x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Pastilele care ard grasimile

Pastilele care ard grasimile

12 Iul 2005   •   00:00
METODE DE SLABIT
De cativa ani si pe piata farmaceutica romaneasca au aparut medicamente pentru tratarea obezitatii. Pentru ca in prezent specialistii spun ca obezitatea trebuie abordata in acelasi fel ca orice alta boala cronica ce poate fi ameliorata prin utilizarea pe termen lung a medicatiei.
Atentie insa, aceste tratamente sunt indicate numai persoanelor care au intr-adevar probleme cu greutatea, in nici un caz celor care vor sa scape de cateva kilograme pentru vara. De altfel, pentru evitarea abuzurilor, ele se administreaza cu prescriptie medicala.

Exista doua tipuri de medicamente antiobezitate. Pana in prezent au fost utilizate medicamente cu actiune asupra creierului, reducand apetitul. Exercitand efecte secundare periculoase asupra sistemului nervos central si asupra circulatiei, aceste medicamente patrund in tot corpul. Intr-adevar, se mananca mai putin, se slabeste, dar se plateste un pret in ceea ce priveste sanatatea organismului. In plus, aceste medicamente nu fac nimic pentru a schimba comportamentul alimentar al pacientilor. Oprirea tratamentului duce la reaparitia apetitului initial si la reingrasare. Din aceste considerente, medicamentele cu efect asupra creierului sunt controversate, utilizarea lor fiind interzisa in unele tari.

A doua categorie de medicamente antiobezitate nu intra in circulatia generala si nu actioneaza asupra creierului. Este vorba despre pastile pe baza de orlistat (denumirea substantei active), care pur si simplu blocheaza digestia si "ard" grasimile. "Substanta activa ajunge in tubul digestiv si impiedica anumite enzime (lipaze), produse de stomac si pancreas, sa transforme trigliceridele in acizi grasi si monogliceride. Consecinta: 30% dintre grasimi sunt eliminate prin scaun fara sa fie asimilate de organism", explica dr. Dan Marinescu, director in cadrul unei mari companii farmaceutice.

Acest tratament este indicat persoanelor obeze (indicele masei corporale peste 30) sau celor supraponderale (indicele masei corporale intre 25 si 29,9), care prezinta riscul de a dezvolta afectiuni in relatie cu grasimea in exces, cum ar fi diabetul, hipertensiunea arteriala, cancerul sau hipercolesterolemia.

Avantaje


Potrivit dr. Dan Marinescu, "pierderea in greutate incepe dupa 3-4 saptamani de tratament. Studiile clinice internationale efectuate pe mii de pacienti au demonstrat ca, in medie, slabirea este de 10% fata de greutatea initiala intr-un interval de 3-4 luni. Tratamentul nu trebuie sa dureze mai mult de 6-8 luni". Doza recomandata este de 120 mg de trei ori pe zi, la fiecare dintre mesele principale. Daca o masa este sarita sau nu contine grasimi, doza poate fi omisa. Daca pacientul uita sa ia pastila, nu se intampla nimic rau, ci pur si simplu se pierde efectul medicatiei pentru capsula uitata.

"Determinand scaderea ponderala, acest medicament antiobezitate minimalizeaza si factorii de risc asociati obezitatii: reduce colesterolul rau, trigliceridele, contribuie la scaderea tensiunii arteriale, imbunatateste controlul glicemiei la pacientii cu diabet zaharat, reduce semnificativ circumferinta taliei", precizeaza dr. Dan Marinescu.

SPORT. Activitatea fizica este o parte esentiala din orice program de control al greutatii si este necesara pentru mentinerea unei stari generale de bine. Asadar, chiar daca va aflati sub tratament pentru obezitate, trebuie sa faceti sport. Pentru ca, in general, pacientii cu obezitate au si alte boli asociate, activitatea fizica trebuie efectuata la indrumarea unui kinetoterapeut. In orice caz, nu va apucati sa alergati kilometri zilnic sau sa va petreceti ore intregi in sali de gimnastica. O miscare zilnica usoara, chiar si o plimbare, este suficienta. In plus, kinetoterapeutul va stabili exercitiile fizice eficiente.

DIETA. Pe durata terapiei, puteti consuma toate mancarurile care va plac, dar in cantitati mai mici decat de obicei. Aportul zilnic de grasimi trebuie impartit atent si egal pe parcursul celor trei mese zilnice. Se recomanda o dieta care sa cuprinda mai putin de 30% grasimi. Daca se consuma o cantitate mai mare de grasimi pot aparea reactii adverse precum gazele intestinale sau scaunele grasoase. De fapt, aparitia reactiilor gastrointestinale este un semnal dat pacientului ca dieta nu e corespunzatoare. Astfel, medicamentul are potentialul de a modifica obiceiurile alimentare ale pacientului, care, dorind sa scape de neplacutele reactii, evita grasimile. Pacientul se obisnuieste cu o dieta mai sanatoasa chiar si dupa incetarea tratamentului. In afara faptului ca trebuie utilizat in combinatie cu o dieta hipocalorica, medicamentul nu are contraindicatii, ne asigura dr. Dan Marinescu. De asemenea, nu prezinta interactiuni medicamentoase cu betablocantele, diureticele, antidiabeticele orale, antiaritmicele, anticoagulantele orale, contraceptivele orale si alcoolul.
×
Subiecte în articol: arhiva jurnalul