x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Pictura sau "arta tacerii"

Pictura sau "arta tacerii"

21 Mar 2007   •   00:00
CULTURA SI PIPER/ Constantin Daradici
Calatoria ar putea incepe la malul marii... intr-o plimbare cu "Barci la Constanta", de unde se poate vedea "Plaja cu umbrela" sau "Plaja de aur", "Faleza", "Case vechi in Constanta" sau chiar o "Femeie la malul marii". Putin mai departe, daca e soare putem vedea "Flori", "Maci", "Trandafiri", dar si "Fata in camp cu flori", pictate in toate culorile vii, caci atunci cand e vorba despre culori, pictorul nu are prejudecati, le foloseste pe toate, in functie de starea de spirit. Daca e vara, atunci putem respira "Aer de gradina", privind "Mama si fiica in gradina" sau "Copii in gradina", tablouri ce exprima bucuria vietii, fara a incerca sa dezvolte misterul, caci "problemele profunde le gasim in lucruri simple", cum spune pictorul Constantin Daradici, care ne-a invitat in aceasta calatorie.

Valorile traditionale

Nascut in Capitala, Constantin Daradici a absolvit Institutul de Arte Plastice "Nicolae Grigorescu". Pictorul este iubitor si pastrator al valorilor traditionale. Din "micul Paris" a pictat cladirile citadine ce au mai ramas din vechiul Bucuresti. A acoperit toate temele de sevalet, iar picturile sale "en plain air" predispun la "Relaxare". Din amintirile copilariei si ale tineretii a asezat pe panza "Vatra" - la care sotia sa gatea cele mai bune sarmale - si "Casa batraneasca". Toate aceste picturi si multe altele au fost prezentate in numeroase expozitii personale sau de grup, atat in tara, cat si in strainatate. A facut calatorii de documentare in Germania, iar taberele de creatie l-au adus mai aproape de iubitorii de pata si culoare. Intr-una dintre taberele de la Gura Vaii, pictorul isi aminteste cum si-a uimit prietenii cu lucrarea sa "Pesti" - natura statica dupa "inotatoarele" pe care acestia le pescuisera.

Despre pictura, Constantin Daradici crede ca "e arta tacerii", pentru ca "tabloul este cel care trebuie sa vorbeasca, iar daca in fata unui tablou ai amutit, inseamna ca ai reusit sa vibrezi pozitiv cu el, ti-a transmis o stare dincolo de cuvinte". Panzele lui nu apartin nici unui curent, pentru ca, intre curente, pictura lui elibereaza tot ce atinge...

"Pictura e mai mult decat o pasiune, e o dragoste careia trebuie sa ii fii credincios. Dar fara munca talentul se pierde"
Constantin Daradici
pictor

×
Subiecte în articol: arhiva jurnalul constantin daradici