x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Piatra de moara a aderarii

Piatra de moara a aderarii

de Irina Cristea    |    29 Iul 2005   •   00:00
Piatra de moara a aderarii

Energia a cam incurcat negocierile de aderare ale Romaniei si Bulgariei, dar UE a constatat eforturile notabile ale guvernului de la Bucuresti.

Sectorul energetic a fost o piatra de moara pentru negocierile de aderare purtate de Romania si de Bulgaria cu Uniunea Europeana.

"Bastion al proprietatii de stat" este formularea cu care expertii de la Oxford Analytica descriu sectorul energetic din Romania si Bulgaria, statele care spera sa adere la Uniunea Europeana la 1 ianuarie 2007. Potrivit unui studiu al faimoasei firme de consultanta, industria energetica a "rezistat" eroic incercarilor de reforma. Confirmand ca aderarea in 2008 este o ipoteza tot mai des luata in calcul, specialistii de la Oxford Analytica fac o trecere in revista a evolutiei sectorului energetic din Romania si Bulgaria si a eforturilor facute in aceste doua tari in vederea respectarii criteriilor si cerintelor europene.

DEOSEBIRI. Oxford Analytica identifica mai multe diferente intre sectorul energetic bulgar si cel roman. Astfel, "in 2003, 54% din energia din Bulgaria a provenit de la centralele termice, in vreme ce energia nucleara, desi in declin, este inca importanta, reprezentand 23% din totalul productiei energetice". In Romania, hidrocentralele asigura 30% din productie, energia nucleara reprezinta 9% din energia produsa, urmand ca cifra sa fie dubla in 2006, iar centralele termice asigura restul din necesarul energetic, potrivit datelor firmei. "Nevoia de investitii in acest sector este uriasa: 10 miliarde de euro in Romania si 7 miliarde de euro in Bulgaria, pentru urmatorii 10 ani", se arata in raport.

Pentru a atrage investitori in acest sector-cheie pentru negocierile de aderare, ambele guverne au ales solutia privatizarii. In Bulgaria, serviciul de distribuire a fost privatizat in proportie de 100%, in vreme ce transmisia a ramas in apanajul Companiei Nationale pentru Energie pana in 2007. Pana in prezent, Guvernul a vandut sapte centrale, cu intentia de a gasi proprietari si pentru restul pana in 2007.

"Romania a privatizat doua dintre companiile de distribuire a energiei, iar o noua lege adoptata in martie stabileste tinte clare pentru privatizarea tuturor celorlalte companii care produc si distribuie energie", noteaza specialistii Oxford Analytica.

TENDINTA. Expertii internationali de la Oxford Analytica apreciaza ca piata romaneasca a energiei este mai deschisa decat cea bulgara, in vreme ce liberalizarea decurge mai greu in Bulgaria. "Efortul de a indeplini cerintele UE legate de procesul de aderare au fost decisive in modernizarea sectorului energetic din cele doua state. Aceste tendinte pozitive sunt, din pacate, in pericolul de a cunoaste o oarecare incetinire, in contextul in care exista tot mai multe semne de intrebare legate de viitorul extinderii Uniunii. Cu toate acestea, Sofia si Bucurestiul au indicat ca pregatirile lor continua, cu scopul de a deveni membri ai UE, conform calendarului convenit cu tarile membre", se incheie raportul Oxford Analytica.

MASURI


"Romania a privatizat doua dintre companiile de distribuire a energiei, iar o noua lege adoptata in martie stabileste tinte clare pentru privatizarea tuturor celorlalte companii care produc si distribuie energie"
noteaza specialistii Oxford Analytica"
×