x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Pavaj care se încarcă de la soare

Pavaj care se încarcă de la soare

de Adela Parvu    |    10 Iul 2008   •   00:00

Indiferent de anotimp, pentru exteriorul locuinţei, fie că e vorba despre alee de acces pentru o casă sau o terasă de bloc din cadrul unei clădiri de locuinţe, iluminatul exterior este important şi la nivelul pardoselilor

Indiferent de anotimp, pentru exteriorul locuinţei, fie că e vorba despre alee de acces pentru o casă sau o terasă de bloc din cadrul unei clădiri de locuinţe, iluminatul exterior este important şi la nivelul pardoselilor. Există, evident, latura practică, accea de a asigura un iluminat corespunzător, de vizibilitatea la nivelul de jos, dar şi una estetică, pentru a aduce mai mult şarm în amenajări sau crearea unei atmosfere mai deosebite la limita dintre interior şi exterior.

O firmă germană a conceput un sistem de iluminat care nu trebuie conectat în mod clasic la o reţea electrică, un sistem creat pentru a da mici accente luminoase unei alei de acces, unei scări exterioare sau pentru evidenţierea unui balcon la nivelul pardoselii. Este vorba despre produsul Lucia Solar, element de pavaj din piatră, care înglobează o celulă fotovoltaică ce alimentează lumina unui LED.

 

Piatra luminoasă

De multe ori necesitatea unei iluminări locale apare după ce o amenajare este deja finalizată. Se întîmplă des în cazul grădinilor, acolo unde accentul este de cele mai multe ori pus pe împrejmuire şi ulterior pe vegetaţie, dar prea puţin pe detaliile tehnice. Şi asta deoarece proprietarii investesc mult în construcţia caselor, lăsînd aranajrea grădinilor la final, dar fără să mai apeleze la specialişti, ci cel mult la distribuitori de plante şi grădinari.

Astfel, în lipsa unui proiect pentru spaţiul verde, se pot trezi că au nevoie să ilumineze anumite zone ale grădinii sau aleile. Pentru aceştia, dalele Lucia Solar sînt ideale. Ele

nu trebuie conectate la o reţea de cabluri şi, deci, tot deranjul necesar instalării şi montajului clasic dispare. Este suficient ca aceste dale să fie înglobate în zonele unde se doresc accente luminoase. Dalele sînt diponibile cu două tipuri de lumină: continuă şi intermitentă.

De asemenea, piatra poate avea aspect de granit, bazalt, poate fi albă sau gri, pentru a putea fi integrată în pavajele deja existente sau în relaţie cromatică şi texturală cu finisajele alăturate.

 

×