x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Prin condeiul plin de suflet

Prin condeiul plin de suflet

de Roxana Vintila    |    13 Sep 2009   •   00:00
Prin condeiul plin de suflet
Sursa foto: Marin Raica/Jurnalul Naţional

De-ar exista mereu cuvinte potrivite să ajungi la sufletul copiilor... Şi uneori se poate. Apreciata scriitoare Silvia Kerim a creat cele mai frumoase poveşti pentru cei mici. Pline de înţelesuri tainice. Propriul destin pare o poveste ţesută din literatură şi artă.



Lumea feerică a copilăriei, iubirea pentru oameni, animale şi natura sunt nelipsite din poveştile pe care doar un suflet nobil le poate scrie. A scris peste 20 de volume de literatură memorialistică şi carte de copii, scenarii de filme, a realizat musical-uri. Este autoarea îndrăgitului serial de televiziune "Căsuţa cu poveşti". Pentru scriitoarea Silvia Kerim literatura nu a fost doar "un lucru, ci o cale". Pe care a urmat-o cu un condei plin cu suflet...

Şi astăzi ne vorbeşte despre o călătorie fascinantă în lumea poveştilor care va ajunge până departe... la Roma. Tot pentru cei mici. Este vorba de volumul "Puf" apărut în urmă cu trei ani la Editura Carminis. Mai mult decât o poveste frumos ilustrată, "Puf" este un drum iniţiatic. Bineînţeles, al unui copil. Îndemnată de mama sa să-i ducă bunicii de mâncare, fetiţa refuză să meargă. Motivul? Se plictiseşte pe un astfel de drum. Şi de aici povestea, care respectă până la un punct schema "Scufiţei Roşii" capătă o altă dimensiune. Universul descris de Silvia Kerim se desfăşoară în culorile unei taine: "Mama fetiţei care nu vrea să meargă la bunica sa îi spune: «Nu-ţi place pentru că nu priveşti în jur. Doar aşa vei descoperi firul de iarbă, pajiştea, melc-melc codobelc, casa cărturarului, casa muzeu, fluturele Flu, un căţel şi o pisică pierdută...». Sunt bucuriile mici, frumuseţile naturii...  Aventura se încheie, fetiţa nu observă minunea, pentru că sunt lucruri la care nu se uită aşa cum fac adesea oamenii mari... Există seri de-a rândul în care avem o lună superbă deasupra capului şi nimeni nu o vede... Sau pomii înfloriţI", spune cu o urmă de nostalgie autoarea.

Spuneam că "Puf" ajunge în Italia. Şi aşa va fi. Silvia Kerim lansează minunea de poveste de data aceasta în limba italiană, la Roma. Evenimentul va avea loc între 8 şi 9 octombrie la librăria "La Strada". O întâlnire de suflet cu o parte dintre cei mai scumpi copilaşi români. Despre cum a luat viaţă acest proiect ne povesteşte chiar prozatoarea: "Totul a pornit de la o colegă a dumneavoastră şi a mea de la Radio, Elena Postelnicu. Nu o cunosc decât după nume, nu ne-am văzut... S-a întâmplat ca într-o dimineaţă, la 7:00, la Jurnalul de la Radio România Actualităţi să o aud vorbind cu nişte copilaşi de vreo 5-6 ani, români, născuţi sau trăind de curând în Italia, la Roma cu mamele lor. Sunt atâţia oameni simpli care au plecat la curăţenie, la îngrijit bătrâni. Venind vorba de poveşti, mi-a trăsnit prin cap să obţin traducerea acestei poveşti în italiană. Tot Elena Postelnicu m-a pus în legătură cu domnul Valentin Dăianu, un român care are o librărie la Roma, «La Strada». I-am expus proiectul şi m-am bucurat enorm să văd că un om care nu e de mare anvergură, nici un mare om de afaceri, nici petrolist, nici fotbalist, este interesat. I-am oferit mai multe dintre cărţile mele, printre care şi pe acest «Puf». L-a citit şi a spus că trebuie să facem neapărat traducerea. Preşedinta Asociaţiei Vasile Alecsandri, o minunată doamnă româncă, pe care am cunoscut-o la Festivalul de Carte de la Bolognia, a realizat traducerea. Tirajul va fi de 500 de exemplare, iar cartea nu va costa mai mult de 2 euro. În final vă relatez o scurtă poveste despre o Italie în care românii nici nu fură şi nici nu omoară. M-a impresionat domnul Valentin Dăianu care s-a oferit să cumpere toate aceste cărţi pentru a le oferi cadou celor mici. În condiţiile în care a şi finanţat acest proiect. Nu vi se pare extraordinar?". Există şi astfel de români, dar aşa cum spune şi povestea: nimeni nu-i vede!

×
Subiecte în articol: lumea copiilor