x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Picatura de putere

Picatura de putere

18 Ian 2006   •   00:00
BARUL CASEI
Nu stiu ce beau stramosii nostri inainte de a se incinge intr-o Ciuleandra, dar stiu ca noi uneori pentru a face fata unei zile de munca, mai mult sau mai putin obisnuite, ne vedem nevoiti sa apelam la energizanti. Si daca traditionalele bauturi precum cafeaua sau ceaiul negru nu isi fac efectul, dam o fuga pana la magazinul de la colt pentru un asistent mai "fortos" - bautura energizanta.

Efectul ei miraculos se datoreaza mai multor ingrediente care intra in compozitia licorii.

DE FOC. Cafeina este substanta de baza care intra in componenta bauturilor energizante din comert. Printre ingredientele folosite frecvent se mai numara si Citrus Aurantium care se mai numeste "yuzu". Acesta este un citric cu gust asemanator cu cel al mandarinei, dar este un pic amar. Datorita aromei puternice pe care o are, fructul este folosit si in bucatarie, in special in gastronomia japoneza si cea coreeana.

EXOTIC. Un ingredient foarte interesant este si guarana. Fructele si, in special, semintele acestui arbust sunt bogate in cafeina, fiind astfel niste stimulenti puternici. Arbustul creste doar in Brazilia si Venezuela. In tara Carnavalului, din praful obtinut din semintele de guarana amestecat cu suc natural de fructe se obtine o bautura savuroasa.

Ginsengul, care intra in reteta unor bauturi energizante, este probabil unul dintre ingredientele ale caror calitati sunt cunoscute publicului larg. Insasi denumirea plantei, in traducere din chineza, sugereaza putere (Ginseng - radacina barbatului). Alte ingrediente care pot intra in compozitia bauturilor energizante sunt: taurina, complexul de vitamine B, extractul din seminte de struguri.

BAUTURA ENERGIZANTA

  • Ingrediente: o lingurita cu cafea solubila, o lingurita cu miere, o lingurita cu lapte-praf, sifon sau apa minerala.
  • Preparare: Intr-un pahar se amesteca o lingurita cu cafea solubila cu o lingurita cu lapte praf, apoi se adauga si o lingurita cu miere. Se amesteca pana devine o pasta omogena. Se umple si paharul cu sifon sau apa minerala. Se serveste imediat.

    MARTINI ENERGIZANT

  • Ingrediente: 60 ml Bacardi, 45 ml suc de portocale, 45 ml bautura energizanta din comert.
  • Preparare: Ingredientele, impreuna cu cateva cuburi de gheata, se agita intr-un shaker. Rezultatul se toarna intr-un pahar de martini care a fost racit in prealabil. Se orneaza paharul cu o felie de portocala.

    COCTEIL ENERGIZANT

  • Ingrediente: 30 ml votca, 45 ml bautura energizanta din comert, 45 ml suc natural de portocale.
  • Preparare: Votca si bautura energizanta se amesteca in shaker, apoi se adauga sucul de portocale si doua cuburi de gheata. Agitati compozitia din nou. Turnati amestecul intr-un pahar de whisky care a fost in prealabil racit. Ornati paharul cu o felie de portocala. Se serveste rece.

    VOTCA ENERGIZANTA

  • Ingrediente: 60 ml votca, 60 ml bautura energizanta din comert, cateva cuburi de gheata
  • Preparare: Intr-un pahar de whisky se pun doua cuburi de gheata, apoi se toarna votca si, in final, bautura energizanta. Se amesteca cu o lingurita. Se serveste imediat.
  • ×