita Ucrainei, tarilor din Balcani si chiar Republicii Moldova si Georgiei, cand ele vor indeplini criterii minime de democratie stabila si economie de piata. Analistii conchid ca o aderare incompleta ar fi mai buna decat mentinerea acestor tari in sala de asteptare a Uniunii.

SEPARAT. Salvarea procesului extinderii poate fi realizata si prin impartirea candidatilor in functie de posibilitatile si de resursele lor la un moment dat. Directorul Institutului pentru Relatii Internationale din Paris, Dominique Moisi, plaseaza intr-o prima grupa Romania si Bulgaria. In a doua categorie, expertul francez vede in primul rand Croatia, Serbia si Muntenegru si alte state din fosta Iugoslavie. Desi se afla departe de UE, Ucraina si Belarus formeaza o alta categorie din care Turcia este in continuare absenta.

TENACITATE. "Incetinirea sau renuntarea la extindere nu va rezolva problemele Europei", este de parere Hanna Ojanen, de la Institutul finlandez pentru Probleme Internationale. Ea considera ca Bruxellesul ar trebui sa-si respecte promisiunile in ceea ce priveste negocierile cu Turcia si Croatia si sa manifeste deschidere fata de ambitiile Ucrainei. Inainte de toate, specialistii finlandezi vorbesc despre necesitatea rezolvarii problemelor interne ale Uniunii, intre care reforma procesului de luare a deciziilor si impulsionarea increderii in Constitutie.

RABDARE. Alfred Pijpers, de la Institutul olandez pentru Afaceri Internationale, crede ca fortarea integrarii unor noi membri ar putea dauna intregului proces. Opinia este usor devaforabila Ucrainei, ea fiind considerata potential partener de negocieri abia peste 2-3 ani.

SI BOGATII. Extinderea poate fi salvata si prin convingerea statelor bogate, cum ar fi Norvegia si Elvetia, de a intra in UE. Momentul ar permite convingerea europenilor ca Uniunea nu-i atrage doar pe saraci. Jacub Godzimirski de la Institutul norvegian de Cercetare a Relatiilor Internationale din Oslo crede ca ultimele evenimente nu au facut decat sa-i intareasca pe norvegieni in convingerea lor de a nu imparti cu nimeni bunastarea castigata in timp. O atitudine si mai rece o au elvetienii, care nu vor sa intre nici macar in Spatiul Economic European.
×
Subiecte în articol: arhiva jurnalul