x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Ocrotitoarea celor in suferinta

Ocrotitoarea celor in suferinta

09 Aug 2006   •   00:00
CALENDAR GASTRONOMIC
Zilele de 15 august si de 8 septembrie au in calendarul ortodox semnificatii legate de unul dintre principalele simboluri crestine: Maica Domnului sau Fecioara Maria. La 8 septembrie se sarbatoreste Nasterea Fecioarei Maria, iar la 15 august se pomeneste cu mare tristete Adormirea Maicii Domnului.

Interesant este ca, in viziunea populara, Arhanghelul Gavriil a avut o mare importanta in viata Fecioarei Maria. El a vestit-o ca va avea un copil, pe Iisus, si tot el o va anunta, peste ani, ca va urma sa moara. Astfel am putea spune ca Arhanghelul Gavriil incheie un ciclu firesc in natura: nasterea urmata de moarte.

Tot traditia populara istoriseste foarte frumos trecerea Maicii Domnului in lumea de dincolo. Dupa ce Arhanghelul Gavriil a anuntat-o ca va muri in curand, Maica Domnului si-a luat ramas bun de la flori, copaci, ape si munti. Apoi si-a asezat mainile pe piept si a adormit, sufletul ei fiind luat tot de catre Arhanghelul Gavriil. In drum spre Ghetsimani, locul in care ea a dorit sa fie inmormantata, harul si sfintenia ei au vindecat bolnavi si au alinat mari dureri. Dupa trei zile,Toma Necredinciosul a vrut sa vada pentru ultima oara corpul Maicii Domnului si a dat la o parte piatra de pe mormant. Mare a fost uimirea tuturor cand nu au mai gasit nimic inauntru, in afara de giulgiu. Corpul ei fusese purtat de ingeri pana in Rai. Asa se face ca Fecioara Maria este singura femeie ce nu-si are corpul pe pamant, ci in lumea ingerilor.

Iar pentru ca Maica Domnului a savarsit minuni chiar si dupa ce a murit, se bucura de mare dragoste si pretuire in randul credinciosilor. La Maica Domnului se roaga cei care au un necaz, sunt bolnavi sau nu-si gasesc alinare. In popor, se spune ca toate rugaciunile sunt auzite mai intai de Maica Domnului, iar pe cele adevarate si vrednice i le spune lui Dumnezeu. Tot ea apare in visul celor care au nevoie mare de ajutor. La icoana Maicii Domnului se pun diferite plante (in special busuioc), pentru a capata puteri vindecatoare. Se dau de pomana fructe, mai ales struguri proaspat culesi din vie si prune.

O alta traditie populara spune ca intre Adormirea Maicii Domnului si Sangiorz, barbatii trebuie sa poarte palarie, ca sa aiba parte de noroc si spor.

DORINTA MAICII DOMNULUI
Povestile populare spun ca Dumnezeu i-a indeplinit Maicii Domnului o mare dorinta. Inainte de Marea Judecata, ea va da de trei ori cu un navod prin iad, iar sufletele chinuite vor iesi la suprafata si se vor mantui. Mai mult, dracii vor ramane fara oameni si astfel se vor manca intre ei pana cand nu va mai ramanea nici unul. Asa se face ca Maica Domnului va fi cea care va salva lumea de rau.

9-15 AUGUST
Adormirea Maicii Domnului
  • 9 M Sf. Apostol Matia; Sfintii 10 Mucenici Marturisitori pentru icoana lui Hristos
  • 10 J Sf. Mucenici: Lavrentie diaconul, Xist si Ipolit
  • 11 V 〠) Sf. Ierarh Nifon, Patriarhul Constantinopolului; Sf. Mare Mucenic Evplu arhidiaconul
  • 12 S Sf. Mucenici: Fotie, Anichit, Pamfil si Capiton
  • 13 D Mutarea moastelor Cuv. Maxim Marturisitorul. Odovania Praznicului Schimbarii la Fata
  • 14 L Inaintepraznuirea Adormirii Maicii Domnului; Sf. Prooroc Miheia
  • 15 M (〠) Adormirea Maicii Domnului
  • "Daca fratele tau a pacatuit impotriva ta, du-te si mustra-l intre tine si el singur. Daca te asculta, ai castigat pe fratele tau" - Matei, capitolul 18, versetul 15
    ×