x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Plante care au grija de inima

Plante care au grija de inima

09 Mai 2005   •   00:00

TERAPII ALTERNATIVE
Tratamentul afectiunilor cardiovasculare cuprinde atat medicatia clasica, dietoterapia, cat si fitoterapia.

  • de LIANA HAINAROSIE

  • De regula, in afectiunile cardiovasculare grave sau medii nu se inlocuieste tratamentul medicamentos cu fitoterapia. Astfel, hipertensiunea nu se va trata niciodata doar prin remediile fitoterapiei.

    Este chiar periculos sa se recurga doar la aceasta solutie.

    Totusi, se poate ca in timp sa se scada doza de medicamente clasice si sa se foloseasca numai tratament bazat pe plante.

    Daca sunt forme usoare, se pot trata de la inceput cu plante. Dar trebuie sa tinem seama si de dietoterapie – fara sare si grasimi animale, fara abuz de lichide – si de evitarea factorilor care cresc tensiunea.

    Afectiuni

    Tratamentele prescrise de fitoterapeuti dau rezultate incurajatoare intr-o serie de boli cardiovasculare: hiper si hipotensiune, cardiopatie ischemica, nevroza cardiaca, angina pectorala, infarct.

    De asemenea, fitoterapia este indicata in afectiuni vasculare – varice, flebita, tromboflebita.

    Plantele care s-au dovedit de-a lungul timpului ca protejeaza inima si sistemul circulator sunt: paducelul, talpa-gastei, papadia, macesele, valeriana, salvia, rozmarinul, anghinarea, coada-soricelului, maghiranul, levantica, coada-calului, catina...

    Plante cu reteta medicului

    Doctorul Gabriela Papazian-Urdareanu, medic primar, specialist in fitoterapie, acupunctura si homeopatie, ne avertizeaza ca tratamentul fitoterapeutic trebuie prescris de specialist. In prescrierea tratamentului pe baza de plante, fitoterapeutul va tine seama de rezultatele indicate de analize medicale. Astfel, in cazul in care pacientul prezinta, pe langa o boala de inima, si retentie de lichide, fitoterapeutul va evita prescrierea socului.

    Totodata, dr. Gabriela Papazian-Urdareanu mai precizeaza ca aceste plante, folosite timp indelungat si in cantitati mari sub forma de ceaiuri, tincturi si infuzii, pot crea dependenta.

    De aceea, este foarte important sa consultam specialistul pentru a ne alterna plantele medicinale. Doctorul Gabriela Papazian-Urdareanu ne sfatuieste sa nu amestecam la intamplare plantele, intrucat exista riscul ca, dimpotriva, din avantajoase sa devina periculoase pentru sanatate.

    CARDIOPATIE. Tratamentul prescris de fitoterapeuti in cazul acestei afectiuni se bazeaza pe amestecul de paducel, talpa-gastei, maghiran si coada-calului. Dar, atentie, in cardiopatia ischemica, fitoterapia ajuta, dar numai cu adoptarea unui stil de viata echilibrat. Persoanele care sufera de cardiopatie ischemica trebuie sa evite efortul, supararile, variatiile de temperatura si sa adopte o alimentatie corespunzatoare – hipoglucidica si hipolipidica.

    CARDIOPATIE. Tratamentul prescris de fitoterapeuti in cazul acestei afectiuni se bazeaza pe amestecul de paducel, talpa-gastei, maghiran si coada-calului. Dar, atentie, in cardiopatia ischemica, fitoterapia ajuta, dar numai cu adoptarea unui stil de viata echilibrat. Persoanele care sufera de cardiopatie ischemica trebuie sa evite efortul, supararile, variatiile de temperatura si sa adopte o alimentatie corespunzatoare – hipoglucidica si hipolipidica.

    TALPA-GASTEI. Cunoscuta ca sedativ, talpa-gastei se foloseste in caz de insuficienta si nevroza cardiaca, dar si pentru calmarea palpitatiilor si a starii de agitatie. De asemenea, aceasta planta este indicata pentru scaderea tensiunii arteriale. Se administreaza fie sub forma de infuzie (2 cani pe zi), de pulbere sau de tinctura (10-15 picaturi de 2-3 ori pe zi). Din aceasta planta se foloseste doar partea aeriana.

    SOC. Dupa un infarct miocardic se impun cateva masuri speciale. In aceste cazuri, schimbarea stilului de viata este esentiala. Medicii mai spun ca unele amestecuri de plante pot ameliora starea persoanei aflate postinfarct. Unul dintre aceste amestecuri poate fi obtinut din paducel, levantica sau valeriana si maghiran, talpa-gastei si, in caz de insuficienta cardiaca, soc. Se beau 2-4 cani pe zi.

    PADUCEL. Pentru reglarea tensiunii se recomanda paducelul. El poate fi folosit sub forma de pulbere, capsule, ceai si tinctura. De obicei, se administreaza sub forma de infuzie – adica oparirea plantei. Este gresit sa fierbem planta deoarece ii distrugem proprietatile. Infuzia din frunze si flori se prepara astfel: o lingurita de planta la o cana. Sunt recomandate 2-3 cani de infuzie de paducel pe zi. In cazul tincturii se iau 10-15 picaturi de 2-3 ori pe zi. Sub forma de capsule vor fi luate 2-3 pe zi, in functie de concentratie.

    PAPADIE. Cu efect de eliminare a cristalelor de colesterol din vasele sangvine si de detoxifiere a intregului organism, papadia se foloseste ca infuzie simpla sau in amestec cu alte plante, cum ar fi macesele, catina, coada-soricelului, urzica. Infuzia din acest amestec se prepara dintr-o lingurita de plante la o cana de apa fiebinte. Se beau 2 cani de ceai pe zi ca tratament de intretinere. Ceaiul din papadie, macese, catina, coada-soricelui, urzica este benefic sistemului circulator.
    ×
    Subiecte în articol: arhiva jurnalul plante