x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul "Pentru noi, romănii aveau o vrajă sudică"

"Pentru noi, romănii aveau o vrajă sudică"

de Irina Cristea    |    28 Oct 2007   •   00:00
"Pentru noi, romănii aveau o vrajă sudică"

Romănii respectă Biserica, iar cehii cred doar in horoscop. Este cea mai importantă diferenţă dintre cele două popoare, crede ambasadorul Republicii Cehe in Romănia.

DUPĂ UN AN - Mandatul in Romănia l-a "imbogăţit" cu patru kilograme


Romănii respectă Biserica, iar cehii cred doar in horoscop. Este cea mai importantă diferenţă dintre cele două popoare, crede ambasadorul Republicii Cehe in Romănia.

Â

A venit prima oară in Romănia cănd avea 10 ani. A parcurs, impreună cu părinţii, un drum lung, la capătul căruia nu a rămas cu foarte multe amintiri. A avut ocazia să işi "improspăteze" cunoştinţele despre Romănia anul trecut, cănd a devenit ambasador al Republicii Cehe la Bucureşti. Iar de atunci surprizele se ţin lanţ pentru Petr Dokladal.

Â

CAFEA ŞI CONIAC. "Despre Bucureşti ţineam minte foarte puţine lucruri din cele două vizite făcute cu părinţii mei. Ştiu că am venit cu trenul şi a durat foarte mult. Şi imi mai amintesc de plimbările făcute in centru, in zona Ateneului şi a actualului Hotel Hilton. Ai mei erau incăntaţi să se oprească la căte un local, pentru că aveaţi o cafea excepţională. La fel, le plăceau foarte mult vinurile romăneşti şi coniacul. Iar romănii le păreau foarte diferiţi, cu un aer exotic, o vrajă sudică", işi aminteşte ambasadorul Cehiei.

Acum, ochii persoanei mature şi ai diplomatului surprind alte realităţi ale Romăniei şi un popor mult mai asemănător cu cel ceh decăt s-ar fi aşteptat. "Noi, ca popoare, nu ne-am cunoscut foarte bine in trecut. Ne vizitam in perioada comunistă, ca turişti, ştiu că mii de cehi veneau in Romănia la mare şi la munte, dar totuşi nu era suficient pentru a ne inţelege unii pe ceilalţi. Interacţiunea este foarte limitată faţă de ce aveam cu ungurii sau cu polonezii. Acum, noile generaţii se descoperă şi văd ce lucruri avem in comun, de la stil de viaţă la măncare şi la tradiţii. Pe unde am călătorit in Romănia, mai ales in zona Iaşi şi Moldova, am intălnit mulţi tineri cehi veniţi cu rucsacul şi motocicleta să vadă această ţară. M-a impresionat foarte plăcut acest lucru", spune Petr Dokladal, care a călătorit, la răndul său, destul de mult prin Romănia. Prima reacţie pe care a avut-o "la drum lung" a fost asemănătoare cu cea din copilărie - că drumul este, intr-adevăr, foarte lung. Nu işi imagina că ţara este atăt de mare şi, deşi spune că apreciază frumuseţea locurilor, a naturii şi indeosebi a munţilor, i se pare dificil de ajuns dintr-o zonă in alta. "Pentru că nu aveţi autostrăzi, ţara voastră mare pare şi mai mare, durează foarte mult să te deplasezi dintr-o zonă in alta", spune el.

Â

CĂRNAŢII DE CASĂ. Indiferent dacă se află la Bucureşti sau la Caraş-Severin, trimisul Cehiei nu ratează ocazia de a mai gusta căte ceva din preparatele culinare romăneşti. Cel mai mult ii plac cărnaţii de casă, ceea ce nu este de mirare pentru un ceh. Dokladal nu se dă insă in lături nici in faţa altor preparate tradiţionale. Dovada cea mai clară sunt cele patru kilograme cu care spune că s-a "imbogăţit" de cănd şi-a inceput mandatul in Romănia. E drept, a sosit la Bucureşti după două mandate cam dificile din punct de vedere culinar, la Sofia şi la Ottawa. "In Bulgaria se mănăncă multe legume, iar in Canada toată lumea e obsedată de calorii", povesteşte Dokladal, care se declară incăntat să lucreze intr-o ţară cu măncare atăt de gustoasă.

Ce l-a surprins cel mai tare in Romănia este rolul important al religiei in viaţa oamenilor. Asta cu atăt mai mult cu căt cehii se consideră unul dintre cele mai ateiste popoare din Europa. Recensămănturile arată că 62% din cehi nu aparţin unei biserici, doar 8% merg frecvent la serviciile religioase şi 30% cred in Dumnezeu. In schimb, credinţa principală este in zodiac. "Oamenii işi consultă horoscoapele tot timpul şi cred orbeşte in ele. La fel, mare succes au ghicitoarele. E un fenomen interesant. Asta poate pentru că nu avem un mare devotament faţă de biserică. Dar face parte din specificul nostru. In Romănia am văzut că oamenii respectă foarte mult biserica."

irina.cristea@jurnalul.ro

Â

,,In Cehia, cred orbeşte doar in horoscoape şi in ghicitori. Asta poate pentru că nu avem un mare devotament faţă de biserică. Dar face parte din specificul nostru. In Romănia am văzut că oamenii respectă foarte mult biserica"

Petr Dokladal ambasadorul Republicii Cehe

×
Subiecte în articol: arhiva jurnalul romania