x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Prin Universul păpuşilor cu glas

Prin Universul păpuşilor cu glas

de Claudia Daboveanu    |    17 Oct 2010   •   00:00
Prin Universul păpuşilor cu glas

În epoca jocurilor pe calculator devine din ce în ce mai greu să-i sustragi pe cei mici de la distracţiile virtuale favorite. Şi totuşi cineva s-a gândit că trăim într-o lume reală, cu oameni, flori, animale, câmpii, mări, munţi şi izvoare. Cu bune şi rele, cu întâmplări adevărate şi minuni. Toate acestea trebuie arătate copiilor. Şi ce altceva le poate ocupa timpul liber într-un mod mai plăcut şi le dezvoltă imaginaţia mai abitir decât un spectacol de teatru?

Asociaţia Culturală Maria Domina ştie toate acestea şi le acordă credit pentru mai târziu piticilor care vor clădi lumea de mâine. Dintre cele mai recente şi de succes proiecte iniţiate de această asociaţie face parte şi cel numit "Domini, Domini - Călătorie în Universul păpuşilor cu glas". Proiectul "îşi propune să asigure noii generaţii o dezvoltare armonioasă a performanţei intelectuale, a personalităţii şi facilitarea relaţionării în viaţa cotidiană în spectrul emoţional şi social, prin intermediul celui mai eficient meca­nism - teatrul". Astfel îşi defineşte Asociaţia Maria Do­mina demersul.

Mai precis, vorbim despre o serie de spectacole de teatru destinate copiilor între 3 şi 10 ani, dar nu numai. Stagiunea a debutat în forţă, la 9 octombrie, cu spectacolul "Vrăjitorul din Oz". Nu vă speriaţi, spectacolele abia au început să fie jucate, proiectul întinzându-se până la sfârşitul anului 2011!

Pe lângă "Vrăjitorul din Oz", organizatorii s-au gândit să ofere copiilor şi alte poveşti îndrăgite, pe care le-au adus la rampă cu ajutorul unor talentaţi actori, regizori şi scenografi. Amintim, pentru început, doar "Sarea-n bucate", "Regele cocoşat" şi "Puiul de lebădă". Palatul Naţional al Copiilor din Bucureşti va fi gazda acestor "cadouri" artistice, destinate celor mici. La 17, respectiv 31 octombrie, începând cu ora 11:00, este programat spectacolul "Regele cocoşat". Biletele au preţuri cuprinse între 10-15 lei, în funcţie de categoria de loc.

Cu promisiunea că vom reveni pe larg asupra acestui proiect, facem o trecere în revistă a fiecărui spectacol în parte. Povestea "Vrăjitorul din Oz", de Lyman Frank Baum, este una dintre preferatele co­piilor. Dorothy, Toto, Omul de Tinichea, Sperietoarea de ciori sau Leul cel fricos îi vor face pe cei mici să descopere un univers comic, muzical, ritmic şi colorat.

"Regele cocoşat", de Herbert Helken, este o poveste pusă în scenă cu o scenografie care combină cu uşurinţă realul şi fantasticul, folosind masca, dansul, lumina de proiecţie şi muzica. Spectacolul "Puiul de lebădă" este o adaptare după un basm scris de H.C. Andresen. O poveste sensibilă, plină de învăţăminte atât pentru cei mici, cât şi pentru cei care-i educă. O utilă lecţie de viaţă, aşa cum de altfel este şi "Sarea-n bucate", un spectacol realizat după un cunoscut basm românesc, în care copiii vor învăţa să recunoască şi să preţuiască adevăratele valori morale. Un spectacol prezentat de Teatrul Gong din Sibiu, ce poate fi jucat în română, engleză, germană sau franceză.

×
Subiecte în articol: lumea copiilor