x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul O viziune pesimista

O viziune pesimista

de Maria Toader    |    11 Noi 2005   •   00:00
O viziune pesimista

Raportul de monitorizare a fost considerat drept unul favorabil Romaniei, chiar daca limbajul utilizat de Bruxelles ascunde mai mult decat cred sau au cunostinta politicienii nostri, a explicat Valentin Stan, conferentiar doctor la Facultatea de Istorie din Cadrul Universitatii Bucuresti.

In cadrul unei intalniri informale cu studentii Facultatii de Istorie, organizata la inceputul acestei saptamani, profesorul universitar Valentin Stan a incercat sa decodifice "noutatile" pe care le aduce raportul de monitorizare al Comisiei Europene. Plecand de la ideea ca atat presa, cat si o mare parte dintre politicienii romani nu stiu sa descifreze limbajul diplomatic folosit in actele oficiale europene, Valentin Stan le-a sugerat studentilor ca pe viitor sa puna un accent mai mare pe partea tehnica a documentelor.

CONFUZII. Deseori, remarca Stan, politicienii romani trec peste amanunte si nu au o viziune corecta asupra angajamentelor pe care Romania si le-a asumat fata de Bruxelles. Cele mai "bune" exemple le dau chiar presedintele Traian Basescu si primul-ministru, Calin Popescu-Tariceanu, care in ziua prezentarii raportului in Parlamentul European au avut doua declaratii care au dovedit ca nu au cunostinte foarte exacte despre domeniile pentru care atat Romaniei, cat si Bulgariei li se poate activa clauza de salvgardare doar prin votul unanim al Consiliului de Ministri si despre cele 11 subdomenii din Capitolele Concurenta si Justitie si Afaceri Interne, in care Consiliul de Ministri poate activa clauza de salvgardare numai pentru Romania. Ceea ce se poate remarca, a subliniat Valentin Stan, este faptul ca politicieni romani, pe langa faptul ca nu au cunostintele necesare aderarii noastre in 2007, incurca si avertismentele pe care Bruxellesul ni le trasmite si din care reiese foarte clar ca pentru Romania pot fi activate foarte probabil doua clauze de salvgardare. "Oricat de mult a incercat actualul Guvern sa dovedeasca faptul ca recentul raport este unul pozitiv, daca suntem atenti la Titlul 4, articolele 35-38 din Tratatul de aderare al Romaniei, putem sa ne dam foarte usor seama ca aderarea in 2007 nu mai este de mult timp posibila.

CLAUZELE
Romania nu este nici pe departe pregatita sa adere la UE in 2007. Acest lucru va fi dovedit prin activarea uneia sau chiar a mai multor clauze de salvgardare pe care UE le-a inclus in Tratatul de aderare si prin care si-a "asigurat o portita de scapare de la angajamentele luate fata de Romania", a explicat Valentin Stan. Ceea ce nu stiu foarte multi oameni importanti care fac politica la noi sunt chiar modul in care se pot "declansa" aceste clauze de salvgardare. Astfel, exista trei pachete distincte de clauze. Primul pachet este identic cu cel al celor zece state care au aderat la UE in 2004 si pot fi activate dupa trei ani de la intrarea in UE atat de statele care sunt mai de mult membre, cat si de Romania si de Bulgaria. Cel de-al doilea pachet poate fi activat pana la aderarea celor doua candidate doar de statele membre prin votul unanim al Consiliului de Ministri. Dar cum Romania este "o tara de exceptie", europenii ne-au mai "dedicat" o clauza suplimentara, subliniaza Valentin Stan. Si chiar si votul in Consiliul de Ministri va fi unul "special" pentru noi. Cu o majoritate calificata mai stam pe tusa inca un an.

×
Subiecte în articol: arhiva jurnalul romania stan