x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Produse pentru sănătate şi mediu

Produse pentru sănătate şi mediu

de Alina Iancu    |    23 Oct 2010   •   00:00
Produse pentru sănătate şi mediu
Sursa foto: www.lidl.co.uk/

Nivelul scăut al calităţii vieţii este una dintre temele pe care se trag cele mai multe semnale de alarmă şi nu fără rezultate. Săptămână tecută, în cadrul unei conferinţe de presă, Tefal a prezentat efectele nocive pe care le pot avea asupra sănătăţii anumiţi compuşi utlizaţi la fabricarea tigăilor şi a unora dintre electrocasnice, precum şi modalităţile de evitare a acestora fără a afecta calitatea produsului.



SĂNĂTATE ŞI UN MEDIU MAI CURAT
Majoritatea articolelor de menaj cu suprafaţă non - adezivă au în componenţa lor cadmiu, plumb şi acid perfluorooctanoic (PFOA), substanţe nocive folosite şi pentru cuptoarele cu microunde, anumite textile, covoare rezistente la pătare sau, ambalaje de pizza care un absorb grăsimea. „Pentru a găti sănătos şi pentru a păstra cât mai mult din valoarea biologică a ingredientelor trebuie să folosim instrumente de gătit potrivite şi performante, compatibile cu alimentele. Vasele de bună calitate permit prepararea hranei fără folosirea grăsimilor ¬ de exemplu, cele din Teflon fără PFOA, deoarece acestea încălzesc rapid, repartizând căldura pe toată suprafaţa de gătire", declară prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi.

Soluţia la această problemă de numeşte politetrafluoretilenă (PTFE), un polimer care nu reacţionează la temperaturi ridicate şi nici în contact cu mâncarea şi nu prezintă riscuri de intoxicare nici măcar dacă este ingerat. Siguranţa acestui compus este demonstrată şi de utilizarea în producţia de stimulatoare cardiace şi a tuburilor care înlocuiesc arterele.

Firma organizatoare a evenimentului, produce tigăi care un au în compoziţia lor cadmiu, plumb sau PFOA şi care sunt rezistente, non - aderente cu bază ceramico-minerală dură şi exterior din email. Nu lipseşte nici indicatorul de temperatură Thermo-Spot care indică momentul în care este atinsă temperatură necesară pentru a găti.

Producţia acestui tip de tigăi un este benefică doar sănătăţii umane ci şi mediului. Cantităţile de apă şi de energie necesare în procesul de producţie sunt diminuate, iar rezidurile periculoase rezultate sunt incinarate în dispozitive speciale. Gazele emise sunt captate, iar apa utilizată în fabrici este tratată în staţii biologice de purificare.

CAMPANIA 1 TIGAIE = 1 ZI DE HRANĂ
Tefal s-a alăturat programului UNICEF prin care se încearcă reducerea malnutriţiei în în rândul copiilor din Madagascar unde „53% din copiii sub 5 ani prezintă întârzieri în creştere cauzate de malnutriţie cronică, iar 42% din copiii sub 5 ani au o greutate sub media vârstei lor. Prin prgramul „1 Tigaie = 1 Zi de hrană, 4.2 lei din preţul produsului sunt donaţi către UNICEF, bani care reprezinţă hrana necesară pentru o zi, unui copil cu malnutriţie. Produsele destinate acestui program au inscripţionat pe ambalaj logo-ul UNICEF. Programul Madagascar pentru reducerea sustenabilă a malnutriţiei a început în februarie 2008 şi se desfăşoară pe o perioadă de trei ani.

×
Subiecte în articol: afla ce e nou