x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Presa internationala ne monitorizeaza

Presa internationala ne monitorizeaza

25 Apr 2005   •   00:00

Semnarea, de catre Romania si Bulgaria, a Tratatului de aderare la Uniunea Europeana a tinut ieri primele pagini ale ziarelor din intreaga lume, care s-au intrecut in a detalia problemele puse de integrare, dar si avantajele acestui proces.

  • de ANA ILIE
  • NEPSZABADSAG. Cotidianul ungar Nepszabadsag publica, sub titlul "Bulgaria si Romania - ultima numaratoare inversa", o analiza a semnificatiei ceremoniei de la Luxemburg, mentionand ca, din partea celor 25 de state membre, documentele vor fi semnate de catre ministrii de Externe, printre care si cel ungar, Ferenc Somogyi. Publicatia argumenteaza ca aceasta runda de extindere este fara precedent, in primul rand pentru ca va trece o perioada prea lunga, 20 de luni intre semnarea acordului si termenul cel mai apropiat al aderarii, chestiune semnalata si de Comisia Europeana. In plus, cele doua tari se pot astepta la o "observatie severa", aluzie la clauza de monitorizare.

    Nepszabadsag tine sa sublinieze ca ambele tari ce au semnat ieri Tratatul de aderare vor trebui sa depuna in primul rand eforturi ca pana la raportul de tara din noiembrie de la Bruxelles sa poata prezenta cat mai multe rezultate - mai ales in ceea ce priveste reforma in justitie si administratie, lupta impotriva coruptiei si a crimei organizate, imbunatatirea situatiei rromilor. Aceasta, in conditiile in care Bulgaria si Romania vor fi cele mai sarace dintre cei 27 de membri UE: ele au un PIB care este sub media din UE.

    DER STANDARD. "Europa priveste nervos dincolo de Carpati", nota cotidianul austriac Der Standard, subliniind ca in pofida semnalului clar dat de UE Romaniei, Bucurestiul va trebui sa stapaneasca inainte de toate fenomenul coruptiei. Reportajul din publicatia austriaca zugraveste un portret nu tocmai magulitor Romaniei, care este prezentata drept o tara dominata de confuzie. "Bucurestiul se afla intr-o stare de transformare confuza. La talk-show-uri participa femei modeste cu baticuri de taranci pe cap, presedintele Comitetului Helsinki devine ministru de Justitie, un impozit de 16% mobilizeaza economia, in Piata Revolutiei troneaza pe piedestale automobile. Constructii de sticla stralucesc langa case care stau sa se darame si in fata carora latra pana la epuizare haite de caini si fumeaza copii de rromi. Nu exista probleme cu copiii strazii, nici Comisia UE nu a avut observatii critice - se spune la Ministerul Integrarii din Bucuresti", detaliaza cotidianul.

    Der Standard ironizeaza lupta impotriva coruptiei, subliniind ca romanii ascund esecurile in acest domeniu sub deviza "facem ce putem". "In domenii ca justitia, interne si concurenta mai este cate ceva de facut inainte de 2007. La Bucuresti nici nu se neaga acest lucru. Dar: mai intai, ministrii nu mai sunt imuni, in al doilea rand s-a modificat definitia coruptiei, in al treilea rand s-au majorat salariile functionarilor, iar in cel de-al patrulea au fost blocate conturile a mii de firme. Printre cele 557 de persoane acuzate in 2004 de coruptie se aflau noua inalti reprezentanti ai Guvernului, trei judecatori, opt primari, 20 de ofiteri si 21 de politisti. Facem tot ce putem - suna deviza in vederea aderarii". Publicatia apreciza ca Romania a fost favorizata in ceea ce priveste termenele de aliniere la standardele UE. "Astfel, in domeniul protectiei mediului, standardele europene vor fi atinse abia in anul 2018, si numai pentru aceasta va fi necesara o investitie de 28 de miliarde de euro."

    DER SPIEGEL. Cotidianul german Der Spiegel ia in calcul nivelul de pregatire a Bulgariei si Romaniei pentru Uniunea Europeana. "Doua din cele mai sarace tari ale Europei, Bulgaria si Romania, unde bandele mafiote si coruptia sunt caracteristica normala, vor deveni cei mai noi membri ai sai in 2007." Cotidianul il citeaza pe presedintele Traian Basescu, care "a depus deja marturie, in numeroase randuri, in vazul si auzul tuturor,(...) ca practic toate institutiile statului sunt afectate de coruptie". Avertismentele au fost auzite la Strasbourg, Bruxelles, Berlin, Londra si Paris si in alte capitale europene, dar ele au fost constient ignorate, continua articolul, pe acelasi ton critic.

    MAGYAR NEMZET. Cotidianul ungar Magyar Nemzet abordeaza un alt aspect al integrarii Romaniei. Sub titlul "Bavaria se teme de muncitorii romani si bulgari", cotidianul tine sa releve spaima germanilor in fata afluxului de imigranti din cele doua tari. Astfel, premierul bavarez, Edmund Stoiber, a adresat cancelarului federal o scrisoare, in care insista ca, in caz de nevoie, aderarea celor doua tari, prevazuta pentru 2007, sa fie amanata. In opinia sa, chiar si acordurile incheiate in urma cu un an privind aderarea contin grave greseli profesionale, iar problemele ivite dupa aderarea celor noi - printre care si Ungaria - au intensificat atmosfera antieuropeana.

