x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Piftia buclucasa

Piftia buclucasa

05 Ian 2005   •   00:00

OCHIUL SOACREI

MONICA ANDRONESCU

Colindatorii au venit si au plecat, sarbatorile la fel, numai eu am ramas la locul meu. A inceput un an nou nout si eu sunt parca si mai tanara ca anul trecut, si mai pusa pe facut observatii. Dar de-acum v-ati obisnuit cu mine si v-ati dat seama ca n-am intentii rele. Sau faceti si dumneavoastra ca nora-mea? Va folositi de sfaturile pe care vi le daruiesc eu cu generozitate si dupa aia ma vorbiti de rau? Dar fie! M-am hotarat sa merg pe incredere. Si daca tot am fost impreuna de Sarbatori, m-am gandit sa le si sfarsim impreuna, ca doar n-ati uitat ca maine e Boboteaza.

Dumneavoastra n-oti fi uitat, dar nora-mea, da. Ca altfel nu pot sa-mi explic starea de razboi care domnea la ea acasa cand am trecut eu ieri pe la ei. Si i-am spus, fetito draga, vine parintele cu botezul si te gaseste asa. "Lasa, mama, imi zice ea, ca am fost obosita si n-am avut timp deocamdata." Ace de brad prin toata casa, cioburi de la globuletul pe care l-a spart pisica in seara de Revelion (adica anul trecut), cescute de cafea cu zatul pe fund, imprastiate prin toata casa, farfurioare cu resturi de prajituri si un vraf de vase tronand in chiuveta de la bucatarie si asteptand, saracele, apa eliberatoare precum insetatul ploaia in desert. Si pentru toate astea ea n-a avut timp "deocamdata". Pai cum era sa aiba, cand de atunci tot intr-o petrecere o tine?! Se muta de la unul la altul si mama soacra vine in urma lor si face ordine. Eu as lasa-o, dar cand o veni parintele cu Botezul de mine rade, ca sunt femeie in toata firea, nu de ea, ca e o tinerica fara creier. Pe urma am luat-o cu binisorul, ca am vazut eu ca tot cu vorba buna faci treaba (cateodata), si ne-am apucat amandoua sa redam acelei case aspectul ei initial.

Cand am ajuns la frigider si m-am apucat sa-l aranjez putin, am descoperit o multime de borcane cu piftie ramase de la masa de Revelion. Ea mi-a zis sa le-arunc, dar nu era sa ma iau dupa ea, asa ca am folosit prilejul ca s-o invat sa nu mai faca atata risipa. I-am spus ca eu stiu de la soacra mea, Dumnezeu s-o odihneasca, o reteta de ciorba de piftie. O pui pe foc si-o dai in doua-trei clocote, ii adaugi cateva linguri de smantana si cateva de otet si presari pe deasupra niste telina verde (merge si uscata) si o sa iasa o minune. Si daca nu ma credeti c-au mancat de s-au lins pe degete, atunci intrebati-o pe nora-mea.

PIFTIE DE PORC
  • INGREDIENTE: cap de porc, picioare, limba, urechi, sorici, 3 kg de oase, o ceapa, o capatana de usturoi, sare.

  • PREPARARE:
  • Oasele de vaca se fierb timp de cateva ore. Zeama in care au fiert se strecoara printr-o sita si se fierb restul ingredientelor, in afara de usturoi. Carnea se dezoseaza, iar bucatile se asaza intr-un castron. Usturoiul se piseaza marunt sau se taie feliute si se amesteca cu zeama de la carne. Aceasta din urma se toarna apoi in castroane. Se lasa la rece, timp de mai multe ore, ca sa se inchege. Optional se poate adauga morcov fiert taiat rondele si patrunjel tocat.

    POVETE
    MASA. Daca vrei ca masa de Boboteaza sa faca o impresie excelenta invitatilor e bine sa asezi pe servetel o crenguta de brad. Efectul va fi deosebit, iar mirosul proaspat de brad ii va incanta.

    SUNCA. Sunca afumata poate sa tina tot anul daca aveti grija sa fie bine infasurata in hartie, astfel incat sa nu ramana nici o portiune in contact cu aerul. In caz contrar, sunca se va altera, capatand la suprafata o mazga.

    CARNEA. Carnea de porc tinuta in frigider va deveni mai frageda si mai aromata daca o vei freca cu putin usturoi atunci cand e calda inca. Dupa aceea puteti adauga si alte mirodenii, in special cimbru, boia de ardei, piper si busuioc.

    SALATA. Pe masa de Boboteaza este intotdeauna binevenita o salata de vinete. Daca o ornezi cu felii de rosii si putina verdeata va aduce cu sine un aer de vara in plina iarna.

    SOSURILE. Sosurile pentru fripturi vor avea un gust deosebit daca atunci cand le preparati adaugati o felie de paine neagra pe care o lasati sa fiarba cateva minute.
    ×
    Subiecte în articol: arhiva jurnalul