x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Pansamente poetice, zâmbete şi speranţă

Pansamente poetice, zâmbete şi speranţă

de Loreta Popa    |    24 Mai 2009   •   00:00
Pansamente poetice, zâmbete şi speranţă

Radio România Actualităţi, Radio Bucureşti şi Inspectoratul Şcolar al Judeţului Giurgiu au dat iarăşi întâlnire iubitorilor de muzică folk la 25 mai, la Teatrul "Valah" din Giurgiu, în ca­drul "Zilelor Educaţiei Naţio­nale".



Poate că un cântec de dragoste dimineaţa la cafea este tot ceea ce avem nevoie ca să luăm viaţa în piept, iar dacă îl cântăm chiar noi la chitară este foarte posibil să ne pierdem în visare tot restul zilei, şi n-ar fi tocmai potrivit pentru ritmul alert în care suntem nevoiţi să trăim. "Folk fără vârstă", ma­nifestare aflată la cea de-a treia ediţie, şi-a luat inima în dinţi şi, după ce s-a desfăşurat exclusiv în liceele din Capitală, a ajuns şi la elevii din alte oraşe ale ţării, ca răspuns la invitaţiile inspectoratelor şcolare judeţene. După elevii din Botoşani, printre care au fost descoperite adevărate ta­lente, a venit rândul elevilor din Giurgiu să fie oaspeţi, dar şi participanţi, în calitate de concurenţi, la "Folk fără vârstă". Cei mai ta­lentaţi dintre ei au fost premiaţi, de organizatori cu chitare oferite de sponsorul manifestării, renumitul producător de instrumente muzicale "Hora Reghin". Juriul va fi format din Ovidiu Mihăilescu, Maria Gheorghiu, Eugen Cristea şi Mircea Vintilă, care, după premiere, vor oferi publicului un spectacol de neuitat. Pre­zentatoare a fost cantautoa­rea, dar şi omul de radio Maria Gheor­ghiu. Momente din cadrul concertului-concurs vor fi difuzate în emisiuni muzicale ale postului Radio România Actualităţi şi Radio Bucureşti.

SPRE OMUL DE LÂNGĂ NOI... Ovidiu Mihăilescu, care la 15 mai şi-a lansat discul Cipilica, după ce în 2007 oferise publicului primul său material, intitulat Cowboy-ul Nelu, spunea că: "Muzica folk se face purtătoarea «vocii poporului». Menirea unui folkist este aceea de a spune ade­vărul! O altă latură a folkis­tului este legătura lui cu poezia, se ştie că poezia este un mod de a exprima în cuvinte infinitul din om sau supraumanul din om (doar una din definiţii)... deci şi aici este vorba de a transmite un me­saj în concordanţă cu spiri­tual-sufletescul din om. De aceea a fi folkist nu are legătură cu in­ven­tarea unui cântec... a fi folkist în­seamnă a căuta să propagi ade­vă­rul, a căuta să exprimi pro­ble­mele oamenilor de rând, a încerca să educi şi să arăţi min­ciuna so­cială, a oferi pansamente poe­ti­ce, a împărţi zâmbete şi spe­ranţă în momentele grele. Noi, folkiştii, suntem un alt fel de presă, mai subtilă, care trebuie auzită de cei care au urechi de auzit!".

×
Subiecte în articol: spectator