    LE MONDE. Francezii, mai sentimentali din fire, gasesc ca aderarea va readuce culorile in Bucuresti, "Micul Paris". "Dominat de Casa Poporului, mastodontul arhitectural conceput de defunctul dictator Nicolae Ceausescu in anii ’80, orasul Bucuresti si-a regasit, aproape de aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, suflul care i-a adus odinioara reputatia de "Micul Paris". Pe marile artere din centru, fatadele imobilelor incep sa fie renovate, iar restaurantele si cafenelele redau farmecul unui oras marcat cumplit de cicatricele trecutului sau comunist", noteaza cotidianul, care mai subliniaza ca "Dupa Praga, Varsovia si Budapesta, astazi a venit randul capitalei romane sa atraga investitiile".

    RTE. Societatea publica pentru transmisiuni radio-televizate din Irlanda, Radio Telefís Eireann (RTE), se multumeste doar sa noteze ca Bulgaria si Romania au semnat Tratatul de aderare la UE, unul din ultimii pasi inainte ca cele doua tari sa devina membri cu drepturi depline ai Uniunii.

    FINANCIAL TIMES. Publicatia financiara Financial Times semnaleaza ca evenimentul de ieri a pavat drumul aderarii Romaniei si Bulgariei la Uniunea Europeana la data de 1 ianuarie 2007. Cotidianul aminteste ca UE este decisa sa amane cu un an integrarea celor doua tari in structurile europene, daca apar probleme la implementarea reformelor. De asemenea, este amintit si raportul Comisiei Europene, asteptat in luna noiembrie, in care este de asteptat ca subiectul spinos al coruptiei si al ritmului slab al reformelor sa fie in fruntea listei cu probleme, mai ales pentru Romania. Publicatia relateaza si discutiile care ar trebui sa aiba loc intre ministrii de Externe ai Uniunii, cu privire la planurile de cheltuieli pentru anii de dupa 2007. Unul dintre subiectele sensibile va fi cu siguranta, scrie publicatia, daca fondurile Uniunii destinate Romaniei si Bulgariei ar trebui sa faca parte din bugetul UE pentru agricultura sau nu.

    DEUTSCHE WELLE. Tot in contextul semnarii Tratatului de aderare la UE, postul de radio german publica, in editia sa de Internet, o analiza cu privire la faptul ca unii politicieni mai conservatori considera ca Romania nu va fi pregatita sa se integreze in Uniune in 2007. Este citat in acest sens chiar presedintele Basescu, care a recunoscut ca tara noastra are o problema serioasa cu coruptia, insa incearca sa demonstreze, mai ales parlamentarilor germani, ca se fac eforturi in acest sens. "Dupa semnarea Tratatului, Romania si Bulgaria vor avea de lucru pentru a indeplini conditiile Uniunii Europene pentru a se putea alatura UE la 1 ianuarie 2007", mai ales ca "opozitia conservatoare din Germania ar dori sa voteze impotriva tratatului in Bundestag, desi membri ai Partidului Social-Democrat ai cancelarului Gerhard Schroder par mai dispusi sa-i acorde Bucurestiului o sansa". In acelasi material se arata ca, in primele luni ale razboiului anticoruptie, Bucurestiul a eliberat din functie 40 de comisari de politie, 42.000 de companii s-au trezit peste noapte cu conturile inghetate pana la plata datoriilor restante la stat si un numar destul de mare de anchete si arestari a avut loc.

    Cu toate acestea, se spune in articol, chiar daca Romania isi face ordine in afaceri, tara tot va mai avea mult de lucru pentru a recupera distanta care o desparte de celelalte state membre ale Uniunii Europene, mai ales in conditiile in care salariul mediu pe luna al unui roman este de 180 de euro, si PIB-ul mediu reprezinta doar 30% din media europeana. O remediere a actualei situatii ar fi atragerea de noi investitii straine, mai ales prin institutirea taxei unice de 16%.

    UN HANGAR PENTRU PRESA
    Incercarea de a ajunge la centrul de presa si, de fapt, la orice cladire din zona institutiilor europene din Luxemburg este o aventura care ii lasa cu gura cascata chiar si pe calmii localnici. Aflate in constructie, renovari, modificari de cativa ani, cladirile isi tot modifica statutul si institutiile europene aproape ca fac schimb de sedii. Exista, in intreaga zona, cu o arie de mai multi kilometri patrati, zeci de stegulete si bannere cu insemnele Presedintiei luxemburgheze, dar luxemburghezii s-au zgarcit amarnic cu indicatoarele si cu insemnele care ajuta la orientare. Mai mult, nici la sediul Parlamenutlui European, nici la cel al Comisiei Europene, nici al Presedintiei luxemburgheze a Consiliului de ministri nu a putut fi gasita o persoana care sa aiba macar o idee cat de vaga despre parafarea extinderii Uniunii. Chiar si locatia centrului de presa a fost o necunoacuta pentru functionarii europeni. Practic, locul de intalnire a jurnalistilor a fost un hangar, ce-i drept, cu dotari tehnice ireprosabile, dar aproape ascuns printre alte hangare ale expozitiei comerciale. Un indicator care semnaliza intrarea pentru presa nu reusea sa deruteze si mai mult, pentru ca nu era precizat nici macar in jumatate de rand pentru ce eveniment este organizat punctul de presa sau macar daca acesta avea vreo legatura cu Presedintia luxemburgheza a Uniunii.
    ×