x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Peretele funcţonal din bucătărie

Peretele funcţonal din bucătărie

de Otilia Vintilă-Bolchiş    |    24 Iul 2008   •   00:00

Completăm acum această prezentare cu alte două modele de bucătărie proiectate după acelaşi principiu, propuse de brandul Leicht în cadrul deja celebrului eveniment Eurocucina.



Completăm acum această prezentare cu alte două modele de bucătărie proiectate după acelaşi principiu, propuse de brandul Leicht în cadrul deja celebrului eveniment Eurocucina. O simplificare la maximum a formelor propuse, aşa încît universalele linii drepte să iasă în evidenţă, şi mascarea totală a funcţiunilor unei bucătării sînt cele două direcţii luate în calcul. Corespunzător acestor direcţii, două concepte de bucătărie au fost materializate, respectiv Paneel 40 şi Concept 40. Vom face referire în cazul acestora, la alternativa inovativă la tradiţionalul perete funcţional dintr-o bucătărie, acela pe care sînt dispuse de la un capăt la celălalt unităţile funcţionale (chiuvetă, dulapuri, blatul de lucru).

Şine şi dulapuri suprapuse

O descriere în paralel a conceptelor mai sus menţionate ar putea să sune aşa: la Concept 40, efectul de matrice a fost obţinut prin dulapurile suprapuse cu uşi lift-up (deschidere în sus, pe verticală) şi şine de aluminiu dispuse în partea superioară a dulapului, iar la Paneel 40 şinele orizontale sînt fixate direct în perete la un interval de 40 cm. Elementele de bucătărie se fixează între şine. La Paneel 40, şinele sînt vizibile formînd o matrice cu înălţimea de 40 cm şi opţional lăţimea de 80, 90 sau 100 cm.

Unităţi funcţionale şi materiale

Diferenţa vizibil sesizabilă dintre cele două proiecte este aceea că, la Concept 40, funcţiile sînt integrate în spatele părţii frontale a dulapurilor, iar la Paneel 40, acestea trec în faţă. Diverse elemente pot fi adăugate la acest din urmă sistem, anume: n o poliţă îngustă de 13 cm – material la alegere (lăcuit sau lemn);n cutii cu lăţimea de 13 cm, închise sau deschise, cu o singură uşa culisantă, fie lăcuită, fie de lemn;n o poliţă culisantă, acoperită în lemn sau sticlă ce culisează pe o şină metalică;n o cutie adîncă de 90cm cu două sertare;n orice element uşor.

Privitor la materiale, trebuie ţinut cont, în special pentru modelul Concept40, de faptul că fronurile dulapurilor sînt destul de solicitate fiind "dotate" în plus şi cu un sistem de acţionare fără mînere, ceea ce înseamnă că mîinile vor avea destul de mult de-a face cu aceste suprafeţe. Mai ales cînd ai bucătăria de puţină vreme şi faptul că dulapurile sînt identice te fac să confunzi locul în care ţi-ai pus condimentele, uleiul sau tigaia!

Dulapurile suspendate, perfect aliniate, ale căror fronturi determină o matrice perfectă şi lasă impresia unui obiect de sine stătător ce acoperă un perete, reprezintă ideea care ne-a atras atenţia graţie gradului de ingeniozitate încorporat. Aşadar, dacă vă doriţi ca bucătăria să fie bucătărie doar atunci cînd este cazul, în restul timpului ea putînd foarte bine să reprezinte pur şi simplu o zonă de zi, acest tip de abordare este perfect. Concept 40 de la Leicht este şi living room şi zonă de locuit cu funcţionalitate integrată, neputînd să fie definită ca zonă de lucru la o primă privire.  Dacă aveţi în gînd să proiectaţi o bucătărie în acest stil trebuie avut grijă la alegerea şi combinarea materialelor, o etapă foarte importantă în acest context.

Este nevoie de materiale care să suporte condiţiile speciale, caracteristice unei bucătării. Oricît de automatizată ar fi aceasta, la un moment dat scapă un pic de abur care poate afecta starea materialelor, dacă nu sînt tratate corespunzător

Modelul Paneel 40

În imagini este surprins conceptul Paneel 40. Un perete întreg "trasat" cu şine din 40 în 40 de cm, care permite fixarea între acestea a diferitelor elemente funcţionale. De precizat încă o dată că lăţimea şinelor este opţională între dimensiunile de 80, 90 sau 100 cm. Posibilităţile de rearanjare ţin numai de creativitate şi inspiraţia de moment. Spre deosebire de Concept 40, acesta "aduce" mult mai mult a bucătărie, fiind compus din tot felul de unităţi (dulapuri, etajere) în care sînt etalate la vedere diferitele produse utilizate în acest spaţiu. Chiar şi masa la care se mănîncă poate fi fixată între şine blocîndui-se astfel una dintre dimensiuni!

×
Subiecte în articol: bucătărie sînt