x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Presedinte roman

Presedinte roman

10 Oct 2005   •   00:00
Presedinte roman
CONSILIUL DE ADMINISTRATIE AL UPU
In urma Congresului UPU desfasurat anul trecut la Bucuresti, Gabriel Mateescu, director al Directiei de Cooperare Internationala din cadrul Postei Romane a fost ales presedintele Consiliului de Administratie al UPU. La un an de la preluarea acestei functii, vorbeste despre principalele sale atributii.

Care sunt principalele responsabilitati ale acestei functii Si care au fost principale obiective pe care UPU le-a urmarit in aceasta perioada de timp?
Gabriel Mateescu: Principala misiune a Uniunii Postale Universale consta in stimularea dezvoltarii serviciilor postale universale, eficiente, de calitate si accesibile tuturor, in mod permanent si oriunde in lume.

In acest scop, UPU asigura cooperarea si interactiunea intre actorii sectorului postal, precum si cadrul necesar unei cooperari tehnice eficiente.

Functia de presedinte al Consiliului de Administratie este una dintre cele mai importante pozitii in cadrul Uniunii Postale Universale. Presedintele CA al UPU are atat o responsabilitate fata de UPU, cu anumite obligatii ce trebuie indeplinite, dar, in acelasi timp, are oportunitatea de a contribui si influenta directiile viitoare ale Uniunii.

El conduce si supervizeaza activitatea acestui Consiliu, inclusiv a comisiilor si grupelor de lucru din cadrul CA, in asa fel, incat obiectivele Strategiei Postale de la Bucuresti sa fie realizate, iar deciziile si rezolutiile Congresului UPU de la Bucuresti sa fie puse in practica.

Care este strategia UPU pentru urmatorii trei ani, perioada de timp in care veti detine presedintia Consiliului de Administratie al Uniunii?
Strategia Uniunii Postale Universale pentru urmatorii trei ani, de fapt pentru perioada 2005-2008, aplicarea ei incepand deja, este este data de Strategia Postala de la Bucuresti, document adoptat de Congresul ce a avut loc in tara noastra anul trecut.

Documentul elaborat la Bucuresti stabileste directii si strategii clare pentru guvernele tarilor membre, pentru operatorii postali publici din aceste tari, dar si pentru uniunile restranse ale UPU sau pentru organismele sale permanente.

Spre deosebire de Strategia Postala de la Beijing (adoptata in 1999), ce era construita pe sase obiective majore, Strategia Postala de la Bucuresti contine cinci asemenea obiective.

Doua dintre ele au ramas nemodificate: serviciul postal universal si cooperarea cu toate partile interesate de sectorul postal - asa-numitii "stakeholderi" (obiective mentinute neschimbate).

Calitatea serviciului si viabilitatea economica a retelei postale internationale au fost grupate intr-un singur obiectiv; urmeaza reforma postala si dezvoltarea durabila. In sfarsit, obiectivul care vizeaza pietele pune din nou accentul pe nevoia de a raspunde in mod corespunzator solicitarilor mereu in schimbare ale clientilor postali.

De asemenea, anumite subiecte majore, precum cooperarea tehnica sau utilizarea noilor tehnologii, nu sunt incluse ca obiective de sine statatoare, ci mai curand ca instrumente utilizate pentru atingerea celor cinci obiective.

Care ar fi, in opinia dumneavoastra, serviciile pe care Posta Romana ar trebui sa puna accent in viitorul apropiat, tinand cont de contextul international?
Faptul ca UPU se preocupa intens de serviciul postal universal nu diminueaza cu nimic interesul sau actiunile intreprinse de uniune pentru dezvoltarea serviciilor telematice, a serviciilor de transferuri electronice de fonduri, a serviciilor de curierat rapid sau a celor de marketing direct. Si nu cred ca gresesc atunci cand afirm ca si pentru Posta Romana, viitorul serviciilor postale se axeaza pe aceleasi coordonate; mai mult, noi gandim acum un sistem de pachete de servcii care sa ne permita punerea in practica a conceptului "one-stop shopping".

Cum s-a implicat in ultima vreme Posta Romana in activitatea diverselor organisme postale internationale din care face parte?
La nivelul Uniunii Postale Universale, Posta Romana detine acum, in afara de presedintia CA, functia de vicepresedinte al Comisiei 3 din cadrul Consiliului de Exploatare Postala, fiind totodata membru in Grupul de Planificare Strategica, dar si in alte grupe de lucru, in cadrul carora specialistii nostri au contributii semnificative, si ma refer aici la Cooperativa EMS, la grupele de lucru pentru taxe terminale, pentru colete sau pentru securitate postala.

Suntem, de asemenea, membri fondatori ai PostEurope- Asociatia Operatorilor Postali Publici Europeni, Uniune restransa a UPU creata in anul 1993. Posta Romana este membru in diferite grupe de lucru ale acestei Uniuni.

De la 1 ianuarie 2006, vor intra in vigoare noile acte ale UPU, respectiv cele adoptate la Bucuresti; suntem mandri sa spunem ca proiectul de lege pentru ratificarea acestor acte a fost deja elaborat impreuna cu MCTI, el urmand acum calea procedurala in vederea inaintarii catre Parlament.

Participam ca observatori la lucrarile plenarelor Comitetului European pentru Reglementari Postale, atunci cand agenda reuniunilor solicita prezenta operatorilor postali, si suntem invitati tot ca observatori la lucrarile unor grupe de lucru din cadrul Comisiei Europene.

POZITIA IN STRUCTURILE UPU
"Pozitia detinuta in structurile UPU ne poate ajuta la indeplinirea obiectivelor", continua Gabriel Mateescu. Posta Romana, in calitate de operator postal public in Romania, tara membra a UPU, este in mod clar vizata de toate deciziile adoptate de Congresul de la Bucuresti. Strategia mai sus amintita este document de transpus in practica si de Posta Romana, in aria sa de activitate si responsabilitate. In acelasi timp, pozitia in structurile UPU ne poate ajuta in indeplinirea obiectivelor internationale.
×