x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Polonia - Sistemul de pensii ameninta reforma

Polonia - Sistemul de pensii ameninta reforma

de Radu Croitoru    |    24 Aug 2005   •   00:00
Polonia - Sistemul de pensii ameninta reforma

Unul dintre cei mai mari membri ai Uniunii Europene inregistreaza derapaje economice care pun in pericol aducerea tarii la standardele dorite inainte de aderare.

Minerii din Polonia vor avea voie sa se pensioneze dupa doar 25 de ani de activitate. Permisiunea a fost data printr-o lege promulgata recent de presedintele Alexandr Kwasniewski si care este socotita de specialisti ca un atac dur la adresa economiei nationale. In apropierea sfarsitului de mandat, seful statului ingheata in acest fel reforma sistemului de pensii, avand, se pare, drept pretext simbolul reprezentat de mineri care au luptat impotriva comunismului polonez. Cu toate acestea, nota de plata a acestei decizii va fi inaintata lunar contribuabililor de rand pana in 2010 si este in valoare de aproximativ 18 miliarde de zloti (3 miliarde de lire sterline), in conditiile unui deficit bugetar de 35 de miliarde de zloti numai in 2005.

IMPOTRIVA. Unul dintre economistii care s-au opus acestei legi este chiar primul ministru, Marek Belka, de altfel aliat al presedintelui, care a declarat ca, in acest fel, va fi subminata reforma in multe sectoare ale economiei iar finantele publice ar putea sa se prabuseasca. Avertizari in privinta derapajelor a facut si guvernatorul Bancii Nationale, Laszek Balcerowicz, cel care a insistat asupra tendintei descrescatoare a nivelului pietelor din mai multe sectoare. Tot el a spus ca, in aceste conditii, Poloniei ii va fi tot mai greu sa indeplineasca cererile necesare aderarii la moneda Euro, una dintre principalele solicitari fiind legata de diminuarea considerabila a deficitului bugetar.

SOLUTII. Economistii vorbesc acum si despre faptul ca Varsovia da si un exemplu negativ statelor care au aderat recent la Uniunea Europeana, iar oficialii guvernamentali nu mai pot spera decat ca Bruxellesul va face noi concesii, asa cum s-a intamplat recent in cazul Frantei si Germaniei.

×
Subiecte în articol: arhiva jurnalul