Retete ingenioase pentru Postul Craciunului
Din sumar: Reeta de suflet I Meniu de post la restaurant I Despre toamna, intr-o lingura plina cu dulceata I Lapte aromat din soia I Casa generalului I Nebuniile culinare de familie ale Danei Dorian I Ovidenia aduce lumina I In post: optiunea verde I Reculegere in credintala Episcopia Ramnicului I Restrictii si multa imaginatie I "Frunza verde, foi si-o fraga" I Pauza de cafea I Meniuri cu timbru I Agenda gurmanda I Bucatar de rezerva I Food world I Caiet de retete
Reeta de suflet
editorial de SIMONA LAZAR
Astazi vine mama! Ea este "arma mea secreta" din... bucatarie. Nu stiu cum se face, dar cateodata nu prea am multe sanse atunci cand vreau sa o invat pe fiica mea o reteta noua. Toanele adolescentei imi sunt nepatrunse, cum "nepatrunse" sunt cararile Domnului. Daca ea vrea cu tot dinadinsul sa gateasca ceva intr-o zi, ma asalteaza cu telefoanele sa-i explic "ce" si "cum" (fiindca nu stiu cum, cheful de bucatarit ii vine taman cand eu sunt in redactie si am mult de lucru). Daca eu vreau s-o initiez, atunci... gaseste ea ceva mai important de facut. Bunaoara, sa asimileze o lectie noua din "Japoneza fara profesor"... Dar, cum spuneam, azi vine mama. Asa ca sunt sigura ca in bucataria mea - cat eu stau aici si scriu - se va consuma o noua ora de "gospodarie". Si, fiindca nu vreau sa fiu luata prin surprindere, am intrebat-o ce anume o va invata de data asta? Prilej sa-mi aduc aminte de primele mele lectii de bucatarie...
De exemplu, de "felii de vinete cu sos" atat de gustoase si potrivite cu vremea asta de toamna tarzie! Iat-o: feliile de vinete se lasa mai intai in apa rece, cu sare, sa-si lase amareala, apoi se storc si se calesc in ulei fierbinte, la foc mic, "sa se faca moi ca puful" (zice mama). Se scot pe o farfurie, iar in ulei se pun cateva rosii curatate de coaja si taiate in cuburi mici, sare, piper, patrunjel, ceapa tocata, usturoi. Cand s-a facut un sos legat, se trece prin sita si se asaza peste vinete. "Sosul sa fie ca o alifie", mai spune mama.
Sunt gustoase si fierbinti, dar si mai bune, parca, sunt aduse reci la masa. Cum asta e reteta pe care o va gati azi fiica mea, parca simt ca am mai mult spor la scris. Deseara ma voi delecta!
Bucate de Post