x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Ochii inrositi

Ochii inrositi

28 Iun 2005   •   00:00

Conjunctivitele reprezinta inflamatiile conjunctivei si apar cu precadere in sezonul cald. Inflamatiile pot fi de natura infectioasa sau alergica.

Conjunctivitele reprezinta inflamatiile conjunctivei si apar cu precadere in sezonul cald. Inflamatiile pot fi de natura infectioasa sau alergica.
Conjunctiva este o membrana subtire, protectoare, care acopera albul vizibil al ochiului si interiorul pleoapelor. Dr. Oana Florescu, medic specialist oftalmolog la Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti, spune ca "vara exista adevarate epidemii de conjunctivita de piscina si conjunctivita virala". Ele se iau foarte usor de la o persoana la alta, fiind foarte contagioase. Contaminarea conjunctivei se face prin maini murdare, prosoape, batiste, fete de perna, dar si de la focarele infectioase de vecinatate (din sfera ORL sau dentara).

Conjunctivitele sunt caracterizate de inrosirea ochiului, insotita de secretie, adesea abundenta, astfel incat pacientul acuza ochi lipiti dimineata la trezire. Simptomatologia este variata, de la senzatie de corp strain pana la jena oculara, mancarime, hiperlacrimare, senzatie de arsura, usturime. Caracteristica insa este pastrarea acuitatii vizuale nemodificate in absenta complicatiilor. Adica pacientul prezinta aceste simptome, dar vede la fel de bine, explica medicul oftalmolog Oana Florescu. In momentul in care acuitatea vizuala se reduce inseamna ca au aparut complicatiile si lucrurile nu se mai limiteaza la o simpla conjunctivita.

Conjunctivitele infectioase


Oricine poate suferi de conjunctivita, insa cei mai expusi sunt medicii, elevii, cei care frecventeaza piscinele, persoanele cu o igiena precara, cei cu o imunitate scazuta.

Cele mai frecvente cauze ale aparitiei conjunctivitei sunt de natura infectioasa. Factorii care cauzeaza conjunctivitele infectioase sunt virusurile, bacteriile si chlamidiile.

Conjunctivitele bacteriene pot fi acute, subacute sau cronice. Cele acute au simptomatologie zgomotoasa, cu secretie abundenta, purulenta. Uneori pot determina complicatii serioase, dar beneficiaza de tratament specific antibiotic. Conjunctivitele cronice apar adesea ca urmare a unui viciu de refractie necorectat. Adica, omul are nevoie de ochelari, nu-si pune si din aceasta cauza intretine o conjunctivita cronica.

Conjunctivita virala prezinta mai ales lacrimare abundenta si inrosirea ochiului (hiperemie), dar secretia conjunctivala este minima. Din pacate, de cele mai multe ori, conjunctivita virala nu beneficiaza de tratament specific, iar medicii nu prea au cu ce trata virusurile. Din acest motiv, conjunctivitele virale prezinta frecvent complicatii. Doar pentru virusul herpetic exista tratament tintit.

"A treia categorie de conjunctivite infectioase, destul de importanta, este cea produsa de chlamidii. Ele sunt agenti patogeni la limita dintre bacterii si virusuri, responsabile de conjunctivita de piscina.

Aceasta afectiune este foarte frecventa in anotimpul cald la cei care frecventeaza strandurile cu apa murdara. De multe ori, conjunctivita de piscina produce adevarate epidemii", avertizeaza dr. Oana Florescu. Din fericire, afectiunea beneficiaza de tratament specific antibiotic.

Chlamidiile care produc conjunctivita de piscina sunt, in general, agenti patogeni venerici, gasindu-se si in tractul genito-urinar. Fiind iubitoare de umezeala, piscina este un mediu prielnic pentru dezvoltarea chlamidiilor. Pentru a se feri de contaminare, persoanele care merg la stranduri este bine sa poarte ochelari de protectie si sa frecventeze bazine curate.

Alergice


Tot in sezonul cald apar si conjunctivitele alergice, produse de factori alergeni precum polenul, puful de plop, praful atmosferic, parul de animale, dar si diverse cosmetice si medicamente. Simptomul caracteristic conjunctivitei alergice este pruritul (mancarimea). De asemenea, cand conjunctiva este provocata de o reactie alergica, secretia este transparenta si apoasa. Inlaturarea alergenului si administrarea de antihistaminice si uneori corticoterapia rezolva aceste afectiuni.

SFATUL MEDICULUI
Deoarece conjunctivitele sunt boli cu contagiozitate crescuta, pastrarea unei igiene riguroase este de maxima importanta. Este absolut necesar ca mainile sa fie spalate foarte des, sa se utilizeze prosoape curate pentru fiecare membru al familiei, fetele de perna sa fie fierte si calcate. Posesorii de animale trebuie sa stie ca pot lua conjunctivita de la animalul de casa, in special de la broaste testoase.
Ca prima atitudine terapeutica, medicul Oana Florescu recomanda spalaturile frecvente cu apa si sapun, daca nu avem la indemana ser fiziologic. "Atentie, nu se folosesc diverse remedii populare, cum ar fi ceaiul de musetel, de albastrele, laptele matern, sucul de vita, care adesea sunt alergice si au consecinte dintre cele mai severe. Atentie, un ochi cu conjunctivita nu se panseaza niciodata, deoarece stagneaza secretia si germenii se inmultesc sub pansament." Dupa spalarea si indepartarea secretiei se aplica coliruri antiseptice si antibiotice. Acestea din urma se prescriu in functie de antibiograma secretiei conjunctive, pentru ca antibioticul sa fie tintit. Tratamentul specific se stabileste numai de medicul oftalmolog, nu de farmacist sau alte persoane.

COMPLICATII. "Conjunctivitele se pot vindeca si in lipsa tratamentului, datorita lacrimilor care sunt un factor de autoaparare a organismului. Uneori insa aceste afectiuni se soldeaza cu complicatii foarte neplacute, care se trateaza greu", spune dr. Oana Florescu. Keratita (inflamatia corneei) este o complicatie grava care duce la scaderea vederii. Conjunctivitele purulente bacteriene pot genera, in afara de keratita, ulcer marginal, dar si blefarita. Acestea se pot croniciza, devin rezistente la antibiotice si astfel se trateaza cu dificultate. Tot pe lista complicatiilor se inscrie si contaminarea sacului lacrimal.

NOU-NASCUTI. Gravidele trebuie sa faca un examen al secretiilor genitale, pentru ca la nastere este posibil ca nou-nascutul sa se contamineze cu diversi germeni sau chlamidii o data cu trecerea prin tractul genital. Conjunctivitele nou-nascutului sunt extrem de neplacute si foarte grave.
×