x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Poftiti la intrare in ordinea prostatei!

Poftiti la intrare in ordinea prostatei!

12 Mai 2006   •   00:00

Tot mai multa lume a preluat zicerea unor cercetatori care au afirmat cum ca daca omul ar trai 120-130 de ani, cat este prevazut in proiectul intocmit de Creator, atunci toti barbatii ar muri la aceasta varsta de peste un secol de cancer de prostata. Trecerea anilor, in mod natural, produce modificari importante in aceasta glanda si o masa mare de barbati au neplaceri din pricina prostatei. De altfel, sexul masculin s-a obisnuit cu necazurile ce vin de la prostata precum cu o fatalitate si multi au trecut povestea prostatei si in registrul autoironiei. Astfel, cand se intalnesc doi domni, dupa ce-si spun "buna ziua", atunci cand au depasit o varsta, se intreaba reciproc: "De cate ori mergi noaptea la closet?". Si tot cu umor, atunci cand se poftesc politicos sa intre intr-o incapere, acorda respectul varstei, rostind cu autopersiflare: "Poftiti, in ordinea prostatei".

Ce spune specialistul

Doctor Calin Ghibelean, chirurg urolog important de la Centrul de Transplant Renal si Chirurgie Urologica de la Spitalul Fundeni, centru de excelenta condus de renumitul profesor Ionel Sinescu, explica bolile de prostata si abordarea lor medicala. Dupa varsta de 50 de ani, circa 40% dintre barbati au o suferinta de prostata. Iar intre 50 si 60 de ani, aproximativ 50% dintre barbati suporta o afectare a vietii, din pricina simptomelor deranjante date de prostata. Este vorba de afectari urinare joase al caror principal simptom sunt urinarile dese, pricinuite fie de prostatita cronica, de adenomul de prostata, fie de carcinomul de prostata. Uneori existand si tumori pe vezica urinara. Neplacerile se pot complica si prin infectii urinare si prin pietre la rinichi.

Este important de mentionat de la inceput ca, daca se pune diagnosticul din timp si se aplica tratamentul potrivit, bolile de prostata sunt chiar vindecabile. In bolile de prostata pot fi mentionate trei faze de simptome. Prima faza si cea mai simpla este cea reprezentata de prostatita. In prostatita, barbatul are senzatia iminenta de a urina rapid, are senzatia ca face pipi pe el. Jetul urinar este mai slab, urineaza timp mai lung si in mai multe reprize. Apar doua-trei urinari in timpul noptii, acesta fiind un disconfort important fiindca se fragmenteaza somnul si readormirea e grea. Mictiunile mai dese se pot transfera si pe parcursul zilei, ajungandu-se pana la patru-sase urinari. O faza mai neplacuta se refera si la retentia urinara, cand barbatul nu mai poate face pipi deloc. El trebuie sa ajunga la spital, unde i se monteaza o sonda pe uretra sau i se planteaza un cateter suprapubian prin piele, direct in vezica, pentru a o goli. Inainte de a ajunge la acest blocaj urinar, fazele ce anunta acest fenomen rau sunt urinarea incompleta si retentia incompleta de urina, cand vezica nu se goleste complet, iar reziduul continuu din vezica favorizeaza formarea de pietre urinare ca si infectiile urinare.

Adenomul de prostata este afectiunea benigna, adica necanceroasa. Cancerul de prostata poarta numele de adenocarcinom. Aceste doua boli, una canceroasa, una necanceroasa, pot avea simptome asemanatoare. Suferindului trebuie sa i se faca un examen clinic si unul paraclinic. Pe langa tuseul rectal, cand poate fi pipaita uneori umflarea prostatei, este foarte importanta analiza de sange numita PSA, adica se depisteaza in sange antigenul specific prostatic. Adica se descopera daca este vorba de un cancer al prostatei. Acest examen PSA trebuie facut in fiecare an barbatilor trecuti de 50 de ani. Daca in familia unor barbati au mai existat cancere de prostata, examenul PSA trebuie efectuat anual dupa implinirea varstei de 40 de ani. Este de subliniat ca examenul PSA este cuprins in pachetul gratuit al asigurarilor de sanatate. Adenomul de prostata care este tumoarea necanceroasa este tratat de unii din proprie initiativa cu ceaiuri. Uneori aceste remedii naturiste ofera unele satisfactii. Dar cel mai bine este ca un medic sa consulte suferindul, sa-i puna un diagnostic corect, pentru a vedea daca este un adenom de prostata si nu, de exemplu, un cancer de prostata.

