x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul O zi cu Shakespeare!

O zi cu Shakespeare!

de Mihaela Cazan    |    30 Oct 2010   •   00:00
O zi cu Shakespeare!
Sursa foto: Mihaela Cazan/

În secolul XXI trebuie nu numai să vrei să înveţi lim­ba engleză, ci şi să obţii un certificat de com­pe­ţenţă recunoscut atât pe plan naţional, cât şi in­ternaţional. Limba engleză a devenit în ultimii ani o limbă comună, cu o multitudine de avantaje.



Într-o zi, prin adierea de vânt şi foşnetul frunzelor uscate ale toamnei, aud câteva replici ale unor copii. Par a fi în  engleză, mă apropii şi constat că este vorba despre... Shakes­peare. Mă opresc pentru o clipă şi-mi aduc aminte de copilărie. Stau şi-i privesc şi-i ascult. De-aş putea da timpul înapoi... Preţ de o oră mă decid să pătrund în lumea lor. În lumea Shakespeare School! Mi se oferă această posibilitate, să o descopăr. Copiii se îndreaptă spre sala de curs. Se aşază în bănci şi ascultă atent explicaţiile profesoarei. Totul este interactiv, pentru a nu se plictisi. Li se verifică temele pentru acasă şi apoi dacă nu au nelămuriri începe predarea unei lecţii noi. În sală se lasă liniştea, informaţiile îi captivează..

UN LOC LÂNGĂ... HAMLET
Fie că eşti copil sau adolescent ai o şansă spre un viitor mai bun, o facultate în străinătate. Oferte sunt atât la British Council, cât şi la centrul Shakespeare School. Oricine vrea se poate înscrie. De îndată ce te hotărăşti să înveţi altfel limba engleză şi decizi să te înscrii eşti automat testat pentru a se stabili nivelul la care te situezi. Ai nevoie de bani, multă voinţă şi putere de concentrare la cursuri. Cursurile sunt bazate pe teoria inteligenţei multiple, astfel, toţi copiii sunt consideraţi importanţi şi li se iau în considerare aptitudinile ce-i fac unici. Durata acestora e de regulă cea a anului şcolar, dar sunt şi cursuri care au loc vara în module de câte două săptămâni. Profesorii sunt tineri şi bine pregătiţi. Shakes­peare School este centru de examinare şi pregătire Trinity College London şi centru de pregătire pentru susţinerea exa­menului Cambridge. Deţine acreditare naţională, cât şi internaţională.

Cursurile Shakespeare School au structura exa­menului şi îmbracă grade de dificultate diferite. Se formează grupe de elevi sau copii. Durata cursurilor este între o oră pentru cei mai mici şi două ore şi jumătate pentru cei mari cu pauză, bineînţeles, deoarece şi prin „joc" totul devine activ şi interesant.

PROIECTE
Un club de conversaţie cu profesori nativi este locul unde pot comunica cursanţii centrului Shakespeare School cu profesorii de renume din străinătate. În fiecare primăvară se organizează competiţia naţională de eseuri, se stabileşte o temă, iar cei mai buni sunt premiaţi. Acest concurs pune accent pe latura creativă a participanţilor. Mulţi tineri sunt pasionaţi de scris, chiar scriu bine, chiar şi într-o limbă străină şi nu au şansa de a valorifica acest punct forte al lor. De fapt, pe acest lucru se bazează concursul de eseuri, care se adresează oricărui licean. De asemenea, nu trebuie omise şcolile de vară din Marea Britanie şi SUA. Se organizează în fiecare vară, sunt similare taberei, cu deosebirea că distracţia este îmbinată cu studiul limbii engleze.

Pe o perioadă de două săptămâni participanţii pot experimenta viaţa de student în campusuri universitare din Londra, Oxford, Cambridge şi New York. În plus, există şi „Destination UK" - serviciu de consiliere educativă structurat pe procesul de admitere la o universitate britanică. Dacă vrei să studiezi în Marea Britanie un trainer te învaţă pas cu pas ce trebuie să faci pentru a-ţi urma visul. Evenimentul este la a treia ediţie şi se desfăşoară în perioada 6-7 noiembrie 2010. Am stat o oră cu... Shakes­peare, oră în care chiar dacă nu mi-am câştigat un loc lângă Hamlet (!), am învăţat că oricât de greu ar fi să „to be" în România, este mai bine decât să „not be"...

×
Subiecte în articol: lumea copiilor