x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Painea dulce a sarbatorii

Painea dulce a sarbatorii

26 Apr 2005   •   00:00

  • de SIMONA CHIRIAC
  • COZONACUL SI PASCA
  • Cozonacul si pasca, nelipsite de pe masa traditionala de Pasti
    Pastile este cea mai mare sarbatoare a crestinatatii, iar pasca poate fi considerata mancarea cu cea mai mare incarcatura simbolica. Ea se face numai din graul cel mai bun, desi femeile mai sarace amesteca uneori si un pic de faina de porumb.

    PASCA. Se face in Joia Mare, dar de multe ori se pregateste sambata pentru a-si pastra prospetimea pana in ziua Pastilor. Poate avea forma rotunda, amintind de scutecele cu care a fost infasat pruncul Iisus, sau dreptunghiulara, asemanatoare mormantului in care a fost coborat; zimtata pe margini sau cu impletituri, avand in umplutura branza de vaci, galbenus de ou, stafide, zahar si chiar scortisoara. Daca pasca are in centru o cruce din aluat impletit se duce la biserica pentru a fi sfintita.

    Crucea care a impodobit pasca nu se mananca si nu se arunca si cu ea se poate alunga grindina, tot anul. Pasca simpla va fi mancata impreuna cu familia, iar pascutele sunt daruite copiilor.

    Cojile de ou nu se arunca, ci se strang cu mare atentie si se arunca intr-o apa curgatoare. Astfel sunt anuntati locuitorii din Tara Blajinilor de sosirea Pastilor.

    COZONACII. Au de cele mai multe ori forma alungita, din strabuni considerandu-se ca aceasta a fost forma sicriului in care a fost ingropat Iisus Hristos. Exista insa si cozonaci rotunzi, umpluti cu nuci, stafide, rahat si cacao.

    Prepararea cozonacilor presupune indemanare, rabdare si respectarea anumitor reguli. Toate ingredientele trebuie sa fie proaspete si la temperatura camerei (mai ridicata ca de obicei).

    Aluatul se framanta cu pumnii si apoi cu mainile unse cu ulei sau untura, se mai lasa la crescut, chiar si dupa ce a fost asezat in tavi. Cozonacii scosi din cuptor nu se taie cat timp sunt calzi si se pastreaza in incaperi aerisite.

    TAINA ALUATULUI
    Primul lucru de care trebuie sa tineti seama, inainte de a trece la prepararea aluatului, este respectarea cu strictete a dozajului ingredientelor. Faina trebuie sa fie alba, de foarte buna calitate si cat mai uscata. Este bine sa fie cernuta inainte, pentru a indeparta corpurile straine. In compozitia aluatului nu se vor folosi decat galbenusurile, deoarece albusurile nebatute au tendinta de a-l intari. Aluatul se va lasa intr-o incapere calda si fara curenti de aer.

    COZONAC CU NUCA

  • INGREDIENTE: un kg faina, 8 galbenusuri, 4 albusuri, 300 gr zahar, 250 gr unt, 50 ml ulei, 500 ml lapte, 50 gr drojdie, rom, vanilie, sare; Umplutura: 600 gr nuci coapte si macinate, 400 gr zahar, 4 albusuri; Pentru decorat: un ou, o lingura cu zahar, 5-6 nuci
  • PREPARARE:
  • Se inmoaie drojdia cu putin lapte caldut si o lingura cu zahar. Se oparesc trei linguri cu faina cu lapte clocotit. Cand s-a racorit, se incorporeaza drojdia. Se presara faina, se acopera si se lasa sa creasca. Se amesteca bine galbenusurile cu zaharul si un praf de sare. Se bat albusurile. In faina se adauga maiaua, galbenusurile batute si putin lapte. Se incorporeaza untul topit, uleiul, romul, vanilia si restul de lapte. Aluatul se framanta pana face basici mari si se desprinde de pe peretii vasului. Se lasa sa creasca la loc cald. Se amesteca nucile cu zaharul si albusurile. Se ung tavile cu unt. Se desparte aluatul in parti egale si se intind foile pe masa unsa. Deasupra se pune umplutura de nuca. Se ruleaza cozonacii si se pune in forma. Se lasa sa creasca o jumatate de ora, se ung cu ou, se decoreaza si se dau la cuptor la foc potrivit, mai mult domol, aproximativ o ora.

    COZONAC INFLORIT

  • INGREDIENTE: un kg faina, 7 galbenusuri, 4 albusuri, 300 gr zahar, 250 gr unt, doua linguri cu ulei, lapte cat "cere" faina (circa 500 ml), o lingura cu rom, vanilie, 50 gr drojdie, o lingurita cu sare; Umplutura: doua galbenusuri, un baton de vanilie, 100 gr zahar, un pahar mic cu lapte cald, 50 gr unt
  • PREPARARE: Se face o maia din drojdie, putin lapte caldut si o lingurita cu zahar. Se oparesc 3 linguri de faina cu putin lapte clocotit. Cand s-a racorit destul, se amesteca cu drojdia si se framanta bine. Se presara faina, se acopera si se pune sa creasca. Se freaca galbenusurile, intai cu sare, apoi cu zaharul pisat si trecut printr-o sita fina si turnat cate putin peste galbenusuri, pana se face o crema spumoasa. Cand plamadeala a crescut, se toarna peste faina tinuta la cald; se amesteca, adaugand galbenusurile, putin lapte caldut si albusurile batute spuma. Se framanta cel putin o jumatate de ora. Se pune uleiul, romul, vanilia, putin cate putin untul topit, cald, iar daca aluatul este prea tare, se mai adauga putin lapte caldut. Se aduna aluatul in covata si se lasa sa creasca 2-3 ore. Pentru umplutura se fierbe laptele cu batonul de vanilie. Se bat galbenusurile cu zahar si unt topit, se adauga laptele si se pune la bain-marie pana se ingroasa. Se intind bucati din aluat din care se fac suluri umplute cu crema. Se asaza cu mijlocul pe fundul tavii si cu capetele inaltate. Se unge cu ou si se pune o ora la cuptor, la foc domol.
  • PASCA CU BRANZA DE VACI

  • INGREDIENTE: 500 gr aluat de cozonac, 500 gr branza proaspata de vaci, 4 oua, o lingura cu unt, 150 gr stafide, coaja rasa de la o lamaie, zahar, sare.
  • PREPARARE:
  • Branza se amesteca cu celelalte ingrediente. Dintr-o bucata de aluat se intinde o foaie cu grosimea de un centimetru si se pune intr-o tava unsa cu unt. Se formeaza trei suluri din aluat, cel mai mare se intinde si se pune imprejurul foii, pe inaltimea tavii. Se toarna umplutura de branza si din celelate doua suluri de aluat se face o cruce care se pune deasupra. Se unge cu ou. Se coace la foc potrivit.
    ×
    Subiecte în articol: arhiva jurnalul lapte zahăr făină pasca