x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Ploile se răresc şi se încălzeşte.

Ploile se răresc şi se încălzeşte.

de Sorin Anghel    |    Mara Raducanu    |    12 Iun 2011   •   21:00
Ploile se răresc şi se încălzeşte.

In urmatoarele trei zile, aversele, des­car­carile electrice si caderile de grin­dina vor fi din ce in ce mai rare. Tem­pe­raturile vor creste de la o zi la alta, astfel ca in a doua parte a acestei sap­tamani vremea va continua sa fie cal­duroasa. Modificarile sub aspect termic se vor datora diminuarii nebulo­zi­­tatii de la o zi la alta si usoarei ad­vec­tii de aer cald. Cresterea tempe­ra­tu­rii se va resimti cu precadere in ves­tul si sud-vestul tarii, unde spre sfar­­situl saptamanii valorile se vor si­­tua usor peste 30 de grade.

Pe Litoral, vremea nu va fi tocmai buna pentru plaja pana la ju­ma­ta­­tea acestei saptamani. Vremea se men­­tine normala termic. Cerul va fi tem­porar noros ziua, variabil noap­tea. Trecator vor cadea averse slabe de ploaie. Vantul va sufla slab si mo­de­­rat, cu intensificari trecatoare. Ins­ta­bi­litatea atmosferica se va manifes­ta accentuat numai in zona montana. Acolo vor fi averse, descarcari electri­ce si caderi de grindina.

Imbunatatirea vremii este o veste buna, mai ales ca in acest week-end a plouat abundent in mai multe zone din tara si s-a instituit cod rosu si portocaliu hidrologic pe raurile Olt si Ar­pa­sul Mare si Arpasel. De altfel, peste 250 de persoane din localitatile sibiene Arpasu de Sus si Cartisoara au fost evacuate, in noaptea de vineri spre sambata, de teama ca locuintele lor ar putea fi inuntate in urma ploilor abundente. Oamenii si-au petrecut noaptea la rude si in caminele culturale. Primarul localitatii Cartisoara, Dorin Magda, a declarat ca ore intregi oamenii au incercat sa faca fata siroaielor de apa si sa tina sub control paraul din zona, dar cand a vazut ca apele se involbureaza a chemat pompierii si jandarmii. De asemenea, echipele de drumari au intervenit pentru degajarea DN 7C – Trans­fa­ga­ra­­san – pentru a se putea relua cir­cu­la­­tia pe ambele benzi ale soselei. Po­­­tri­vit Centrului Meteorologic Re­gi­­­­­o­­­­nal Transilvania Sud Sibiu, citat de Mediafax la Balea Lac s-a inregistrat un record de preci­pi­tatii, in doar 24 de ore cantitatea de ploi cazute ajun­gand la 236,7 litri pe metru patrat.

Potrivit statisticilor meteoro­lo­gi­lor, niciodata de cand se fac ma­su­ra­tori in zona respectiva cantita­tea de precipitatii cazute intr-un interval atat de scurt nu a fost atat de mare, re­cordul de pana in prezent fiind de 195 de litri pe metru patrat, inregistrat in anii ’80.

Localitatile cele mai afectate de inundatii au fost Cartisoara, Arpasu de Sus, Arpasu de Jos si Porumbacu de Jos, aflate la poalele Muntilor Fagaras, potrivit unui bilant comunicat anterior de Prefectura Sibiu. Astfel, in comuna Cartisoara, in urma cres­terii cotei raului Cartisoara, au fost evacuate 189 de persoane si bu­nu­rile acestora, din 62 de gospodarii. Tot acolo au fost afectate o ferma pis­ci­cola, 20 de gospodarii, un stalp de inalta tensiune, trei poduri, iar DN 7C – Transfagarasan – a fost blocat de aluviuni.

×
Subiecte în articol: vremea ploi prognoza meteo