

Ca tot românul, olteanca ştia cel mai bine ce-i trebuie mămăligii: apă proaspătă de la puţ, limpede, şiroind din ciutura grea de stejar, sarea cenuşie, spartă din bulgăre şi făina galbenă, proaspăt măcinată. Punea tuciul afumat pe pirostrii, iar când fierbea începea să amestece bine mămăliga cu făcăleţul, apoi o răsturna aburindă pe masa joasă de lemn cu trei picioare. În ceaunul acela, pe care nu-l spăla, turna apoi la fiert laptele proaspăt muls de la vacă şi-mi spunea: "Ia, maică, de mănâncă! Nimic nu-i mai bun!". Mâncam, cu toţii, din strachina aşezată în mijlocul mesei! După ce se isprăvea mâncarea, ne ridicam cu toţii de la masă, ne făceam cruce şi plecam fiecare în treburile lui. Mama-mare făcea brânza, tata-mare îşi făcea de lucru cu animalele, iar eu ieşeam pe linie (stradă) la joacă...
Citește pe Antena3.ro