Tratament

Medicul urolog ofera de la inceput in adenomul de prostata necanceros urmatoarea medicatie: se prescriu medicamente alfablocante, care aduc o anume relaxare in musculatura prostatei, astfel ca bolnavul are o senzatie de golire buna a vezicii, are o rarire a mictiunilor si un jet urinar imbunatatit. Pentru prostatele mai mici de 30 de grame se ia o singura tableta de alfablocante pe zi. Alt tratament foloseste niste medicamente care inhiba fabricarea de dehidrotestosteron si nu de testosteron, in acest fel marindu-se prostata. Inhibitorul este de 5 alfa reductaza si se da acest tratament cand prostatele depasesc 30-40 de grame.

Cu sau fara bisturiu

Cand este vorba de cancer de prostata se scoate toata prostata cu capsula cu tot, operatia fiind fie miniinvaziva, laparoscopic, fie cu bisturiul, prin chirurgie clasica. Mai exista si metoda iradierii prostatei canceroase. Se face fie o iradiere din exterior prin radioterapie, fie se planteaza seminte radioactive de iod radioactiv cu ajutorul unor ace. Aceste seminte radioactive raman in prostata si distrug celulele canceroase fara a leza vezica, rectul, intestinele, totul semanand cu o injectie.

CASTANA. Prostata este o glanda aflata la intersectia dintre vezica urinara si uretra in care se goleste vezica urinara. La varsta de 20 de ani, prostata are un volum de circa 15 cm cubi si seamana cu o castana atat ca volum, cat si ca forma. Rolul prostatei este de a produce 25%-30% din lichidul seminal, avand o noima plasarea acestei glande la locul de intersectie a aparatului urinar cu cel genital. Prin mijlocul glandei prostatice trece uretra, acea teava mica prin care se scurge urina din vezica urinara. Ei bine, atunci cand prostata se umfla, ea sugruma uretra si de aici neplacerile aparute in urinare cu mictiuni dese, incomplete, cu scaderea presiunii jetului urinar, cu golirea partiala a vezicii urinare. Ramanand o cantitate de urina in vezica urinara, aceasta se poate infecta, producand infectii urinare si baltirea urinei, favorizeaza depunerile de substante care se coaguleaza in calcul. O data cu trecerea varstei, barbatului ii scade productia de testosteron. De fapt, are loc o inversare a productiei hormonale. Scade testosteronul si creste dehidrotestosteronul, care are ca efect marirea prostatei. Modificarile in prostata se refera atat la cresterea in volum a glandei, cat si a componentei fibroase a prostatei, care devine mai dura, pierde din elasticitate, apasand pe uretra ce trece prin mijlocul ei si impietand asupra evacuarii urinei.

UMFLARE. Adenom inseamna o marire a prostatei si aceasta "umflare" creeaza disconfortul urinarii. Dar se intampla ca si adenoame mici, adica nu atat de marite in volum, sa dea neplaceri, tocmai fiindca sunt de consistenta tare. Privind cresterea in volum a prostatei de la dimensiunea normala cat a unei castane se ajunge la dimensiunea unei portocale.
CLASIC. Mai exista si operatia clasica, prin taietura suprapubiana pana in zona ombilicului, cand cu bisturiul se indeparteaza miezul prostatei ce preseaza si impiedica urinarea normala. Se mai poate indeparta adenomul si cu ajutorul laserului pe calea uretrei, iar raza laser face electrovaporizarea prostatei.

ENDOSCOPIE. In fazele avansate, retentia de urina cu litiaza urinara, cu infectii urinare trebuie sa se faca operatii. Interventia poate fi endoscopica, se intra cu endoscopul prin uretra ajungandu-se la adenom si se indeparteaza miezul prostatei, pastrand capsula prostatica. Cu endoscopul parca ai goli de miez o portocala, in timp ce coaja ramane pe loc. Interventia endoscopica se aplica in adenomul cu prostata pana la 60 de grame.
×