x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Peelingul de toamna

Peelingul de toamna

14 Apr 2006   •   00:00

Tenul tau arata trist si obosit ca o zi posomorata de toamna. Nici nu e de mirare, pentru ca exact ceea ce se petrece cu frunzele o data cu venirea sezonului rece se intampla si cu pielea noastra. Se deshidrateaza, se pateaza, ridurile devin mai vizibile, motiv pentru care are nevoie de ingrijire suplimentara. Medicul primar dermatolog Carmen-Madeleine Curea de la Spitalul Colentina recomanda ca, pe langa demachierea si aplicarea zilnica a cremei hidratante, sa ne improspatam tenul cu ajutorul unui peeling. Toamna este momentul perfect pentru peeling chimic sau microdermabraziune, fiindca dupa aceste proceduri este interzisa expunerea la lumina, iar in aceasta perioada luminozitatea scade pe zi ce trece. Astfel se reduce riscul aparitiei petelor pe fata din cauza razelor solare. Peelingul chimic si microdermabraziunea sunt proceduri miniinvazive practicate in cabinetul de cosmetica. Ele determina exfolierea stratului superficial de piele, dupa care tenul ramane luminos si proaspat ca un ghiocel. Fara infricosatorul bisturiu si fara prea multa durere sunt sterse ridurile fine si micile imperfectiuni ale tenului.

"In perioada octombrie-februarie, persoanele cu acnee, cuperoza, telangiectazii (leziuni vasculare) pot recurge la tratamentele de microdermabraziune sau peeling pentru eliminarea petelor de pe fata, indepartarea eficienta a celulelor moarte, improspatarea tenului. Exfolierea profunda a pielii este utila si fumatorilor, care au tenul mai inchis la culoare si usor imbatranit", este de parere dr. Carmen-Madeleine Curea.

Peelingul chimic

Peelingul chimic se realizeaza prin aplicarea unei substante acide (fenol sau acid tricloracetic), care se lasa pe fata 1-3 minute. Dupa aceea tenul se spala cu jet puternic de apa. Timp de 10 minute pielea capata un aspect alb, inghetat, iar apoi se inroseste si se mentine asa aproximativ trei zile. In etapa urmatoare, fata incepe sa se cojeasca, iar dupa 7-8 zile pielea revine la normal. In timpul procesului de vindecare se formeaza noi celule, iar suprafata pielii devine neteda si intinerita. In toata aceasta perioada este interzisa expunerea la lumina si indepartarea cojilor cu mana. In caz contrar vor aparea pete pe fata. Pentru ca nu au voie sa iasa din casa, persoanele care vor sa faca un peeling chimic sunt nevoite sa-si ia cel putin 10 zile libere.

PRUDENTA. Cele care vor sa apeleze la microdermabraziune trebuie sa fie prudente in alegerea specialistului care sa execute aceasta procedura. Ar face bine sa se asigure ca se lasa pe mainile unei persoane calificate, care stie sa manuiasca aparatul de microdermabraziune, pentru ca, daca nu se exercita o presiune constanta pe toata suprafata tenului, vor exista zone exfoliate mai mult decat altele.

SLEFUIRE. In voga printre frumusetile de la Hollywood, microdermabraziunea inseamna exfolierea mecanica a pielii cu ajutorul unor particule foarte fine de cristale. Astfel se realizeaza practic o "slefuire" a stratului superficial al pielii. Tenul este curatat in acest mod de celule moarte, dupa care se aplica produse dermato-cosmetice cu ingredienti activi, care isi fac efectul in 24 de ore. Tot tratamentul dureaza aproximativ o ora, iar restrictia privind expunerea la lumina se mentine 2-3 zile.

×
Subiecte în articol: arhiva jurnalul