x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul O alta sarcina? Nu acum!

O alta sarcina? Nu acum!

20 Apr 2006   •   00:00

Cand imi pot relua viata sexuala? Cand trebuie sa incep sa ma protejez de o noua sarcina? Ce metode contraceptive sa folosesc? Sunt doar cateva dintre intrebarile pe care orice proaspata mamica si le pune in cazul in care nu doreste imediat un alt bebelus. Dr. Anca Simionescu, medic primar obstetrician in cadrul Spitalului Clinic Filantropia, ne raspunde la toate aceste intrebari.

PIEDICI

Exista cateva suferinte ce o impiedica pe proaspata mamica sa-si reia viata sexuala imediat dupa nastere. Cicatricele de epiziotomie sunt neplacute si provoaca dureri in perioada imediat urmatoare nasterii, dar ele se vindeca de obicei in doua saptamani. Apoi, ar mai fi sangerarile, care in mod normal nu dureaza mai mult de cateva zile. Ar mai fi apoi oboseala, care apare in mod firesc dupa ce femeia a adus pe lume un copilas. Chiar si hemoroizii care apar frecvent dupa nastere pot constitui o piedica in calea reluarii vietii sexuale. Nici nasterea prin cezariana nu este scutita de dureri. "Aceste impedimente ne determina pe noi, medicii, sa recomandam reluarea activitatii sexuale dupa trei saptamani de la nastere. Insa aceasta nu este o regula. Partenerii isi pot relua viata sexuala cand simt ca sunt pregatiti", sfatuieste dr. Anca Simionescu.

PRIMA OVULATIE

Cand apare prima ovulatie? Este o alta intrebare fireasca pentru proaspata mamica. Dupa nastere se produc modificari hormonale in organismul femeii, iar ovulatia nu mai are aceeasi regularitate ca inainte de sarcina. Tocmai din aceste considerente, dr. Anca Simionescu avertizeaza ca despre "metoda calendarului" nici nu poate fi vorba in perioada postpartum. Bazandu-se pe aceasta metoda, proaspata mamica are toate sansele sa determine incorect aparitia ovulatiei si sa ramana din nou insarcinata. Nu exista o regula generala, dar cu aproximatie se poate spune ca ovulatia apare la o luna de la nastere, in cazul femeilor care alapteaza. In cazul mamicilor care nu alapteaza, ovulatia poate surveni la 25 de zile de la nastere. "Se considera ca mamicile sunt protejate insa de o noua sarcina in primele trei-sase luni de la nastere, cu conditia ca ele sa alapteze de cel putin sase ori pe zi, minimum zece minute din fiecare san", ne spune dr. Anca Simionescu. Aceasta se intampla pentru ca prolactina, un hormon specific feminin, inhiba hormonii care determina aparitia ciclului menstrual si protejeaza astfel de o noua sarcina. Numai respectand aceasta regula proaspata mamica va fi protejata de o noua sarcina.

ANTICONCEPTIONALE

Mijloacele de contraceptie locala, de tipul prezervativelor, cremelor, ovulelor spermicide, sunt foarte bine tolerate de proaspata mamica, ne asigura dr. Anca Simionescu. Daca preferati insa un contraceptiv oral, trebuie sa stiti ca acesta nu se administreaza mai devreme de doua saptamani de la nastere, intrucat exista riscul aparitiei flebitei si tromboemboliei (inflamarea unei vene si aparitia de cheaguri de sange care blocheaza circulatia sangvina). "Daca femeia nu alapteaza, i se poate prescrie, dupa trei saptamani, aceeasi pilula pe care o lua inainte de nastere. Daca alapteaza, ii recomandam o pilula microprogestativa, cu administrare zilnica, la aceeasi ora, pana in momentul in care nu mai alapteaza", ne spune dr. Anca Simionescu.

INJECTII CU PROGESTERON

Dar anticonceptionalele nu sunt singura metoda de protectie pentru proaspetele mamici. "Unele paciente pot sa opteze pentru o injectie intramusculara cu progesteron. Ea se face in ziua a saptea in cazul mamicilor care nu alapteaza si la doua luni si jumatate pentru mamicile care alapteaza. Injectia se va repeta la fiecare trei luni. Metoda are insa si dezavantaje, precum menstruatia neregulata si sangerari", avertizeaza dr. Anca Simionescu.

Steriletul se poate insera la doua luni de la nasterea normala, cand uterul revine la dimensiunile de dinainte de sarcina, iar mucoasa care tapeteaza uterul se reface. In cazul femeilor care au nascut prin cezariana, steriletul se monteaza mai tarziu, la circa sase luni de la nastere, dupa cicatrizarea completa a uterului. Sterilizarea chirurgicala sau ligatura de trompe poate fi si ea o optiune, dar numai pentru femeile care au numarul dorit de copii. Sterilizarea chirurgicala este o metoda de contraceptie ireversibila, iar dr. Anca Simionescu o recomanda numai pacientelor peste 40 de ani.

COMPLICATII. Ce probleme pot sa apara atunci cand nu exista o pauza intre doua sarcini? "Pentru o mamica care alapteaza, singurul inconvenient este diminuarea secretiei lactate, cauzata de modificarile hormonale ce apar in mod firesc. Daca mamica a nascut prin operatie cezariana, ea trebuie sa astepte intre sase luni si un an pana la refacerea completa a cicatricei uterului. In caz contrar, cicatricea care nu este complet vindecata se poate rupe la o noua sarcina. DEOSEBIRI. In tarile occidentale, medicul obstetrician prescrie contraceptive proaspetei mamici chiar inainte de a iesi din maternitate. El recomanda inceperea vietii sexuale la doua saptamani de la nastere, iar administrarea pilulelor trebuie sa inceapa in acelasi moment. In Romania, prima vizita la medic pentru prescrierea de contraceptive se face la sase saptamani de la nastere. Aceasta, pentru ca in maternitatile romanesti majoritatea medicilor recomanda reluarea activitatii sexuale la sase saptamani de la nastere.
COMPLICATII PSIHOLOGICE. Dr. Anca Simionescu atrage atentia asupra complicatiilor psihologice pe care le are o sarcina aparuta imediat dupa o alta. "A fi insarcinata si a te ocupa de un copil foarte mic este obositor. Venirea in familie a primului copil presupune experiente noi, unele placute, altele extenuante. Proaspata mamica invata sa comunice cu micutul, invata sa respecte un program de alaptat, trebuie sa se obisnuiasca cu ganguritul si cu plansetul celui mic. In tumultul acesta de senzatii, a incepe o noua sarcina cu varsaturi, oboseala, poate fi o experienta dificila. Mamica nu se va mai putea bucura de placerea maternitatii", ne spune medicul obstetrician.
×