x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Peru - Chicha si cartofi

Peru - Chicha si cartofi

07 Sep 2005   •   00:00

"Ceviche", "pachamanca", "aji de gallina". Stati, nu intrati in panica! Nu am zis nimic rau! Sunt doar cateva dintre denumirile specifice mancarurilor peruane. Da, pentru ca astazi, asa cum v-am obisnuit de fiecare data, o sa plecam in nelipsita noastra calatorie gastronomica.

GARGANTUA SI PANTAGRUEL
"Ceviche", "pachamanca", "aji de gallina". Stati, nu intrati in panica! Nu am zis nimic rau! Sunt doar cateva dintre denumirile specifice mancarurilor peruane. Da, pentru ca astazi, asa cum v-am obisnuit de fiecare data, o sa plecam in nelipsita noastra calatorie gastronomica. Si, gandindu-ne serios, cand si cine v-a mai facut o asemenea oferta? Tentanta si apetisanta in acelasi timp! Cine v-a mai dat posibilitatea sa aveti, chiar si pentru cateva clipe, intreaga lume intr-o farfurie? Asa ca, pregatiti-va, decolam! Destinatia: Peru. Oameni ospitalieri si foarte veseli, agitatie, galagie si mancare pe toate gusturile. Un loc unde "spectacolul" vietii de zi cu zi este unul in continua miscare. Miscare ce te duce cu gandul la un pranz apetisant si savuros, pe care nu l-ai rata pentru nimic in lume. VEDETE. Inca din secolul al XVII-lea, avem informatii ca peruanii se ocupau cu agricultura si cresterea animalelor, fiind cunoscuti in special pentru culturile de fasole si cele de porumb. Mari consumatori de carne, ei prefera mancarurile din carne de lama, al carei gust este asemanator cu al celei de miel. Insa vedeta mancarurilor nu este nimeni alta decat cartoful, mai ales cel galben, varietate unica in lume, din care va puteti infrupta doar in Peru. Nici prin cap nu va trece cate feluri de cartofi veti gasi aici! Nu v-ar ajunge o saptamana intreaga sa le numarati! Doar vreo... 4.000! Asa ca preparatele din cartofi sunt deja o obisnuinta pentru gospodinele peruane, iar pentru noi, turistii, o adevarata incantare. Pregatiti de obicei cu sos de branza sau cu sos din suc de portocale, piper si mirodenii, putin rumeniti la cuptor si serviti cu oua fierte invelite in frunze de salata verde, iti vor incanta papilele gustative! Nici daca vei iesi la o plimbare sa-ti mai "odihnesti" stomacul sa nu-ti imaginezi ca vei uita de mancare. Nici n-ai putea, atat timp cat bucatele de pe tarabele negustorilor peruani iti fac cu ochiul. Rulouri de carne de vita foarte condimentata si "butiffara" - doua rondele de paine invelite in jambon si foi de salata verde, de care sunt prinse cubulete de ceapa. VARIAT. Beneficiind de generozitatea Oceanului Pacific, peruanii sunt mari consumatori de peste. Nu-i bai, ca au si de unde alege! Peste 700 de specii de peste si 400 de fructe de mare trecute prin "focul" creatiei gastronomice, din care rezulta adevarate minunatii culinare. Si cand ai in fata ta asemenea mancaruri apetisante cum sa stai fara sa le dai ceva "udatura"? Orice peruan vei intreba, cu siguranta iti va da dreptate. Ba, mai mult, iti va recomanda calduros "Chicha" - bautura nationala a acestei tari. Un fel de bere facuta din porumb fermentat, iar specialitatea "Chicha morrada" se prepara din porumb si ananas. In Peru, simplitatea si varietatea bucatariei merg mana in mana! Indiferent de gusturi simti ca un anumit fel de mancare a fost gatit special pentru tine, dupa pofta inimii!

CARTOFI UMPLUTI CU CARNE


  • INGREDIENTE: un kg de cartofi, ulei, o ceapa, 750 g carne tocata de vita, 50 g stafide, 6 oua, 3 linguri cu patrunjel tocat, 20 de masline, sare, piper, o cana cu lapte.
  • PREPARARE: Cartofii se fierb, se curata de coaja si se trec prin masina de tocat. In uleiul bine incins se caleste ceapa tocata marunt, impreuna cu carnea tocata amestecata cu piper si sare. Se ia vasul de pe foc si se amesteca compozitia cu stafidele, 4 oua fierte taiate cubulete, maslinele fara samburi, tocate marunt si patrunjelul. Din lapte si cartofi se face un piure mai gros si se amesteca bine cu faina. Se fac mici bulgari care se preseaza usor, iar in centrul lor se asaza doua lingurite din compozitia cu carne si se ruleaza dupa forma unor baghete. Se inchid la ambele capete, se trec prin ou batut cu faina si se prajesc in uleiul incins.
  • ×
    Subiecte în articol: arhiva jurnalul cartofi