x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Producţiile Disney – 38 miliarde $ în 2008

Producţiile Disney – 38 miliarde $ în 2008

de Roxana Ioana Ancuta    |    30 Noi 2008   •   00:00

Disney... o altă lume: a desenului animat, dar şi a filmului, o lume care te face să visezi frumos. Despre Disney Company, în interviul cu Tatjana Vucanovic, vicepreşedinte Disney DAET CEE (Divizia de Distribuţie Disney – ABC – ESPN Television Europa Centrală şi de Est) şi coordonator pentru România.

Distracţie. Îndrăgitele personaje Disney (alături de care se află şi Tatjana Vucanovic) au atras, sâmbăta trecută, la Liberty Center peste 25 de mii de mici şi mari vizitatori 
  • Jurnalul Naţional: Din experienţa ta, care dintre personajele animate produse de Disney sunt preferatele copiilor?

Tatjana Vucanovic: În România se pare că Mickey şi Winnie the Pooh. Sunt rezultatele unor studii pe care le-am făcut în câteva oraşe din România, printre care Bucureşti şi Timişoara. Totuşi, aceste preferinţe, evident, depind de vârstă şi de sex şi sunt diferite de la ţară la ţară. La nivel mondial, dintre toate prinţesele, pe primul loc este Ariel, urmată de Frumoasa din Pădurea Adormită  şi de Păpuşile Witch. 

 

  • Ce rol joacă desenul animat în viaţa noastră?

Depinde şi de genul lor. Pot spune despre producţiile Disney că pun accent pe valorile educaţionale, mesajele transmise trebuie să fie puternice şi să ajungă cu uşurinţă la copii, în special, deşi Disney a creat desene pentru toate categoriile de vârstă. Spre exemplu, pentru cei mai mici, sunt producţii cu ajutorul cărora ei învaţă să numere, să deosebească culorile, învaţă despre muzică. Fiecare poveste este foarte bine făcută. De la bun început, este astfel gândită încât să inducă nişte mesaje pozitive, care să-i ajute pe copii în educaţia lor. Totul trebuie să fie pe înţelesul lor.

 

  • Cu aproximaţie, cât timp se lucrează la o producţie Disney?

Se poate ajunge şi la doi ani. Cu ore şi ore de lucru zilnic. Spre exemplu, echipa din “Piraţii din Caraibe” a numărat câteva mii de oameni, în condiţiile în care această producţie a avut costuri de sute de milioane de dolari.

 

  • De ce a fost ales Johnny Depp pentru rolul principal  din “Piraţii”?

Este o poveste interesantă. Într-o zi, Johnny a venit la unul dintre studiourile noastre spunând că de când este tată se uită mult mai des la desene animate şi la filme pentru copii, le priveşte cu mult mai mult interes, şi că ar prefera să colaboreze cu noi.

Atunci i s-a spus despre proiectul “Piraţilor”, inspirat de altfel, după un roman. A citit o pagină din scenariu, după care a exclamat: “Îmi place la nebunie! Îl vreau!”. Chiar din prima zi de filmări, el a venit costumat, iar vestimentaţia pentru film, cu tot cu accesorii, a fost făcută de el. De fapt, el şi-a creat propriul personaj. Pentru acest rol s-a documentat foarte bine: a văzut numeroase filme şi a citit diverse cărţi despre piraţi. Este un actor nemaipomenit.

 

Talente locale

  • Care este cel mai important proiect Disney de până acum?

Cred că “Piraţii din Caraibe”. 

 

  • Când alegeţi vocile pentru personajele animate, ce anume căutaţi?

Acesta este un aspect foarte important. O întreagă divizie se ocupă de dublajul personajelor. Întotdeauna am încercat să folosim talentele locale. Spre exemplu, în Germania, Michael Schumacher a dat voce unui personaj din filmul de animaţie “Cars”. 

 

  • Numeroase filme străine s-au turnat aici, în România. Datorită preţurilor mai accesibile?  

Costurile de producţie sunt mai mici în Romania şi, în special, în Europa de Est. Dar producătorii aleg să lucreze aici şi pentru faptul că în România se găsesc vorbitori foarte buni de limbă engleză. În ţări precum Spania sau Franţa se găsesc mai greu atâţia cunoscători buni de limba engleză. Comunicarea este foarte importantă.

×
Subiecte în articol: lumea copiilor Disney